Martin Shabu: Zdrcující kritika z Bruselu: Ministerstvo financí selhalo v dohledu nad eurodotacemi

čtvrtek 15. listopadu 2012 ·

Evropský účetní dvůr vzkazuje Miroslavu Kalouskovi: V auditech eurodotací je Česko nejhorší z „problémových“ zemí EU.

Na nejlepšího ministra financí ve střední a východní Evropě Miroslava Kalouska (TOP 09) se řítí pořádná pumelenice. Jeden z 27 nejvyšších představitelů Evropského účetního dvora (EÚD) Jan Kinšt totiž veze do Prahy zdrcující zprávu o selhávání kontrol čerpání evropských dotací ze strany českého státu. A největší kritika se v ní koncentruje na pochybení právě ministerstva financí, jež prostřednictvím svého auditního orgánu metodicky řídí a koordinuje výkon celého systému finanční kontroly eurodotací.

Výtky, které ve čtvrtek dopoledne zazní před členy kontrolního výboru Poslanecké sněmovny, si Kalousek za rámeček věru nedá. ČESKÁ POZICE získala materiál (viz přiložené PDF), z nějž bude Kinšt (který toho o evropských fondech a české byrokracii coby bývalý zaměstnanec ministerstva financí a člen kolegia Nejvyššího kontrolního úřadu hodně ví) při svém slyšení ve sněmovně vycházet. Jak zdůraznil důvěryhodný zdroj ČESKÉ POZICE, jde o jednu z nejostřeji formulovaných kritik národního dohledu na čerpání eurodotací, které prý kdy Brusel připravil.

Nejhorší mezi potížisty
Ochutnávka na úvod: Co se týče auditní činnosti, skončilo za loňský rok Česko dle EÚD na nejhorším místě. Navíc ve vzorku zemí, které tradičně patří spíše do skupiny problémových (Maďarsko, Rumunsko, Řecko, Portugalsko, Lotyšsko, Itálie). Resumé evropských účetních zní jednoznačně: audit čerpání evropských dotací v Česku je neúčinný.

Závěry, které bude Kinšt prezentovat, vyplývají z výroční zprávy Evropského účetního dvora a jeho auditu kontroly čerpání eurodotací v Česku za rok 2011. Výtky se koncentrují do devíti oblastí – od obecných aspektů přes špatné metodiky až po chybné vyhodnocení kontrolovaných projektů. Co všechno se Bruselu nelíbí?

Celý článek na webu ČESKÁ POZICE

3 komentářů:

Anonymní řekl(a)...
15. listopadu 2012 v 14:52  

Brusel selhává neustále. Již 18. rok za sebou nemá schválený rozpočet. Tkže nějaký Shabu nám může kejvat vaškem.

Anonymní řekl(a)...
15. listopadu 2012 v 21:32  

Ministr omezil příjmy části obyvatel a nyní se diví, že klesá spotřeba a průmysl, doprava, stavebnictví, služby jdou do červených čísel. Až se přestanou prodávat nová auta, tak teprve potom přijde ta pořádná krize. Ministr financi však již bude v nějakém daňovém ráji.

Anonymní řekl(a)...
17. listopadu 2012 v 15:38  

1 vodík + 2 kyslíky nyní řídí českou ekonomiku v "řízeném pádu".

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.