Děti a informační technologie: předčí naše znalosti?

středa 24. října 2012 ·

Ericsson ConsumerLab: Průzkumu se zúčastnilo 2000 mladých Američanů ve věku 13 – 17 let. Přibližně 40 % amerických teenagerů ve věku 13 – 17 let vlastní smartphone.


Celkem 57 % z nich uvedlo, že je pro ně velmi důležité mít přístup k internetu odkudkoliv. Na druhou stranu toto tvrzení potvrdilo jen 24 % dospělých.

30 % rodičů dětem ve věku 13 – 14 let stanovuje pravidla pro používání sociálních sítí typu Facebook, počítače či mobilního telefonu.

85 – 90 % teenagerů ve věku 13 – 17 let má dovoleno mít ve svém pokoji mobilní telefon a hudební přehrávač.

S počítači jsou rodiče přísnější. Povolení mít v pokoji počítač má 66 % 17letých chlapců a 72 % dívek.
Jaké telefony používají náctiletí ve věku 13 – 17 let [v %]:







Zdroj: Ericsson ConsumerLab, Online studie, 2000 respondentů v USA


Děti současnosti častokrát předstihnou své rodiče ve znalostech informačních technologií, což jim dává přirozený náskok a výhodu v rychlosti jednání. V dnešní době není nijak výjimečná situace, kdy dítě řeší problémy v domácnosti, které souvisí s informačními technologiemi. Možná jste se i vy ocitli v situaci, kdy vám náctiletý potomek vysvětlil jak pracovat se smartphonem nebo vám přeinstaloval systém v počítači.

Schválně, co si myslíte, kolik z nich ví, že iPod nebo mobilní telefon může být využívaný stejně jako počítač? Ví to valná většina a tato většina umí nebo se dokáže rychle a samostatně naučit používat jakékoli moderní zařízení v podobě tabletu, smartphonu nebo chytré televize. Zato rodiče jsou na tom podstatně hůře. Až 40 % dospělých potřebuje pomoci s ovládáním moderních zařízení.

Hlavním zjištěním studie není jen používání moderních informačních technologií náctiletými, ale také fakt, jak jsou děti vychovávány a co jim současný svět nabízí.

Celá zpráva v anglickém jazyce: http://www.ericsson.com/res/docs/2012/consumerlab/consumerlab_teenagers_parents_and_technology.pdf

Broadcast room: www.ericsson.com/broadcast_room
LTE mediakit: http://www.ericsson.com/thecompany/press/mediakits/lte

Ericsson je předním mezinárodním dodavatelem telekomunikačních technologií a služeb. Prostřednictvím řešení fungujících v reálném čase vytváříme propojenou společnost, která nám všem umožňuje studovat, pracovat a svobodněji žít v trvale udržitelných společnostech po celém světě.

Naši nabídku tvoří služby, software a infrastruktura informačních a komunikačních technologií určených telekomunikačním operátorům a jiným odvětvím. V současnosti se v sítích od Ericssonu uskutečňuje více než 40 % celosvětové mobilní komunikace a naše společnost zajišťuje servis sítí zákazníků s více než 2 miliardami uživatelů.

Působíme ve 180 zemích a zaměstnáváme více než 100 000 pracovníků. Ericsson byl založen v roce 1876 a sídlí ve Stockholmu ve Švédsku. V roce 2011 činily tržby naší společnosti 226,9 miliard švédských korun (35 miliard amerických dolarů). Ericsson je zapsán na stockholmské burze NASDAQ OMX a newyorské burze NASDAQ.

4 komentářů:

Pytlik Blaha řekl(a)...
24. října 2012 v 0:44  

Děti současnosti častokrát předstihnou své rodiče ve znalostech informačních technologií

Tak tady už doopravdy končí veškerá legrace. Co si dnes ta mládež dovolí, to snad ani není možné.
Pakáž, kouska oucty v nich není. Za našich mladých let jsme se vždycky důsledně snažili, abychom toho uměli méně než naši rodiče.

krtek řekl(a)...
24. října 2012 v 8:26  

Ach jo, to jsou články.
Já jsem taky uměl pracovat lépe s CD přehrávačem a PC než moji rodiče, ti zase ovládali kazetový a páskový magnetofon lépe než jejich rodiče. A ti měli gramofon a rádio oproti svým rodičům.
---
Tak co nového tento článek přináší? Ani to zamyšlení nad tím, k čemu nové technologie jsou (a k čemu by mohly být).

obyčejná učitelka řekl(a)...
24. října 2012 v 17:16  

"Povolení mít v pokoji počítač má 66 % 17letých chlapců a 72 % dívek."
Jinými slovy, zakázáno to má 34% 17letých chlapců a 28% dívek. Proč asi? Možná už se u nich začala v nežádoucí míře projevovat závislost. Nebo jsou američtí rodiče moudřejší než u nás.
Kolik asi je v Americe 17letých? Podle statistiky je to skoro 22 milionů mladých mezi 15 a 18 lety, takže 17letých cca 7 milionů.

Anonymní řekl(a)...
26. října 2012 v 14:01  

Naprosto souhlasím s "krtkem". Navíc na mne celý článek působí více jako "vlezlá" reklama s notnou dávkou demagogie. Méně už jako korektní informace :-(

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.