MŠMT ke zprávě NKÚ o dotacích pro mládež

úterý 24. července 2012 ·

Nedostatky zjištěné NKÚ v oblasti poskytování dotací na podporu práce s mládeží rozhodně nejsou tak závažné, aby je nebylo možné odstranit.


„Opatření, která povedou k nápravě zjištěných nedostatků, zapracováváme do vyhlášených programů MŠMT. Chyby by měly odstraněny do konce srpna,“ říká náměstek skupiny sportu a mládeže Jan Kocourek.

Zpráva NKÚ hovoří o centrálním klubu Sádka občanského sdružení AMAVET Praha, který od 70. let chátrá a na který MŠMT přispělo pěti miliony korun. Podle NKÚ však ministerstvo poskytlo dotaci neúčelně, protože její výše rozhodně nestačí na to, aby mohla odvrátit chátrání objektu.

Na výhradu NKÚ, že MŠMT poskytlo dotaci občanskému sdružení AMAVET Praha na rekonstrukci centrálního klubu Sádka neúčelně, protože výše dotace nemůže odvrátit chátrání objektu, reaguje ředitel odboru mládeže Michal Urban: „Není v silách ministerstva poskytnout veškeré požadované prostředky najednou, proto se objekty opravují postupně. Stavba samozřejmě dále nechátrá, koncem loňského roku jsme tam provedli kontrolu. Rekonstrukce pokračuje, je hotová střecha a upraveny obvodové zdi.“

Dalším tématem zprávy NKÚ je komerční pronájem chat neziskových organizací. Tyto organizace dětí a mládeže nemohou svůj majetek využívat celoročně každý den. Objekty jsou využívány především o prázdninách a o víkendech. Vzhledem k tomu, že se každoročně snižují dotace na činnost těchto organizací a naopak ceny všech vstupů rostou, organizace své objekty propůjčují za úplatu jiným subjektům. Získané prostředky jsou využívány na činnost organizace a údržbu a provoz objektů. „Vzhledem k tomu, že neziskové organizace nesmí mít z činnosti zisk, respektive musí takové peníze opětovně vložit do činnosti organizace, není takové využívání objektů v rozporu s pravidly udělování dotací,“ upřesňuje ředitel odboru mládeže.

V případě informačního systému CEDR jsou data manuálně přepisována a případné formální nedostatky jsou jednorázová záležitost, nikoliv systémové pochybení.

Pokud chce organizace použít dotaci nejen na konkrétní stavbu, ale i na něco jiného, žádá v průběhu roku o změnu účelu. V případě, že je tato změna v souladu s projektem i zákonem, MŠMT ji povolí. „Pokud však organizace použije dotaci bez schválení, a poruší tak například stavební zákon, jedná se pochybení organizace, ne ministerstva školství,“ vysvětluje náměstek Jan Kocourek a dodává, že případ občanského sdružení Bez nudy MŠMT ještě prověří.

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.