72 procent českých dětí má profil v sociálních sítích

sobota 2. června 2012 ·

  • Děti do deseti let u internetu tráví průměrně hodinu denně
  • Průměrný věk prvního kontaktu s počítačem je 3 roky
  • 75 procent dětí používají internet každý den nebo skoro každý den průměrně hodinu, starší děti i dvě hodiny
  • České děti chtějí na internetu svobodu, až 54 procent z nich ignoruje rady rodičů
V několika uplynulých letech pronikl internet i do světa dětí a stal se významnou součástí jejich života. Je pro ně důležitým nástrojem pro získávání informací, zároveň je to ale také komunikační prostředek a zdroj zábavy. Podle studie „EU kids online“ (www.eukidsonline.net) z roku 2011 využívá počítač denně 75 procent dětí ve věku od devíti do šestnácti let.

Česká republika patří k zemím, kde děti přicházejí do kontaktu s internetem ve velmi nízkém věku a jejich digitální gramotnost je na vysoké úrovni. České děti se v tomto směru v pomyslném žebříčku vzdělanosti umístily na pátém místě za Finskem, Slovinskem, Nizozemskem a Estonskem.

Děti do deseti let u internetuve všední den tráví průměrně hodinu, patnáctiletí hodiny dvě. A o víkendech dělá internet dětem společníka dokonce ještě déle. České děti často uvádějí, že je jejich rodiče omezují v přílišném užívání internetu. Mnoho dětí také uvádí, že rady rodičů ignoruje - 54 procent z dotázaných. Zdá se, že děti se nechtějí nechat v on-line prostředí omezovat, což v důsledku přináší velká rizika.

I proto společnost Telefónica přišla se softwarem „Strážce internetu“, který chrání děti, rodinu i počítač proti hrozbám na internetu. Umožní rodičům například účinně nastavit, na jaký obsah na internetu nebudou mít děti z počítače přístup. Software umí ochránit děti i před přílišným využíváním internetu – umožňuje rodičům nastavit limit, kolik času denně mohou jejich děti strávit online. S nastavením pomohou rodičům zdarma třeba i O2 Guru ve značkových prodejnách O2.

Na nebezpečí, která číhají na uživatele při surfování internetem, upozornila i hra, kterou Telefónica nedávno zveřejnila na svém Facebooku pod názvem „Strážce internetu“. Celkem si během prvních 20 dnů po spuštění hru zahrálo téměř 19 tisíc fanoušků, kteří odehráli téměř 30 tisíc her.

Další informace o bezpečnosti dětí v online světě najdete na www.saferinternet.cz.

1 komentářů:

Pytlik Blaha řekl(a)...
3. června 2012 v 13:12  

72 procent českých dětí má profil v sociálních sítích

Další z alarmujících zpráv. Více než čtvrtina našich dětí nemá potřebné kompetence a odpovídající gramotnost. Opět jsme se ocitli na chvostu světových trendů vstupu do konkurenceschopnosti pro třetí tisíciletí.
Zvažuji podání projektu "Výchova k profilaci" v rámci vzdělávací oblasti Člověk a svět práce za alespoň 423 a půl milionů z evropských fondů pod záštitou Ministerstva práce a sociálních věcí.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.