Přečtěte si: Místo rovnic PET lahve. Mimořádně úspěšnou českou metodu výuky matematiky testují ve světě

pátek 1. června 2012 ·

Máme v ruce opravdu silný nástroj, říká Milan Hejný, autor mimořádně úspěšné metody výuky, kterou chtějí používat i v Itálii, Polsku nebo Kanadě. Být slabý v počtech je podle něj při vyučování tohoto předmětu výhodou.

Z rozhovoru Terezy Hromádkové s Milanem Hajným v Life.iHNED.cz vybíráme:

HN: Věříte, že se bude vaše metoda někdy vyučovat ve větším měřítku?

Já si myslím, že je to otázka času. Už teď některé její prvky testují Řekové a Italové, experimentuje s nimi Québec a máme velké úspěchy v Polsku, kde jsem měl sedm přednášek, na které dohromady přišla asi tisícovka učitelů. Polské nakladatelství Nowa Era dokonce zvažuje vyškolit asi dvacítku učitelů. Když se to povede, bude se metoda šířit do dalších polských škol – a odtud třeba zase zpátky k nám.

Celý rozhovor si můžete přečíst v magazínu Víkend HN, který vychází v pátek 1. června


3 komentářů:

panet řekl(a)...
1. června 2012 v 16:50  

"Být slabý v počtech je podle něj při vyučování tohoto předmětu výhodou."

Já snad i chápu jak to myslí, ale pořád se mi to prostě nezdá. Ten, kdo to fakt neumí, to bude učit toho, kterému to nejde a výsledkem bude co? Ale budiž.

Co žák, který to naopak umí a je šikovný, co s takovým žákem udělá učitel, který počty neumí?

Dovedete si to někdo představit jinde? Trenér, který neumí hrát hokej trénuje hokejisty, neplavec učí motýlka a kdo neumí ani žbleptnout bude učit cizí jazyk.

Až to bude fungovat u nás v 6. A, pak to označím za mimořádně úspěšnou metodu.

Zatím je to jako úspěšné pěstování pomerančů v čechách - ve skleníku.

Pytlik Blaha řekl(a)...
1. června 2012 v 19:38  

Být slabý v počtech je podle něj při vyučování tohoto předmětu výhodou.

Pan Hejný je muž ve správnou dobu na správném místě.
Pokud budu chtít ty naše kulaťoučké, nemotorné fejsbůkaře přimět k popoběhnutí na vzdálenost alespoň dvacet metrů, bude ideální, budu-li mít sám panděro do půl stehen a budu přesně vědět, jak to zařídit, aby po prvních metrech neupadli na hlavu.
Bolt může být ovšem v klidu.

Anonymní řekl(a)...
4. června 2012 v 16:27  

Je opravdu obdivuhodné, jak většina českých novinářů dokáže dokonale nepochopit o co jde a pak se o tom květnatě rozepsat. Tohle je jeden z ukázkových případů.

Nu, autentická vystoupení i publikace prof. Hejného k mání jsou, k učebnicím i učitelským příručkám k nim, které se svým týmem tvořil, také není velký problém se dostat, takže to doporučuji všem, kdo by se o tématu chtěli dozvědět něco kloudného.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.