Literární soutěž AI 2052 pod patronací Ondřeje Neffa vyhlásila své vítěze

sobota 2. června 2012 ·

Nejlepší sci-fi povídkou soutěže AI 2052 je Meegeren autora Jakuba Maříka.


Porota při slavnostním vyhlášení v rámci veletrhu Svět knihy v Praze v sobotu 19. května vyhlásila vítězné povídky literární soutěže AI 2052. Hlavní cenu – Intel UltrabookTM – získal Jakub Mařík za svou povídku Meegeren. Sci-fi povídka autora z Novosedlic se podle mínění poroty vedené legendou české sci-fi Ondřejem Neffem nejlépe trefila do zadání literární soutěže, jež měla vystihnout podobu světa za čtyřicet let.

Druhý ročník literární soutěže AI 2052 proběhl ve znamení miniaturizace – počítačový svět díky nové generaci mikroprocesorů Intel přechází k ultrabookům. Také proto téma druhého ročníku znělo Malé velké věci. Jak může vypadat svět pod vlivem miniaturizace za čtyřicet let a kam lidstvo dovede pokračující digitální revoluce? Co všechno bude na miniaturních čipech záviset a co bychom si bez nich počali? Podobnými otázkami o naší budoucí koexistenci s informačními technologiemi se letos nechalo inspirovat celkem 85 autorů, kteří do soutěže organizované společností Intel a časopisem Pevnost zaslali své povídky. Vedle odměn pro autory na prvním až desátém místě budou tři vítězné povídky publikovány v Pevnosti. Paralelně probíhala čtenářská soutěž, v níž o pořadí rozhodovali čtenáři webu pevnost.cz.

Šéfredaktor časopisu Pevnost Tomáš Němec k vítězné povídce Meegeren, jež příběhu ze světa umění originálně dodává technologický rozměr, uvádí: „Přestože bylo letos zvolené téma náročnější, Jakub Mařík si s ním poradil naprosto precizně. Povídka splňuje veškeré nároky, které jsou na tento literární útvar kladeny: má zajímavý nápad, profesionálně odvedené řemeslo a pointu. Z autora, který se v předchozím ročníku umístil na druhém místě, roste jedna z nejzajímavějších postav současné tuzemské fantastiky.“

Organizátoři jsou s druhým ročníkem spokojeni a již přemýšlejí nad ročníkem třetím. „V druhém ročníku naší soutěže jsme chtěli navázat na skvělý první ročník, což se podařilo jak co do počtu povídek, tak i jejich kvality. Sci-fi povídky a jejich početné domácí publikum a autoři si zaslouží podobní literární klání, jako je AI 2052,“ shrnul za organizátory dojem z druhého ročníku Pavel Svoboda, PR Manager společnosti Intel. Společnost Intel podobné literární soutěže podporuje i v dalších zemích, mimo jiné na Slovensku.

Pořadí na 1. až 5. místě podle odborné poroty:


  1. místo – Meegeren, Jakub Mařík, Novosedlice pevnost.elevator.cz/knihovna-tlupy/ai-2052/meegeren
  2. místo – Půjčovna snů, Bohumil Matějovský, Bílina pevnost.elevator.cz/knihovna-tlupy/ai-2052/pujcovna-snu
  3. místo – Šum, jenom šum, Jana Dvořáčková, Příbram pevnost.elevator.cz/knihovna-tlupy/ai-2052/sum-jenom-sum
  4. místo – Rozdíly biologické nemají význam, Lukáš Herma, Tursko pevnost.elevator.cz/knihovna-tlupy/ai-2052/rozdily-biologicke-nemaji-vyznam
  5. místo – Třetí západ Slunce, Bohumil Matějovský, Bílina pevnost.elevator.cz/knihovna-tlupy/ai-2052/treti-zapad-slunce

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.