Vyhlášení pilotní mimořádné výzvy zaměřené na podporu práce s dětmi a mládeží ohrožených sociálním vyloučením

úterý 22. května 2012 ·




 Východiska

Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy vyhlašuje pilotní výzvu, která je určena na výdaje spojené se zajištěním a realizací aktivit, které poskytují podporu a pomoc dětem a mládeži s cílem předcházet sociálnímu vyloučení a odstraňovat jeho důsledky. Tato výzva reaguje na potřebu předcházet možným problémům, které vznikly např. během pouličních nepokojů mladých lidí na podzim roku 2011 ve Francii a situaci, která eskalovala v oblasti Šluknova a severní Moravy. Je určena pro organizace zabývající se podporou dětí a mládeže ohrožené sociálním vyloučením, resp. děti a mládež ze sociálně znevýhodněného a kulturně odlišného prostředí. Podpora bude zaměřena především na pravidelné a dlouhodobé činnosti určené dětem a mládeži z cílové skupiny a na podporu činností a aktivit, které napomáhají rozvoji, rozšiřování a zkvalitňování činnosti jednotlivých organizací dětí a mládeže a organizací pracujícími s dětmi a mládeží.
 
Tato výzva je v souladu s dlouholetými koncepčními materiály nejen v oblasti mládeže, ale i dalších koncepčních materiálů a usiluje o rozvoj činností, které z těchto dokumentů vycházejí:
  • Koncepce státní politiky pro oblast dětí a mládeže na období 2007-2013,
    s důrazem na naplňování cílů v oblasti ochrany před negativními jevy a jejich následky a výchovy ke zdravému životnímu stylu
  • Strategický plán lokálního partnerství
  • Usnesení Rady a zástupců vlád členských států zasedajících v Radě o aktivním začleňování mladých lidí: boj proti nezaměstnanosti a chudobě
  • Usnesení Evropského parlamentu o kohezní a regionální politice po roce 2013
  • Závěrů kampaně Rady Evropy „Každý jsme jiný – všichni rovnoprávní“, která proběhla v letech 2006-2007.

Cíle pilotní mimořádné výzvy

1)      Volnočasové a zájmové aktivity pro děti a mládež ze sociálně znevýhodněného a kulturně odlišného prostředí v návaznosti na jejich vzdělávací potřeby:
  • Podpora pravidelných volnočasových aktivit pro děti a mládež ze sociálně znevýhodněného a kulturně odlišného prostředí
  • Podpora aktivit na začleňování dětí ze sociálně znevýhodněného a kulturně odlišného do vrstevnických kolektivů
  • Podpora aktivit na rozvoj sociálních kompetencí dětí ze sociálně znevýhodněného
    a kulturně odlišného prostředí 
  • Vytvoření rovných příležitostí pro děti a mládež ze sociálně znevýhodněného prostředí v on-line prostředí a podpora jejich informační gramotnosti
  • Vytvoření podmínek pro děti a mládež ze sociálně znevýhodněného prostředí pro jejich zapojení do tvorby a šíření informací v rámci informačního systému pro mládež (ISM)
2)      Aktivity, které napomáhají rozvoji, rozšiřování a zkvalitňování činnosti jednotlivých organizací pracujícími s dětmi a mládeží ze sociálně znevýhodněného a kulturně odlišného prostředí:
  • výcvik a vzdělávání dobrovolníků a personálu organizací
  • podpora zavádění programů a metod práce s dětmi a mládeží ze sociálně znevýhodněného a kulturně odlišného prostředí v rámci vzdělávacích, výchovných a volnočasových aktivit realizovaných organizací
 

Obecné podmínky

Mimořádná výzva se řídí podmínkami a zásadami uvedenými ve vyhlášených Programech státní podpory práce s dětmi a mládeží pro nestátní neziskové organizace na léta 2011 až 2015 uvedenými na webových stránkách MŠMT (http://www.msmt.cz/mladez/programy-statni-podpory-prace-s-detmi-a-mladezi-pro-nestatni-2) s dále uvedenými změnami a úpravami.
 
Žádosti o státní dotaci se předkládají v elektronickém systému IS 51 (http://is-mladez.msmt.cz) a současně v tištěné podobě s předepsanými přílohami v ý h r a d n ě   na adresu: Národní institut dětí a mládeže, Sámova 3, 101 00 Praha 10 - Vršovice. Žádosti zaslané nebo doručené na adresu MŠMT nebudou do výběrového řízení zařazeny. Tištěná verze musí být obsahově identická s elektronickou žádostí v systému IS-mládež. Případné neshody v obou verzích budou důvodem vyřazení žádosti z hodnotícího procesu.
 
Obálka musí být označena nápisem „Pilotní mimořádná výzva – sociální vyloučení 2012“. Všechny dokumenty žádosti musí být se všemi přílohami svázány tak, aby nemohl žádný list vypadnout (např. vložení do papírových desek s rychlovazačem, sešití všech listů apod.). V případě, že obálka nebude řádně označena anebo všechny dokumenty nebudou svázány tak, aby žádný list nemohl vypadnout, budou tyto žádosti vyřazeny z hodnotícího procesu.
 
Po uzávěrce provede Národní institut dětí a mládeže (dále jen NIDM) formální kontrolu žádostí. Žádost o dotaci musí splňovat výše uvedená formální kritéria. Žádosti, které tato kritéria nesplní, budou z výběrového řízení vyřazeny. Formální kontrolu projektů blíže upravuje Metodika k hodnocení žádosti o dotace vydaná MŠMT-odborem pro mládež.
 
Předkladatel může předložit ministerstvu nejvýše 1 projekt, který bude realizován
v roce 2012.
 
V případě větších organizací projekt podává a administruje výhradně ústředí organizace. Projekt může zahrnovat více aktivit a může do něj být zapojeno více organizačních jednotek. Projekt však musí působit kompaktně, nesmí se jednat o shrnutí nesourodých aktivit.
 
Zaslané projekty ministerstvo žadatelům nevrací.
 
Předkládaný projekt musí být zaměřen na některý z vyhlášených tematických okruhů. Duplicita stejných nákladů projektu ze státního rozpočtu není dovolena.

Náležitosti žádosti

Žádost o dotaci se předkládá ve stejném rozsahu jako řádné dotace, tj. v souladu s náležitostmi uvedenými ve vyhlášených Programech.  V žádosti musí být vyznačeno, že projekt je předkládán do programu č. 4 – mimořádný dotační program zaměřený na podporu práce s dětmi a mládeží ohrožených sociálním vyloučením. V případě chybného podání projektu do nesprávné výzvy bude projekt posuzován v rámci výzvy, do které byl podán. Přesouvání jednoho projektu mezi různými výzvami není po uzávěrce možné.
 
NNO, které předkládaly žádosti o dotaci v rámci programů č. 1, 2, 3, 4 a 5  na rok 2012 vyplní v elektronickém systému IS 51 formulář žádosti včetně rozpočtu a vloží následující přílohy:
  • Projekt na předem daném formuláři (POZOR! Projekt musí být na daném formuláři)
  • Výroční zprávu za rok 2011, příp. za r. 2010
  • Stanovy
  • IČ, pokud není uvedeno na stanovách
 
V tištěné podobě zasílají tyto organizace pouze:
  • vygenerovanou žádost včetně rozpočtu
  • Projekt na předem daném formuláři (POZOR! Projekt musí být na daném formuláři)
 
Ostatní organizace, které nepředkládaly žádost o státní dotaci pro rok 2012 v rámci programů č. 1, 2, 3, 4 a 5 vkládají do IS 51 kromě výše uvedeného navíc ověřené IČ
(v případě, že je uvedeno na stanovách, pak ověřené stanovy). Ověření musí být z letošního roku. Dále přikládají vyjádření samosprávy.
 
V tištěné podobě tyto organizace předkládají
  • vygenerovanou žádost včetně rozpočtu
  • Projekt na předem daném formuláři (POZOR! Projekt musí být projekt na daném formuláři)
  • úředně ověřené IČ
  • stanovy
  • výroční zprávu za rok 2011, příp. za rok 2010
  • vyjádření samosprávy
 
Organizace, které jsou nositeli titulu „Organizace uznaná MŠMT pro oblast práce s dětmi a mládeží“ platným do roku 2015, nepředkládají stanovy, ověřené IČ a vyjádření samosprávy. Vyjádření samosprávy rovněž nemusí předkládat celorepublikové NNO, které mají min. 1000 členů a základní články sídlí nejméně v 10 krajích.
 

Časový harmonogram

Výsledky výběrového řízení budou zveřejněny na webových stránkách MŠMT (http://www.msmt.cz/mladez/aktuality) do 30. 6. 2012
Finanční prostředky obdrží žadatelé do 20. 7. 2012

Cílová skupina

  • děti a mládež ve věku 6 – 26 let ze sociálně znevýhodněného a kulturně odlišného prostředí.

Kdo může žádat:

Nestátní neziskové organizace dětí a mládeže a nestátní neziskové organizace pracující s dětmi a mládeží, které prokazatelně vykonávají činnost ve prospěch sociálně vyloučených dětí a mládeže. Zároveň ale nemohou být podpořeny ty projekty, které obdržely státní dotaci pro rok 2012 v rámci Programu MŠMT na podporu integrace romské menšiny a inkluzívních škol.

Rozpočet:

Žadatelé musí předložit podrobný rozpočet projektu, který je součástí žádosti v IS 51.
Minimální výše grantu je stanovena na 30 000,- Kč a maximální výše grantu na 500 000,- Kč.
Uznatelné náklady jsou za období od 15. 5. do 31. prosince 2012.
Čerpání finančních prostředků se řídí Programy státní podpory práce s dětmi a mládeží pro nestátní neziskové organizace na léta 2011-2015, článek V-Účel použití a pravidla použití dotace.

Termín podání žádosti:

Žádost musí být podána elektronicky v IS-mládež a v písemné podobě doručena nejpozději do 15. 5. 2012 do 15 h.
 
Alokace:
3 500 000,- Kč

Informace a konzultace - kontaktní osoba:

Eva Hampejsová
tel.: 234 811 115
e-mail: eva.hampejsova@msmt.cz

Dokumenty:

-          Programy státní podpory práce s dětmi a mládeží pro nestátní neziskové organizace na léta 2011 až 2015
http://www.msmt.cz/mladez/programy-statni-podpory-prace-s-detmi-a-mladezi-pro-nestatni-2
-          Formulář - Žádost o dotaci
Formular projektove zadosti.doc

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.