Děti ve Valašském Meziříčí v rámci projektu Romský mentor společně natočily vlastní píseň

úterý 22. května 2012 ·

Děti z Valašského Meziříčí se v průběhu školního roku věnovaly hudbě a romské kultuře a to v rámci projektu Romský mentor, jehož hlavním cílem je přispět k  znevýhodněných dětí prostřednictvím realizace volnočasových aktivit z oblasti umění a kultury. Výsledkem šestnácti setkání bylo několik vystoupení a natočení vlastní písně.


Skupinu dětí vede hudebník Ivan Kandráč, který s dětmi pracuje na rozvoji jejich pěveckých a rytmických dovedností a výsledkem jejich společné práce mělo být pěvecké vystoupení. Nakonec však proběhlo několik vystoupení a děti si dokonce nahrály i vlastní píseň Dživas (Žijeme).

Na počátku projektu se děti samozřejmě nejprve trochu ostýchaly, ale po postupném seznámení a stmelení kolektivu dětí, došlo i k určitému naplnění společného hesla skupiny, které zní: Dohromady jsme jeden.

Děti se v rámci každého setkání věnovaly nacvičování zpěvu českých, romských, ale i zahraničních písní. S hudbou samozřejmě souvisí i rytmika a tanec, který děti také velmi baví a proto byla některá setkání tancem obohacena. Děti se věnovaly i společným diskuzím, hrám či výtvarným aktivitám, aby každé setkání bylo pro děti zajímavé a pestré. Součástí bylo i přibližování romských tradic a osobností. Vánoční vystoupení určené nejen pro rodiče proběhlo v polovině projektu a potvrdilo, že děti rozvoj pěveckých dovedností baví a svým vystoupením potěšily všechny přítomné.

V druhé polovině projektu děti pokračovaly v nastartovaných aktivitách. Děti se spolu s mentorem a pedagogem pustily i do samotného vytváření vlastních textů písní, které pak aktivně přepisovaly a tiskly. Náležitou přípravu pak děti zúročily při pěveckém a tanečním workshopu nejen pro rodiče, pedagogy a spolužáky. Výborná atmosféra rozezpívala a roztančila i publikum.

Návštěva Muzea romské kultury přispěla k prohloubení poznání různých historických aspektů např. holocaustu. Interaktivní výstava a materiály děti zaujaly a vyvolaly i množství reakcí a otázek.

V rámci oslavy dne Romů se podařilo zorganizovat bohoslužbu, která se konala v kostele Nanebevzetí Panny Marie ve Valašském Meziříčí. Účast byla hojná i z řad veřejnosti. Po společných modlitbách a zpěvu několika písní, pokračovalo setkání ve škole a děti se dověděly více o mezinárodním dni Romů. Setkání se zúčastnila i zpěvačka Veronika Kačová.

Jelikož úcta ke starším a aktivní pomoc seniorům je velmi důležitá, rozhodl se mentorský tým uspořádat setkání dětí a seniorů v místním Hospici Diakonie Českobratrské církve evangelické. Setkání proběhlo v příjemném duchu. Děti se seniory debatovaly a kladly jim spoustu otázek, senioři jim tak mohly předat své životní zkušenosti. Zpěv dětí se seniorům velmi líbil a někteří se dokonce přidali. Nakonec se společně naučily celou píseň. Děti navštíví seniory opět v létě.

Na patnáctém setkání si děti připomenuly svou celoroční společnou práci, ale byl zde prostor i pro zpětnou reflexi či návrhy možných změn do budoucna. Vrcholem celoroční práce bylo nahrání vlastní písně na CD. V rámci šestnáctého setkání nejprve proběhla nutná pěvecká zkouška a pak již děti zamířily do nahrávacího studia v centru Valašského Meziříčí. V maličkém studiu děti zvládly po skupinkách nahrát vlastní píseň Dživas, jejíž text s pomocí mentora vymyslely. Atmosféra byla příjemná a my se už těšíme až si píseň budeme moci poslechnout.

Do České republiky projekt přinesla organizace Open Society Foundations z Budapešti v rámci Programu umění a kultura a je realizován od roku 2011 občanským sdružením ROMEA.

Více informací naleznete na stránkách sdružení Romea či na Facebooku.

3 komentářů:

Anonymní řekl(a)...
23. května 2012 v 16:36  

Čtěte http://neviditelnypes.lidovky.cz/esej-opravdu-multikulturalismus-selhal-ff2-/p_spolecnost.asp?c=A120428_231043_p_spolecnost_wag

Anonymní řekl(a)...
24. května 2012 v 0:11  

Ja bych i souhlasil, ale zrovna v te Breclavi kluk spadl z balkonu, za to zrovna cigani fakt nemohli. Je to pitomec.

Pytlik Blaha řekl(a)...
24. května 2012 v 2:03  

Je to pitomec.

A rozhořčené davy bušíce okovanými botami do dlažby Břeclavských ulic už nebudou skandovat
"Cikáni do práce", ale
"Ukrajincí z práce".

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.