Martin Rychlík: Ministr Fiala. Politik, jaký by měl (a neměl) být.

pátek 11. května 2012 ·

Nový ministr školství se zatím k resortu nevyjadřuje, ale na jeho budoucí kroky se lze dívat prizmatem jeho idejí i napsané knihy.



Petr Fiala coby tanečník v minovém poli. Tak označil nového ministra školství publicista Tomáš Feřtek ze společnosti EDUin, která se zabývá vzdělávacími tématy. A několika větami v Hospodářských novinách vystihl, jak těžké bude „tančit“ ve školství, do nějž Fialův předchůdce nastražil různě třaskavé rozbušky – nedotaženou verzi státních maturit, zaseklé evropské fondy i rozpracovanou reformu terciárního vzdělávání.

„Odborná, ale i rodičovská veřejnost jsou předem pozitivně naladěné vůči každému jen trochu rozumně působícímu ministrovi. Po dvou letech bojů s chaotickým Josefem Dobešem si přejí stabilitu, rozumnou domluvu a dostatek srozumitelných informací o tom, co se na ministerstvu děje a jaké jsou jeho plány. Nikdo od Fialy nečeká zázraky, jen zcela obyčejné věci. Tedy že bude naslouchat a rozhodovat se s rozmyslem,“ napsal Feřtek.


Ministr Fiala, dlouholetý rektor Masarykovy univerzity, přichází s puncem odborníka, konzervativního muže-manažera, jenž nabízí nejen práci, ale i ideje. Nadšení pochopitelně nesdílejí úplně všichni – to nejde ostatně nikdy –, ale startovní pozici má někdejší předseda České konference rektorů (ČKR) věru slušnou. Brzy se dočkáme i jeho mediálních vyjádření k tématům, jež české školství souží, neboť se chýlí ke konci čtrnáctidenní lhůta „bobříka nemluvení“, kterou si Fiala vymínil a po uvedení do funkce vytýčil.

Jak zdatným politikem se známý politolog stane? Co od něho můžeme vůbec čekat? Další publicista, tentokrát Bohumil Pečinka z Reflexu, ho ve čtvrtek zařadil do družstva „politiků-parašutistů“. Tedy těch, kteří ač nestraníky, byli shozeni na nepřátelské území a někdy i uspěli. Kritéria úspěchu prý bývají trojí: parašutista musí být dospělý (a nečinit dětinská gesta), mít za sebou slušivou kariéru ve svém původním oboru a být produktivní.

Politik poměřovaný svými knihami
Podobný úhel pohledu, s nímž ČESKÁ POZICE koncipovala v průběhu týdne tento článek, připomíná i Pečinka. „Nevýhodou je, že jeho (Fialovy) politické kroky budou poměřovány principy, které hlásal ve svých knihách. Bude se nad ním vznášet přízrak jiného politologa, Petra Pitharta, jenž se v praktické politice vyprofiloval jako totálně neproduktivní teoretik, což je jen o něco málo lepší než korupčník,“ píše komentátor Reflexu.


Krátce po posledních parlamentních volbách, v nichž zazářila i véčkařská kometa, vydal Fiala útlou, ale řádně promýšlenou knížku s titulem Politika, jaká nemá být (Brno 2010). Je určena čtenářům, kteří mají pocit, že v naší zemi není s politikou něco v pořádku, že se „pokazila“, že je jiná a že se v ní neřeší ty problémy, které jsou podstatné...

„Výsledky českých parlamentních voleb z května 2010 jsou výrazem širší ztráty důvěry vůči politické reprezentaci a tradičním politickým stranám a naznačují mírné posuny i v tom, jaký typ politika jsou lidé připraveni tolerovat,“ píše v úvodu Fiala. Nyní se ukazuje, nejen po ostudném kolotoči „politiků“ Věcí veřejných, že česká společnost – naštěstí – není ochotná tolerovat zase tak úplně všechno. Že by se raději spolehla i na dobré parašutisty.


Desatero o tom, jaká politika nemá být
V knize, v jejímž jádru je též cítit stesk po tom, že skutečná „elita dala od politiky ruce pryč a stále více ji přenechává lidem, pro něž politika není službou veřejnosti“, užívá nynější ministr často pojmů jako hodnota, ctnost, řád, odpovědnost, ale i etika. „Bez tradičních věcí, kterých se postupně tak snadno zbavujeme a jež jsou možná někdy pro společnost zábavy až nepříjemné, přestane mít, obrazně řečeno, stavba demokracie pilíře, které ji drží, a postupně se zhroutí,“ píše profesor Fiala.

Celý článek na webu ČESKÁ POZICE



6 komentářů:

Anonymní řekl(a)...
11. května 2012 v 20:27  

Ceska pozice je jiz od zacatku progandisticky platek. Ale tento clanek, to je naprosta katastrofa - propaganda stalinistickeho typu.

Kolegove - pratele politologove poskakuji nadsenim, ze se jeden politológ z nich dostal do vlady, ale rektori vysokych skol privitali Fialu mrazivym mlcenim v mediich.

Anonymní řekl(a)...
11. května 2012 v 21:07  

11. května 2012 20:27
Oni ví proč mlčí, Fiala je fakticky jedno tělo a jedna duše s ODS.

Anonymní řekl(a)...
12. května 2012 v 19:22  

No tak toho lempla Zaoralka zatim jeste stale nevyhodil, myslim, ze uz ted je Fiala zodpovedny za katastrofu evropskych fondu a jejich zlodejiny. Snad v pondeli.

Anonymní řekl(a)...
12. května 2012 v 22:09  

11. května 2012 20:27

Netřeba si stylem věrně převzatým od těch politologů, o kterých se tváříte, že vám hrozně vadí, vypleskávat játra.

Ministr se záhy bude nucen předvést na velmi praktických věcech. Pak se předveďte.

Českou pozici platí inzerenti. Protože je normální komerční subjekt, jediný, v jehož zájmu by snad mohla vést propagandu jsou oni. Který z nich má podle vás na obsahu dotyčného článku zájem?

Anonymní řekl(a)...
13. května 2012 v 2:01  

12. května 2012 22:09

To je ale naivni komentar :-) Nicmene souhlasim, ze Fialu jeste vsichni poznaji i tem politologickym kamaradickum navzdory.

Anonymní řekl(a)...
14. května 2012 v 13:38  

11. května 2012 20:27

Skoda, ze si od Vas nebral priklad autor superpropagandy na Ceske pozici ...

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.