Jan Wagner: Zlodějské projekty končí, teď se ještě zbavit zlodějů...

pondělí 21. května 2012 ·

Exministr školství Josef Dobeš odjel na počátku roku s velkou slávou do Bruselu se seznamem 34 Individuálních projektů národních, na které mělo být vyčerpáno 6 až 7 miliard. Před jeho odchodem na konci března odstartovalo jen osm projektů s rozpočtem přes 2,5 miliardy. Nový ministr Petr Fiala nyní rozhodl o pokračování přípravy jen pěti zbývajících projektů za zhruba 350 milionů a ostatní zařízl. Podfinancované české regionální školství tak může přijít díky Dobešovi o další 3 až 4 miliardy...

O připravovaných 34 IPn jsme psali v článcích Ministerstvo školství zveřejnilo seznam připravovaných IPn projektů a Zkouška ohněm: 34 Individuálních projektů národních, ve kterém jsme tipovali sporné projekty, u kterých se předpokládaly problémy se schvalováním záměru v Bruselu. Na rozdíl od ministra Dobeše a jeho spolupracovníků jsme po záporné reakci na projekty OKNO nebo SPORT pochopili, že bruselská supervize pokusy o odklonění prostředků z ESF do mediálních agentur nebo na na první pohled cinknuté ICT projekty odhalí.

Ministr Petr Fiala ukončením přípravy projektů jako byl NEDIR, Science Point, Brána do světa E-learningu, Češi Evropě, FINGRAM, Škola hrou, Antikor nebo Unde Malum udělal jen první krok v nápravě. Druhým krokem musí být očištění aparátu MŠMT a jeho přímo řízených organizací od pracovníků, kteří tyto podvodné projekty aktivně připravovali a prosazovali. Lidé jako Jiří Baumruk, Tomáš Kantor nebo Jakub Stárek a mnoho dalších už měli dávno dostat padáka.

Třetím krokem musí být maximální snaha o záchranu prostředků z ESF především pro regionální školství, které se po vládních zásazích dostalo do kritické situace. Přímo směřované prostředky ve stylu  projektů EU peníze školám či EU peníze středním školám by byly nejjednodušší variantou pro většinu škol. Převod prostředků do regionálních operačních programů je nejspíše nesmyslný, míra korupce v těchto programech je podle dosud odhalených caus vysoká a není v nich šance o systémová či plošná řešení.


52 komentářů:

Anonymní řekl(a)...
21. května 2012 v 9:38  

do výčtu Vám chybí také Andrýs, Hrabánek a Bergerová za ty odkloněné zakázky...

Anonymní řekl(a)...
21. května 2012 v 9:46  

No tak to vypadá, že nový ministr jde správným směrem. Projekty jako Science point, OKNO a tak, díky za jejich zastavení. Celkově se mi zdá pan Fiala člověkem na svém místě.

Anonymní řekl(a)...
21. května 2012 v 9:47  

ještě Škeříková...odpovídá za Ipn a s Dobešem leccos upekli ;)

Anonymní řekl(a)...
21. května 2012 v 9:48  

nevím jak Škewříková..ale velmi těsně pekla právě Bergerová :)...všechno..

Anonymní řekl(a)...
21. května 2012 v 9:52  

A taky Nantl co je teď prvním náměstkem, ten dělal vysokoškolskou reformu. A náměstek Wilhelm. A taky lidi z NIDV, jako Linhart, Šinkovec a taky Krčková z Vúp.

Anonymní řekl(a)...
21. května 2012 v 10:34  

A poradcem minista Fialy je zase pan Vitula. Dobří holubi se vracejí.

Anonymní řekl(a)...
21. května 2012 v 10:38  

A co vyhodit všechny, kdo kdy přišli do kontaktu na min s Dobešem... Ty mohou být také podezřelý s nekalých činností... No ale kdo je nejhorší, tak to je jednoznačně Zaorálek, přivedl si ho oblíbenec Bárty Kryštof Hajn a společně s Podubeckou za asistence Práška tam upekli mnoho nepravostí...

Anonymní řekl(a)...
21. května 2012 v 10:46  

no kdo přišel do kontaktu s Dobešem??ale ale..to je demagogie..na všechny co se tu vyjmenovalo by se totiž leccos našlo že...Dobeš sám byl záruka,že kdo s ním takto "spolupracuje" ví proč a pro koho to dělá,tedy kdo chce začít poctivě,musí s jinými lidmi, z pytle uhlí mouku nevysypeš...

Anonymní řekl(a)...
21. května 2012 v 10:49  

Co to je za kecy? Prostě Dobeš byl ministr, který řídil úředníky. Tady takové pomluvy a kecy v diskuzích jsou klasickou vlastností českého národa. Ale je dobře, že je Dobeš pryč, to rozhodně.

Anonymní řekl(a)...
21. května 2012 v 10:51  

..kecy?? aha,takže ten kdo tam s ním pekl ty průšvihy a něco z toho měl,tak vyvázne v poklidu, stejně jako Dobeš? Jenom peníze jsou v čudu a byly by potřeba..pro tyhle nesmyslné názory jsme tam kde jsme..němělo by se ještěb zhasnout?

Anonymní řekl(a)...
21. května 2012 v 10:53  

vlastností českého národa je právě že je slouha a nechá si všechno líbit, třeba kecy o závisti od zlodějů..

Anonymní řekl(a)...
21. května 2012 v 12:43  

No tak predevsim byl mel okamzite jit ten neschopny a hloupy Zaoralek, ktery za vsemi temi podvody stoji.

Anonymní řekl(a)...
21. května 2012 v 12:51  

Zaoralek, rizeny kmotrem ODS Kantorem starsim, je zlodej a podvodnik. Jakto, ze tam jeste je?

Anonymní řekl(a)...
21. května 2012 v 12:55  

kdy si fiala asi taky uvedomi, zte Vitula je politicky kecal, co nicemu nerozumi? Co mu asi bude radit, ze? :-)

Anonymní řekl(a)...
21. května 2012 v 13:10  

A jsou vůbec nějací lidé na MŠMT dobří? Kde by měl ministr pátrat po kvalitních poradcích a zaměstnancích? Máme je vůbec???

Anonymní řekl(a)...
21. května 2012 v 13:14  

Jisteze mame, prestoze jich radu Dobes vyhodil. Je srandovni, jak ted vsichni ti jeho vlezdoprdelci na Dobese plivou, vsechno na nej svadeji, prestoze se svoji kvalifikaci sotva staci treba na povolani mestskeho straznika a za Dobesovy problemy jsou zodpovedni prave oni. Dobesova nejvetsi chyba byla, ze si vybiral tak nepravdepodobne spolupracovniky.

Anonymní řekl(a)...
21. května 2012 v 13:37  

jistě je dost kvalitních lidí,alew Dobeš je buď vyhodil,nebo si dovedl vlastní.Tedy:Zaorálek - strážník, Škeříková-26 let,2 roky praxe, Bergerová-27 let,2 roky praxe (tedy obě mají jistě ještě jiné praxe,jak Vám muži na MŠMT potvrdí :()Hrabánek,Špelina-strana, Podubecká-bez kvalifikace atp...to jsou ti odborníci????

Anonymní řekl(a)...
21. května 2012 v 15:03  

Jen pro pana redaktora:

"Podfinancované české regionální školství tak může přijít díky Dobešovi o další 3 až 4 miliardy..." Takhle to vypadá, že mu za to děkujete.

Správně:
Podfinancované české regionální školství tak může přijít kvůli Dobešovi o další 3 až 4 miliardy...

Anonymní řekl(a)...
21. května 2012 v 15:09  

Žábou na prameni je náměstkyně Bartoňová. Na tu by si měli posvítit... A ředitel Ševela.

Anonymní řekl(a)...
21. května 2012 v 15:24  

Bartonova je nepochybne zcela neschopna nejake ridici funkce, to je zjevne, ale je to jeden z kmotru (nebo kmoter) ods, tu je tezke vyhodit. Urcite ale musi letet straznik Zaoralek, strujce vsech zlodejin ve fondech a zodpovedna osoba za katastrofu v tech projektech IPN z fondu...

Anonymní řekl(a)...
21. května 2012 v 15:37  

Pan redaktor asi již zapomněl, že za problémy s čerpáním peněz z fondů EU může ČSSD, za jejíž vlády, vedené sexy mozkem, u nás vznikl nejsložitější a nejnesmyslnější systém čerpání peněz z fondů ze všech států EU, takže problémy mají všechna ministerstva.

Náš způsob čerpání peněz z ESF, kam jsme je předtím bez keců poslali, začal EU vadit až poté, co jsme odmítli půjčit 90 miliard (http://frantisekmatejka.blog.idnes.cz/c/235884/243-mld-novych-dluhu-pro-rok-2012-a-90-mld-pro-EU-Pry-musime.html).

Ostatně celý systém koloběhu peněz mezi státy a EÚ je naprostý nesmysl (http://frantisekmatejka.blog.idnes.cz/c/240006/Proc-riskovat-vezeni-za-kradez-kdyz-dotace-jsou-legalni.html)

Anonymní řekl(a)...
21. května 2012 v 16:02  

Na co vsechno se jeste budou vymlouvat?? Fondy se v podstate pod Zaoralkem zastavily, vsichni vime, ze nejsou schopni pripravit zadne schudne projekty jiz rok a nyni dokonce zapomnel vcas pozadat o penize z ministerstva financi, takze se dostal nasucho s cash flow. Proste jeste vetsi blbec nez jsme cekali. Zaoralka povesit.

Janek Wagner řekl(a)...
21. května 2012 v 16:12  

Pan redaktor nezapomněl, ale ČSSD prohrála volby už polovině roku 2006, tedy před necelými šesti lety.

Za konkrétní problémy MŠMT s OP VK odpovídají příslušní ministři školství a samozřejmě konkrétní úředníci. Bohužel právě Dobeš zkazil, co se dalo, a neschopnost korektního jednání s EK za jeho vedení je třeba stále připomínat: projekty OKNO, SPORT či FINGRAM jsou odstrašující ukázkou primitivního "odklánění".

Absence kontroly projektů na úrovni MŠMT je možná zčásti i dílem Vituly, ale výsledek loňského auditu jde opět již výhradně za Dobešem a jeho partičkou.

Anonymní řekl(a)...
21. května 2012 v 17:59  

Zaoralek je naprosty lempl a zlodej, jak je mozne, ze tam jeste je, kdyz mel byt vyhozen uz minuly tyden?? Tak snad uz zitra...

Anonymní řekl(a)...
21. května 2012 v 18:04  

21. května 2012 16:12
No ten audit je dalsi vec, co Zaoralek neni schopen resit a kde se evropska komise "zasekla". Pro verejnost to neni mozna tak zjevne jako ty ruzna OKNA apod, ale evropska komise mu ta jeho "napravna opatreni" opet hodila uz po nekolikate na hlavu. Je mi ho lito, jako mestsky straznik byl mozna uzitecny a treba i pomahal lidem a ted se dostal do takovych sfer, kde dostava jednu ranu za druhou ani tomu nerozumi proc...

Anonymní řekl(a)...
21. května 2012 v 18:36  

No Zaorálek je jednoznačně pověstná žába na prameni, společně s neschopnou Podubeckou, ale nezapomínejme na předchozí - Jakub Hodinář se svým týmem řízený Tluchořem, který jsou často spatřováni s Vitulou, že by se kluci zase chtěli vrátit? Údajně je na mšmt zpráva z NKU týkající se fondů a údajně 90% pochybení jde za Vitulou... Byl by blázen, kdyby se vracel, ale asi někoho nastrčí, třeba Hodináře, ale ten zase povyšoval Zaorálka... Možná by měl Fiala fondy zrušit, protože se kolem motá stejná skupina rychloživek a do škol nepůjde nic...

Anonymní řekl(a)...
21. května 2012 v 19:28  

Zaoralek je zdaleka nejhorsi ze vsech vedoucich na ministerstvu!

Anonymní řekl(a)...
21. května 2012 v 19:30  

21. května 2012 9:46
Mne se naopak zda trochu mimo, zatim to vypada, ze se s temi zlodeji sprahl a bude jim delat bileho kone.

Anonymní řekl(a)...
21. května 2012 v 22:02  

To MŠMT je opravu prokleté. Co komu to školství udělalo, že ho pánbůh tak trestá...

Ministr střídá ministra, připadně mynistryni. Náměstek, náměstka, jedna parta druhou, třetí čtvrtou, pátá šestou. První nadává na čtvrtou, druhá na na třetí, pátá se spojila s první...

Alespoň, že Wágner nadává tradičně na všechny a na všechno... :-)

Anonymní řekl(a)...
21. května 2012 v 22:20  

21. května 2012 22:02
To zbytecne placate pate pres devate a seste pres osme (podle vasi terminologie). Mestsky straznik Zaoralek, ktery pravdepodobne neumi psat (je negramotny), obvykle strasne smrdi a i jinak se projevuje, je dosavadni vrchol vsech vrcholu na ministerstvu skolstvi. Nerozmelnujte kritiku vznesenou panem Wagnerem! Nenapsal ten predchozi prispevek Zaoralek?

Anonymní řekl(a)...
21. května 2012 v 23:00  

A nepsal ten poslední příspěvek nějaký zarytý Zaorálkuv nepřítel? :-)

Já se jen snažím naznačit, že diskuze pod zjevně zaujatým a tendenčním článkem, není diskuzí "odborné" veřejnosti, ale pouze nadávání současných a bývalých úředníků, kteří se jen chtějí vrátit zpátky ke korytum.

Takhle se to opakuje stále dokola a řešení v nedohlednu.

poste.restante řekl(a)...
21. května 2012 v 23:58  

Možná by mohl některý z diskutujících poskytnout námět, jak rozlišit ty skutečné odborníky, od těch neskutečných.

Anonymní řekl(a)...
22. května 2012 v 0:31  

Ne, myslim, ze ne, vzdyt to jsou prokazatelna fakta: Zaoralek neumi anglicky, nikdy s fondy nepracoval, MSMT pod nim nepripravilo zadne prohlasovatelne projekty, MSMT neni schopno adekvatne reagovat na zjisteni auditu, Zaoralkovi doslo cash flow kvuli jeho neschopnosti to rozplanovat a vcas objednat z ministerstva financi. Predtim Zaoralek objektivne radu let slapal chodnik jako mestsky straznik, z minuleho zamestnani byl vyhozen kvuli kradezim, na soucasnou pozici byl dosazen Dobesem mimo jakoukoli kvalifikaci.

Anonymní řekl(a)...
22. května 2012 v 0:34  

Nebo dale: Zaoralek nikdy nic neridil, nikdy predtim nepracoval na ministerstvu, jako urednik je naprosto neschopny, jedna chyba za druhou, jedno opomenuti za druhym, jeden nesplneny termin za druhym, to je vse jasne prokazatelne a objektivni.

Anonymní řekl(a)...
22. května 2012 v 7:23  

Vituly se musel zbavit Fialův nástupce na Masarykově univerzitě Bek, protože se mu začalo všechno hroutit a bývalý kvestor Janíček si dal jasnou podmínku, že s Vitulou nebude. To je určitě nejlepší poradce pro ministra, který jej na univerzitu loni protlačil :-) W

Pytlik Blaha řekl(a)...
22. května 2012 v 8:02  

jak rozlišit ty skutečné odborníky, od těch neskutečných

Odborníky skutečné vídáme zpravidla v zrcadle pod úhlem devadesáti stupňů.

Anonymní řekl(a)...
22. května 2012 v 9:59  

To je článek jak z Rudého práva z padesátých let.

Česká škola nějak ztrácí úroveň.

Soudě podle komentářů čtenáři takové články asi vyžadují. Šéfredaktor odborného serveru by se však měl zamyslet, jestli z toho tady chce mít bulvár...

Anonymní řekl(a)...
22. května 2012 v 10:02  

Jako z Rudého práva vypadalo například prohlášení ČŠI či řada prohlášení ministra Dobeše. Tenhle článek je až nechutně věcný.

Anonymní řekl(a)...
22. května 2012 v 11:42  

To nic nemění na tom, že na seriozní web nepatří články tohoto typu. (I kdyby to stokrát byla pravda.)

Už jenom ten nadpis. Při představě, že tohle čtou v monitoringu tisku v Bruselu...

Prostě ostuda!

Anonymní řekl(a)...
22. května 2012 v 14:07  

Řekl bych, že článek četli v Bruselu dřív, než vyšel na České škole.

Anonymní řekl(a)...
22. května 2012 v 14:09  

Čím se měří serióznost? Zatajováním jako na msmt.cz? Lhaním jako na csicr.cz?

Anonymní řekl(a)...
22. května 2012 v 15:21  

Komu není shůry dáno, v apatyce nekoupí...

To je prostě marné. Staré členské země EU nás mají za burany mj. právě z tohoto důvodu.

Poslední pokus - na seriozním webu nemůže být článek tohoto typu publikován. Nejde o obsah, ale o formu. Neříkám, že se to má přehánět s politickou korektností, ale i na bulvár je to moc. Není možné napsat, že ministerstvo připravovalo zlodějské projekty a jeho úředníci jsou zloději.
I v případě, že by za to byli odsouzeni by to bylo přinejmenším nevkusné.

Tohle se prostě budou muset všichni ještě dlouho učit - z neandrtálců se civilizovaný člověk nestane ze dne na den.

Anonymní řekl(a)...
22. května 2012 v 15:22  

Komu není shůry dáno, v apatyce nekoupí...

To je prostě marné. Staré členské země EU nás mají za burany mj. právě z tohoto důvodu.

Poslední pokus - na seriozním webu nemůže být článek tohoto typu publikován. Nejde o obsah, ale o formu. Neříkám, že se to má přehánět s politickou korektností, ale i na bulvár je to moc. Není možné napsat, že ministerstvo připravovalo zlodějské projekty a jeho úředníci jsou zloději.
I v případě, že by za to byli odsouzeni by to bylo přinejmenším nevkusné.

Tohle se prostě budou muset všichni ještě dlouho učit - z neandrtálců se civilizovaný člověk nestane ze dne na den.

Anonymní řekl(a)...
22. května 2012 v 15:29  

Clanek je vecny a presny. Naopak je nepochopitelne uvazovani nekterych diskuteru (nebo piaristu?). Ostudu prece nedela clanek pana Wagnera, ale ta skutecnost, kterou popisuje. Resenim neni o te hruze nepsat a zatajovat ji, resenim je tu hruzu zmenit a odstranit, prece. To je opravdu nepochopitelne mysleni. Dekuji panu Wagnerovi, ze ma odvahu to takto otevrene ukazovat.

Anonymní řekl(a)...
22. května 2012 v 15:31  

Vitula byl pres radu hloupych reci a jeho utoku na sve nastupce skutecne velmi neschopny i na ministerstvu...

Anonymní řekl(a)...
22. května 2012 v 15:35  

22. května 2012 15:29

Ostudu prece nedela pan Wagner, ale Dobes, negramotny Zaoralek, se kterym v Bruselu museji jednat, atd. Nekteri lide si pletou objekt (neschopneho Zaoralka) a zrcadlo (server ceska skola). Za socialismu se ale vsechno tutlalo, to je pravda, to bylo povazovano za nejlepsi reseni. Kdyz se o problemu nemluvi, tak vlastne neexistuje, ze :-)

Anonymní řekl(a)...
22. května 2012 v 15:38  

22. května 2012 7:23
Ono se mu vsechno hroutilo i na MSMT, kdyz ho Dobes odvolal, tak to pro neho bylo vysvobozeni.

Anonymní řekl(a)...
22. května 2012 v 16:28  

Největší žábou na prameni je náměstkyně Bartoňová s ředitelem Ševelou. Jejich tandem, jejich propojení na IT zakázky, v pozadí poslanec Bartoš z ODS a Zelený z Cermatu. Málo se o nich mluví, nejsou tak vidět ale o to víc škodí! Ministerský

Anonymní řekl(a)...
23. května 2012 v 7:30  

co vím,tak zakázky dělá právě slečna Bergerová ata si s Dobešem stáhla všechny pod sebe a IT je v režii pana bývalého kriminalisty Fialy a vše velmi pečlivě kontroloval právě Dobeš,takže evidentně odkláníte pozornost...

Anonymní řekl(a)...
23. května 2012 v 10:38  

Právě naopak, příspěvek z 22. května 2012 16:28 jako jeden zmála ví o čem píše.
Např. šéf správy majetku MŠMT Ševela, má pronajatý za pár korun obrovský byt od ministerstva na Senovážném náměstí (svůj pražský byt pronajímá). Bartoňová a Zelený s jejich tunely jsou kapitoly samy pro sebe...

Spíš se to tu někomu, kdo chtěl plivat na partu okolo Dobeše, vymklo a vytahuje se špína na party předešlé.
Kdyby se začalo prát úplně všechno špinavé prádlo - škol, krajů, popř. všech příjemců dotací, ať už z OP VK nebo VaVpI, to by teprve byla legrace!

Anonymní řekl(a)...
23. května 2012 v 17:04  

No Zaoralek je zdaleka nejhorsi a take nejneschopnejsi, ikdyz s Bartonovou asi mate take pravdu.

Anonymní řekl(a)...
23. května 2012 v 17:45  

No tak Dobes by si tam prece nikoho schopneho a solidniho nedrzel, ze? Proc Vas prekvapuje, ze jsou tam sami neschopaci, treba jako prave ten Zaoralek.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.