Martin Rychlík: Unde malum? Ministerský projekt proti xenofobii za 90 milionů.

pondělí 23. dubna 2012 ·

Školáky má v otázce rasismu poučit obecně prospěšná společnost Výzkumné centrum archeologie zla, jež zakládá nový vědecký obor!



Jsou věci, o kterých se nevtipkuje. A jsou věci, se kterými se nekupčí. Tím je lidská důstojnost, smrt nevinných obětí či výchova dětí k chápání lidské jinakosti. Kdo si myslel, že vyhazování stamilionů Josefem Dobešem za podivné Individuální projekty národní (IPn), jež mají systémově podepřít české školství, skončilo s bájnými projekty OKNO či SPORT, divil se na ministerstvu v pátek 20. dubna při představování nového „ípéenka“ – shodou okolností v den Hitlerova narození.

Autoři projektu z Výzkumného centra archeologie zla o.p.s. (které nemá ani své webové stránky) zvolili toto datum nejspíše symbolicky, aby v úvodu odborné diskuse připomněli nacistické monstrum a stálý odkaz holokaustu. Jejich záměr nazvaný Unde malum podle latinského „Odkud zlo“, o čemž přemýšlel už sv. Augustýn, počítá v první verzi s rozpočtem 90 milionů korun. Projekt má předcházet rasismu a upomínat na původ zla v lidské společnosti; počítá se s platbou z Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost (OP VK).


Bohulibým cílem, na nějž je sice mířeno správně, ale evidentně s chvějící se rukou, je dle anotace „vytvořit efektivní systémový rámec získávání a osvojování vědomostí v oblasti prevence rasismu a xenofobie a studia historie genocid, masové likvidace a dalších forem etnického a rasového násilí na úrovních počátečního, terciárního a dalšího vzdělávání“.

To alespoň uvádí oficiální anotace, kterou přikládáme čtenářům k posouzení v plném znění ve formátu PDF. Ještě než se „přeneseme“ na páteční kulatý stůl, jehož se zúčastnilo nezvykle mnoho lidí, sluší se uvést další podrobnosti z podkladů. I filozof Michel Foucault, jenž pro svůj inovativní postup nahlížení dějin zavedl pojem „archeologie vědění“, by se divil, jak jednoduše lze ohlásit vznik vědní disciplíny, jež má asi přicházet se zásadními výpověďmi (énoncé)...

Nová věda s ochrannou známkou!
„Zdrojem systémového rámce bude nově se formující vědní obor založený na principu zkoumání původu zla v dějinách lidstva (archeologie zla). Smyslem činnosti tohoto oboru je zabránit postupnému zapomínání a zpochybňování událostí masové likvidace a rasového násilí (například popírání holokaustu), systematicky zkoumat jejich příčiny a souvislosti, zjištěné poznatky předávat budoucím generacím a napomáhat tak k redukci rasistických a xenofobních tendencí v myšlení a jednání společnosti,“ píše se v materiálu o nové disciplíně, jež má být jakousi českou obdobou „genocide studies“.


Hlavním předkladatelem projektu je Pavel Chalupa, předseda správní rady Výzkumného centra archeologie zla, obecně prospěšné společnosti, která byla založena v roce 2004, ale několikrát změnila název – naposledy letos 15. února, kdy se z Via Carolina proměnila v dnešní „centrum“. Ředitelem je pak Šimon Krbec, jenž si název nové vědy – tedy „archeologie zla“ – dokonce loni 28. července registroval jako ochrannou známku pro různé druhy výtvorů: cédéčka, filmy, fotografie, knihy, ale i pro školní a učební pomůcky.

Odborným garantem Unde malum je známý expert na extremismus Zdeněk Zbořil, který si za svou dlouholetou činnost zaslouží pochopitelně respekt. Chalupa v úvodu semináře, na nějž dorazili zástupci nevládních a neziskových organizací jako Člověk v tísni, Open Society Fund či Post Bellum, upozornil především na přínos svých aktivit v rámci festivalu česko-německo-židovské kultury Devět bran, který se loni konal již podvanácté. Mezi jeho partnery patřily Nadace ČEZ, firmy Eltodo, Dopravní podnik hl.m. Prahy nebo také dnes již slavné ProMoPro, jak vidno na webových stránkách.

Pro pořádání takovéto akce byla a je spolupráce s politiky nutností; v nynějším čestném výboru jsou premiér, předseda Senátu i šéfka Poslanecké sněmovny a také pražský primátor. Podle informací ČESKÉ POZICE je Chalupa kamarádem Antonína Zelenky, nynějšího ředitele tiskového odboru ministerstva školství, jenž se proslavil v době takzvané televizní vzpoury.

Celý článek na webu ČESKÁ POZICE


2 komentářů:

Anonymní řekl(a)...
23. dubna 2012 v 14:07  

Je rozhodne sranda, jak se ti pologramotni lempli stale jeste vymlouvaji na Dobese, ze jim rekl spatny napad, jak pisete v clanku :-)
Pritom Dobes v tomto konkretnim pripade postupoval spravne, navrhl strategii a prinesl napad a vyjimecne to nerekl nejdriv do medii ale svym podrizenym, aby to zpracovali. Ti zjevne nebyli schopni to zpracovat podle pravidel EU ani mu nebyli schopni rici, ze to proste nejde a ted se na neho vymlouvaji, jako kdyby nektery ministr znal nebo mel znat vsechny detaily evropskych predpisu. Dobes za to muze jen zprostredkovane, ze si tam ty hloupe trotly bez vysoke skoly, jako je Zaoralek, Podubecka, Kantor, Starek a dalsi, nasadil. Ted to svemu chlobodarci, ktery je vytahl z chodniku (treba mestskeho straznika) do dobre placene prace, poradne osoli.

Anonymní řekl(a)...
23. dubna 2012 v 14:11  

Rozhodne neni jasne, proc jim to pan Rychlik "zere", takove pomatene vymluvy...

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.