Přečtěte si: Někteří ředitelé kritizují přijímací zkoušky na střední školy

pondělí 23. dubna 2012 ·

Tisíce žáků čekají dnes přijímací zkoušky na střední školy. Na Pardubicku, Orlickoústecku a Chrudimsku ale čelí plošné přijímačky kritice. Tamním gymnáziím se nelíbí jejich obtížnost a bojí se odlivu dětí na odborné školy. Těm kraj nastavil výrazně měkčí podmínky.

Z článku Ondřeje Wolfa, Lucie Maxové a Alice Kottové v Rozhlas.cz vybíráme:

Náročnost generálky na regulérní přijímací zkoušky potvrdila i ředitelka chrudimského gymnázia Klára Jelínková: „Časově byly opravdu velmi napnuté. Jakmile se dítě zdrželo u jedné otázky, důsledek toho byl, že poslední otázky nestihlo.“

9 komentářů:

Anonymní řekl(a)...
23. dubna 2012 v 9:33  

Jak může být generálka náročnější než přijímačky samotné? Generálka by snad měla být z logiky věci na stejné úrovni obtížnosti jako ostré zkoušky.

Pokud toto komentuje radní pro školství jako prostý fakt, neřku-li benefit, nevědomky tím přiznává, že kraj hraje se sciem nečistou hru (náročnější generálka může zapříčinit zvýšenou poptávku po produktech scio).

PS: V článku chybí informace, že z rozhodnutí rady kraje se v celém Pardubickém kraji konají přijímací zkoušky na SŠ a VG, a tyto zkoušky obstarává právě scio.

Anonymní řekl(a)...
23. dubna 2012 v 9:41  

A jiní zase ne.

Anonymní řekl(a)...
23. dubna 2012 v 11:26  

Buďte rádi za SCIO. Moravskoslezský kraj zajistil školám přijímací zkoušky u organizace Cermat. Testy jsou tak jednoduché, že většina žáků má nad 95 % bodů. Obálky jsou nabaleny jinak než bylo naplánováno. V pokynech jsou chyby. Výsledky se zadávájí do nepřehledného složitého systému.

Anonymní řekl(a)...
23. dubna 2012 v 15:31  

Možná kdyby si zřizovatel škol přečetl §164-165 školského zákona, tak by zjistil, že do způsobu přijímacího řízení vůbec nemá co mluvit. Ředitel by vůbec neměl přijímací zkoušky kritizovat, ale udělat si své vlastní.

§ 164
(1) Ředitel školy a školského zařízení
a) rozhoduje ve všech záležitostech týkajících se poskytování vzdělávání a školských služeb, pokud zákon nestanoví jinak

Anonymní řekl(a)...
23. dubna 2012 v 15:34  

Podle §164,165,181 bych dokonce řekl, že kraj porušuje školský zákon, pokud nařídí škole konat přijímačky podle něho.

Anonymní řekl(a)...
23. dubna 2012 v 16:06  

Nevím, proč z těch přijímaček děláte pořád vědu. V novinách se člověk dočte, jak jsou děti nebetyčně stresovány, což je hovadina. Kdo pracoval s deváťáky před přijímačkami, tak ví, že 99 % z nich žádný stres neprožívá, ba naopak jsou až příliš v pohodě, protože vědí, že míst na maturitních oborech je habaděj. K čemu jsou prosím vás např. jednotné přijímací zkoušky ve Zlínském kraji, když limit pro přijetí, a to i na gymnázia, byl stanoven u SCIO testů na 38 bodů ze 130 možných. Vždyť je to výsměch. Na 38 bodů napsali u nás na škole SCIO testy při srovnávacích zkouškách i propadlíci. Přijímačkový test bude jistě těžší, ale i tak je to tristní. Jsou to krajem vyhozené peníze.

poste.restante řekl(a)...
23. dubna 2012 v 18:34  

1. Jednotné přijímací zkoušky na konci 9. ročníku. Dejme tomu v květnu.

a současně

2. Oddělení financování škol od existenční závislosti na počtu žáků. Ať je klidně ve třídě na gymnáziu jen 20 žáků, když dalších 10 ke studiu na tomto typu školy nemá předpoklady.

Jinak se nehneme dál a úpadek vzdělanosti bude pokračovat.

Anonymní řekl(a)...
23. dubna 2012 v 22:33  

23. dubna 2012 16:06

Přijímačky ano, ale až po redukci přebytečných kapacit na SŠ. Proč mají zacvakat neosazená místa na SŠ daňoví poplatníci. Řez to bude bolestivý, ale nezbytný. Základní školství si tímto procesem prošlo. Nyní je řada na středním školství.

poste.restante řekl(a)...
24. dubna 2012 v 1:15  

K redukci středních škol už dochází. Jenže bez koncepce a rozmyslu, spíše podle "politických" kritérií.

Ale obraťme to.
Jak by podle Vás měla vypadat optimální síť středních škol a proč?

S redukcí základních škol opatrně.
Možná zavřeli pár základních škol ve větších městech. Ale v mém okolí, okrese, nevím o jediné zrušené základce.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.