Upřesnění k povinnosti škol účastnit se celoplošné generální zkoušky ověřování výsledků žáků na úrovni 5. a 9. ročníků základních škol

pátek 16. března 2012 ·


Žádost o uvolnění školy z povinnosti účastnit se zjišťování výsledků vzdělávání

28 komentářů:

Ředitel řekl(a)...
17. března 2012 v 6:44  

Z paragrafu 171 žádná povinnost pro školy nevyplývá, takže naše škola generálku bojkotuje.

Anonymní řekl(a)...
17. března 2012 v 9:02  

Ředitel státní školy, který neplní svoje povinnosti dané školským zákonem by měl být okamžitě odvolán. Je to pouze ukázka nezodpovědnosti, která se schovává za velkohubost. Kdyby takhle postupovali všichni, nebude nakonec fungovat nic, protože každý bude postupovat podle toho, co jej zrovna napadne. To je ale anarchie.

Anonymní řekl(a)...
17. března 2012 v 9:42  

Souhlas s prvním příspěvkem. Nemám nic proti testování, ale proti tomu, jakým způsobem probíhá už bych výhrady měl. Testování NIQES je hrazeno EU. Rozpočet projektu je cca 300 milionů korun. Řekněme, že nějaké peníze stál vývoj testovací aplikace a něco se musí zaplatit tvůrcům testů. No 300 milionů to snad nebude. A ptám se: Jestliže mají zaplaceno tvůrci testů, jak je možné že nemají zaplaceno realizatoři testů na školách např. ajťáci, kteří NIQES nešikovnou aplikaci musí instalovat na pracovnmí stanice? Takový postup je v projektech EU normální, že za práci lidi nedostanou zaplaceno? To by se asi Evropská komise divila. Řeči o poskytnutí součinnosti mne nechávají klidným. My jsme povinni poskytovat součinnost v rámci nějakého projektu ESF, když jsme žádný papír o spolupráci na projektu nepodepisovali? Jen ať inspektoři klidně přijdou, já jim poskytnu příslušné dokumenty např. návod k instalaci, dám jim hesla k PC a ať si to nainstalují sami. Rovněž ať si aplikaci spravují, nikdo jim v tom nebude bránit. Poskytnutí součinnosti totiž vůbec neznamená, že na školách jsme povinni za někoho dělat jeho práci.

Vyzývám všechny ředitele základních škol k bojkotu projektu, protože
tento projekt NIQES je jen další perlou mezi projektovými průšvihy MŠMT.

Anonymní řekl(a)...
17. března 2012 v 10:44  

Vyzývám všechny, aby se vám složili na ty tři stovky a my už ty vaše popletené analýzy nemuseli číst.

Charlie řekl(a)...
17. března 2012 v 12:48  

Nejde o tři stovky, ale o princip. Realizátoři projektu a ČŠI si jistě nechali královsky zaplatit. Proč tedy nezaplatí poctivě vykonanou práci lidí, jejichž součinnost vyžadují. Naštěstí nežijeme v komunismmu, aby se dělalo zadarmo.

P.S. pro oponenty: Mě se to netýká, nejsem ajťákem na základní škole, a mimochodem znám dost škol, které tuto problematiku řeší formou outsourcingu, to mají platit instalace nad rámec smlouvy ze svého? Navíc takhle sprasit jednoduchou instalaci, která by šla udělat elegantně síťově, když ve školách je skoro výhradně využíváno postředí MS Windows jsem už dlouho neviděl. Obíhat s fleshkou počítače, panebože.

Anonymní řekl(a)...
17. března 2012 v 13:11  

Vyzývám všechny, aby se vám složili na ty tři stovky,...

Asi jste na tomto velmi zainteresován, jste tedy v balíku. Jen bych rád viděl, kam všude zafičelo těch 300 milionů. Nebyla náhodou část "odkloněna" do daňových rájů ? Je to paráda, "kázat vodu a přitom pít víno". Ostatně jako celá vláda. Ignorant

Anonymní řekl(a)...
17. března 2012 v 14:51  

Vzhledem k tomu, že tady neustále někdo šíří lži e nesmysly z medií, doporučuji sledovat www.niqes.cz a www.csicr.cz. Nedovzdělanci z mědií si svůj převrácený výklad neustále vydávají za pravdu a neinformovaná veřejnost jim to s prominutím "žere". Jen tak mimochodem 300 milionů je cena za celý projekt NIQES, přičemž testování je jednou ze čtyř jeho částí. Navíc se nejedná o testování jako takové, ale o vývoj testovací aplikace, která bude zdarma přístupná školámi žákům a rodičům a celkem vyjde na 90 milionů za tři roky - tedy 30 mil. za rok.

Anonymní řekl(a)...
17. března 2012 v 16:47  

90 milionů za tu trapnou aplikaci? On v té firmě, která ji vyvíjela, musí mít někdo moc dobré známé a správném místě!! A když už jste tak dobře informovaný hópněte sem, jaké jsou ty další tři části, ať se pobavíme. A asi máte i rozpočet, tak sem s ním!!

P.S. Nicméně, myslel jsem, že důležité na tom projektu je to testování a ne ta aplikace, ale asi jak pro koho.

Anonymní řekl(a)...
17. března 2012 v 16:59  

ad 16:47

Vše je tady:
http://www.niqes.cz/Klicove-aktivity

Anonymní řekl(a)...
17. března 2012 v 17:00  

Tak jsem si ty kecy na portálu NIQES na váš popud přečetl. Další prachy vyletí na školení inspektorů, porovnávání ŠVP s RVP - tedy buzeraci a rozvoj systému inspekcí - tedy další buzeraci. Zato k děckám na pomůcky a k učitelům na zaplacení přesčasů, které se jim už delší dobu neproplácejí, nic. Takže ten NIQES určitě v konečném důsledku zlepší vzdělávání. Teď to teprve začínám vidět v růžových barvách.

Anonymní řekl(a)...
17. března 2012 v 17:03  

Jj. V NIQES nejde o testování, ale o testovací aplikaci, jelikož projekt ten, co ho psal, zprasil a na to, že se bude muset i realizovat a realizátorům zaplatit, zapomněl.

Anonymní řekl(a)...
17. března 2012 v 17:04  

"Vše je tady:
http://www.niqes.cz/Klicove-aktivity"

Rozpočet tam nikde nevidím!!!

Anonymní řekl(a)...
17. března 2012 v 17:10  

Přečtěte si v záložce cílové skupiny
- motivaci cílové skupiny učitelů
- přínos pro cílovou skoupinu učitelů.

Že nám projekt NIQES přinese až takové vymoženosti, jako snížení administrativní zátěže se sevpsáním ŠVP, který už je dávno sepsaný, atd. mne skutečně dojalo až k slzám.

Anonymní řekl(a)...
17. března 2012 v 17:24  

Kdo nechce slyšet, hluchým se tváří...

Anonymní řekl(a)...
17. března 2012 v 19:17  

Je snad něco noebvyklého na tom, že za práci náleží plat?

Pytlik Blaha řekl(a)...
17. března 2012 v 20:15  

Důvody pro uvolnění:
- pouze PC s operačním systémem Windows 2000 a starší


To je diskriminace!
Jak k tomu ty děti přijdou?
Tolik se těšily.

Ondřej Šteffl řekl(a)...
17. března 2012 v 21:40  

Sečtu-li všechny příjmy společnosti Scio za dvanáct let od základních škol za testování, nejsem ani na pětině částky za NIQES.

Za tu dobu jsme otestovali statisíce žáků, a jen tak mimochodem vyvinuli stovky testů, zprovoznili několik fungujícich internetových aplikací. Nikoho jsme k ničemu nenutili. Kdo chtěl a měl peníze, si naše testy koupil, kdo nechtěl, nekoupil. Smůlu měl jen ten, kdo chtěl a neměl peníze (což je čím dál častěji). Za 300 M mohli mít testy všichni, co je chtěli, určitě dýl, než je životnost celého NIQESu...

Já si nestěžuji, firmě se dařilo před NIQESem a bude se jí dařit i po něm :-). Jen se tak ptám, co nového skvělého české školství za 300 M do ČŠI dostane?

Anonymní řekl(a)...
17. března 2012 v 22:18  

to Pytlík Blaha 20:15

Já zase lituju děti z těch škol, kde ještě musí pracovat s počítači, které patří do muzea a se software na úrovni W2000.

Anonymní řekl(a)...
17. března 2012 v 22:41  

Chcete nás 17 000 vyrazit z práce v rámci nějakého pochybného šetření ( stejně se to nahoře rozkrade ) a ta arogance je neskutečná, chcete po nás abychom ještě zavřeli "ústa" ( vždy slušně )a ptali se po rozpočtu NIQES a pokud možno pracovali zadara.

Anonymní řekl(a)...
17. března 2012 v 23:02  

Já teda nemám opravdu nic lepšího na práci, než instalovat podělaný testy.

Anonymní řekl(a)...
18. března 2012 v 0:21  

Pane Steffle, vy prece vite, ze testovani v Niqesu je za 50 milionu, coz je presne tolik, co vam daji rocne skoly za neco, co vam zaplatili z Esf. Proto se tak bojite a nasazujete diskutery.

poste.restante řekl(a)...
18. března 2012 v 1:04  

No na mne jako nasazený diskutér působí spíše někdo jiný, nežli pan Šteffl.

Pár let jsem se pohyboval v řízení SW projektů.
Za 300 milionů by se pořídilo několik SW firem, které by vše vyvíjely a ještě by zbylo na 5 let na platy jejich zaměstnanců.

A nezohlednit při přípravě projektu také nutnou součinnost základních škol a jejich informatiků, chtít po nich práci na projektu zdarma, to je prostě neuvěřitelý diletantismus a pohrdání. Nemluvě o faktu, že mnohé školy tyto služby mají nasmlouvány externě. Kdo jim zaplatí zvýšené náklady nad rámec std. smluv?

Anonymní řekl(a)...
18. března 2012 v 7:14  

Tak SCIO prodává školám to, co vyvinulo za peníze z ESF? To nemáte na inspekci někoho lepšího na diskuse?

Nebylo to náhodou naopak, že kraje odsouhlasily SCIO projekty, aby měly testování na klíč zadara, když je ministerstvo nebylo schopno dlouhá léta nabídnout?

Anonymní řekl(a)...
18. března 2012 v 7:17  

Tak vy se složíte na tři stovky inspektorský, to jste z laciného kraje! Na naší škole to dělá 30 hodin práce navíc správce a učitelů na dozor. Za deset korun na hodinu opravdu nemakáme, ty inspektorská pijavice!

Anonymní řekl(a)...
18. března 2012 v 7:22  

Aplikace na testování možná je za 50 milionů, ale co ta práce kolem, to děláte snad zadara inspektorský? Jen ten prolhaný Melichárek nás stojí docela dost...

Anonymní řekl(a)...
18. března 2012 v 8:29  

Krucinál, to už tu aplikaci nemohl někdo vyvinout s hromadnou správou, aby se nemusela instalovat do každého PC v učebně samostatně? :-(

Pytlik Blaha řekl(a)...
18. března 2012 v 11:24  

Já zase lituju děti z těch škol, kde ještě musí pracovat s počítači...

K tomu ta moje ftipná gloska směřovala, pane.

Pytlik Blaha řekl(a)...
18. března 2012 v 11:36  

No konečně se i školní inspekce česká probudila a vyrazila s dobou.
To jest urvat, co sedá, než to všechno půjde s konečnou platností do hájů a borů po skalách tklivě šumících.
Ovšem pořád lepší než kontrolovat nulovou četnost výskytu slova "učit se" ve školních vzdělávacích programech. Aspoň nezůstanete, dámy a pánové, odtrženi od společenského kvasu.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.