Michal Semín: K čemu vede domácí vzdělávání?

neděle 18. března 2012 ·

Michal Semín píše, že doma vzdělávané děti bývají samostatnější a vybavené vyšší mírou intelektuálních i sociálních dovedností.



Na ministra školství Josefa Dobeše se snáší mediální kritika snad každý den. Netvrdím, že vše dělá dobře. Po zkušenostech z jiných „kauz“ však soudím, že je za tímto kampaňovitým ostřelováním prakticky ze všech představitelných pozic také skrytý politický či finanční zájem skupin, jež se obávají zpochybnění svého pevně etablovaného postavení a vlivu. Ministr Dobeš poměrně odvážně šlápl do několika vosích hnízd, a proto není divu, že je dnes oteklý od hlavy k patě.

Bodají ho stoupenci technicistní a libertinské sexuální výchovy, kteří se obávají o své privilegované postavení ve školách a školské grantové politice, i propagátoři „volné školy“, v níž učitel nevstupuje před žáky z pozice své autority, ale jako kamarád-moderátor protestující proti snaze vrátit školní výuce stabilitu a řád. A nyní také vysokoškolští studenti a pedagogové volající po udržení stavu, jenž umožňuje další nesmyslné bujení vysokých škol i univerzitních oborů a plíživou privatizaci těchto z daní placených ústavů malé části akademické obce.

Je tu však jeden okruh vzdělávaných a jejich učitelů, od nějž zatím žádná žihadla nehrozí. Touto stále rostoucí (aktuálně jde řádově o stovky rodin), i když mediálně, a tedy i politicky zatím nepříliš silnou skupinou, jsou rodiče, kteří učí svoje děti svépomocí.

Celý článek na webu ČESKÁ POZICE

3 komentářů:

krtek řekl(a)...
18. března 2012 v 8:02  

Hle, ... že by šance pro nezaměstnané vysokoškoláky a maturanty? A ještě bz mohli dostat dotaci od státu! Že já ten matfyz studoval...

poste.restante řekl(a)...
18. března 2012 v 12:09  

Zastánci domácího vzdělávání nebodaji do ministra Dobeše, protože jde o tak marginální skupinu, která nemá téměř mediální podporu a tudíž se neodvažuje tepat do žádného ministra a raději na sebe příliš neupozorňuje.

Kdyby však ministr šáhnul i do této oblasti, nastal by úplně stejný povyk jako v jiných skupinách.
Měli by si to uvědomit i ti, kdo píší o skupinách kritiků.

Ne vždy jde jen o finanční zájmy.
Občas jde některým lidem i o věc samotnou.

Osobně proti domácímu vzdělávání nic nemám, mnohdy jde o jedinou možnost. Ale protože nežijeme v Austrálii, půjde vždy o okrajovou formu a je potřeba k ní i takto přistupovat.

Anonymní řekl(a)...
18. března 2012 v 19:32  

Těch rodičů s vysokoškolským vzděláním či maturitou, kteří vzdělávají své děti doma, přibývá jenom proto, že tito lidé nemají práci. Neví jestli se toto zrovna dá považovat za kladný jev.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.