Přečtěte si: Z neschopné vlády odchází jeden neschopný ministr

pondělí 26. března 2012 ·

Bývá pravidlem, že koaliční strana se dohodne se svými partnery ve vládě, že obsadí určitá ministerstva, bude do jejich čela nominovat své vybrané členy, které pak navrhne předseda vlády prezidentovi republiky ke jmenování. Tento formální proces má však několik předpokladů.

Z článku Rudolfa Kučery v Rozhlas.cz vybíráme:

Za ministra školství Dobeše se nepostavili při hlasování ve vládě ani ministři za jeho vlastní stranu. Nabízí se tedy otázka, zda vedení této strany a její ministři o věci, tj. krácení finančních prostředků na školství, vůbec debatovali a vytvořili si nějaký společný názor. Pokud tak neučinili, je to argument pro názor, že nejsou vládně způsobilí. Předseda strany John teprve nyní vyhlašuje, že si Věci veřejné udělají analýzu stavu, aby zjistily, zda lze ušetřit dvě a půl miliardy ve školství. Pochopitelně, že se dá ušetřit i větší suma, pokud by se začaly některé školy rušit, jiné slučovat, pokud by musela odejít určitá část učitelů atd. Jenže to všechno by byl další příklad úspor, které mají převážně negativní důsledky. Celou záležitost můžeme ale interpretovat také tak, že se Věci veřejné Dobeše chtěly zbavit, že byl kvůli své kritice ze strany veřejností a některých institucí už nepřijatelný. Aniž bych Dobeše ve většině věcí hájil, tvrdím, že dělal hlavně to, co měl od vlády odsouhlaseno. Připadá mně proto nepochopitelné, aby Dobeš odešel a ve vládě zůstal například ministr Kalousek.

2 komentářů:

Anonymní řekl(a)...
26. března 2012 v 22:02  

Nebo dostal stranický úkol (odklonit miliardy), který nesplnil, a proto musel odejít. To by korespondovalo s nápadem vabank nominovat na jeho místo přímo Klasnovou.

krtek řekl(a)...
27. března 2012 v 20:39  

Zatímco u většinz článků se rozhoří diskuse, tady nic. Ale cítím potřebu napsat, že tento celý příspěvek mi mluví z duše. Naprosto. A děkuji za něj.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.