Ministr školství předal putovní cenu Domina

úterý 6. března 2012 ·

Vítězové finálového kola celostátní soutěže Domino Česká republika 2012 jsou již známi.

Finálovým kolem a vyhlášením vítězů za účasti ministra školství vyvrcholila v úterý 27. února 2012 celostátní soutěž digitálních výukových objektů DOMINO Česká republika 2012, kterou ve spolupráci s MŠMT, školami a partnery pořádal Národní institut pro další vzdělávání. Z téměř dvou set prací přihlášených do soutěže bylo ve finále hodnoceno 18 digitálních učebních materiálů, které postoupily ze  semifinálových kol v Praze a Ostravě pořádaných koncem minulého roku. Tentokrát však porota, složená ze zástupců NIDV, odboru CERA MŠMT a škol, neměla snadný úkol. Soutěžící totiž předvedli digitální výukové materiály na velmi vysoké didaktické a technické úrovni, a to z různých oborů a oblastí vzdělávání a pro různé stupně a typy škol.

„To, co osobně oceňuji nejvíce, je nadšení a tvůrčí kreativnost a invence všech soutěžících, jejich odborné znalosti, osobní nasazení a především láska k učitelské profesi a k žákům a studentům, pro které tyto materiály sami ve svém volném čase vytvářejí,“ řekla členka poroty Mgr. Helena Plitzová, ředitelka NIDV.  „Role současného učitele se podstatně změnila, učitel by se měl snažit držet krok se svými žáky, a to nejen po stránce jeho technických dovedností. Je obdivuhodné, co všechno učitelé dokážou vytvořit, často i za ne příliš optimálních technických podmínek, které na škole mají. Stále však bude platit, že dobrou školu nedělá technika, ale lidé, kteří s ní pracují. Takže osobnost učitele ve škole bude vždycky hrát pro žáky či studenty nezastupitelnou roli. A o tom, že všichni soutěžící, kteří na MŠMT prezentovali v rámci soutěže Domino 2012 své práce, jsou pedagogickými osobnostmi, nebylo pochybností.“

První místo v soutěži Domino 2012 si vybojovala a putovní cenu z rukou ministra školství Josefa Dobeše převzala Pavla Sýkorová z 10. ZŠ v Plzni, nám. Míru, za svou prezentaci a výukový materiál „Finanční matematiky se nebojíme“. Druhé místo obsadila Pavla Kotnová z Gymnázia Havlíčkův Brod se svým výukovým objektem „Výroky VI – Matematické důkazy“ a na pomyslné třetí příčce skončila Petra Bazalová ze ZŠ Jungmannova, Litovel v okrese Olomouc, která porotu přesvědčila svou prezentací výukového materiálu pro anglický jazyk „Sloveso být a přivlastňovací zájmena“. Cenu praxe od Institutu Svazu průmyslu – platforma spolupráce praxe se školami si odnesla Vlasta Bicánková za ZŠ Třeboň za svůj výukový materiál „Organická chemie“.

Díky velkorysosti partnerů soutěže si všichni soutěžící a především vítězové odváželi domů hodnotné dary a ceny. Poděkování tedy patří firmám AV MEDIA a. s. a Profimedia s. r. o., které poskytly do soutěže hlasovací zařízení. Firma IBM Česká republika spol. s r. o. věnovala třem nejlépe umístěným licenci k programu Reading Companion, který na základě technologie rozpoznávání řeči počítačem pomáhá procvičovat výslovnost při výuce angličtiny, a společnosti Intel a. s. a Microsoft s. r. o. věnovaly poukazy k účasti na týdenním školení pro pokročilé uživatele ICT. Vítězka si pak mimo jiné odnesla kapesní projektor MP180 od firmy 3M Česko spol. s r. o. Hlavní cenu a putovní cenu Domino (křišťálový kvádr se symboly domina) navrhnula a zhotovila Střední uměleckoprůmyslová škola sklářská v Kamenickém Šenově.

Celostátní soutěž digitálních výukových objektů Domino, jejíž finálové kolo bylo spolufinancováno z Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost, bude pokračovat i v letošním roce. Druhý ročník soutěže bude vyhlášen již 28. března 2012.

Jednotlivé soutěžní výukové objekty jsou zpřístupněny veřejnosti na webové adrese http://domino.nidv.cz pod licencí CreativeCommons.

3 komentářů:

BoBr řekl(a)...
6. března 2012 v 11:43  

Tak nevím. Je to v 1.osobě, ale nikdo pod tím není podepsán!

Anonymní řekl(a)...
7. března 2012 v 12:21  

Škoda, že na webu nejsou odkazy na ty vítězné DUMy...

Janek Wagner řekl(a)...
7. března 2012 v 13:53  

Díky, za upozornění:, doplněno.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.