Jaroslav Mašek: Zapomeňte na společný email aneb jak změnit sdílení dat

čtvrtek 3. února 2011 ·

Autor odhaluje úskalí spojená se sdílením obsahu pomocí společného emailu a nabízí učitelům možnost, jak poskytovat studentům data efektivněji.

A kam vám to mám poslat?“ ptá se učitel na konci hodiny.
Pošlete to na společný email,“ ozve se zezadu.
A ten je?“ chce vědět učitel a po chvíli dostává odpověď: studenti@seznam.cz.
Ve druhé skupině se situace opakuje.
A kam vám to mám poslat?
skola@centrum.cz“ zní odpověď tentokrát.
(na konci týdne)
Kde mám ten seznam emailů?“ přemýšlí učitel. V prvním týdnu odučil celkem pět skupin prváků, od nich má pět emailových adres, čtyři skupiny druháků, ti už, jak se zdá, své emaily sloučily do jednoho, a tři skupiny třeťáků, od nich má společné emaily dva. Nebo jeden? Ten seznam jednoduše musí najít.


Možná jste se jako studenti či pedagogové, podobně jako já, s takovou situací již někdy setkali a spíše než problematické vám dané řešení z počátku připadalo jednoduché a praktické. Ale již po pár úvodních hodinách vás nejspíše, stejně jako našeho učitele, napadlo, že některá úskalí přece jen skýtá. Pojďme si tedy situaci z úvodu popsat trochu detailněji.

Každý ročník si vytvoří vlastní emailovou adresu tak, že jeden student tuto adresu založí a řekne heslo ostatním ze skupiny. Tento email (a někdy dokonce i heslo) pak sdělí všem učitelům a ti jim na něj posílají materiály pro své předměty. Všichni pro přístup do této emailové schránky používají jedno společné přihlašovací jméno a heslo. Z ní si vše stahují nebo přeposílají na vlastní emaily.

Protože je tato metoda mezi studenty značně rozšířená, první týden vznikne v pěti po sobě jdoucích skupinách (či třídách) prvního ročníku pět společných emailů (pro každou jeden). Komunikace mezi studenty v tu dobu ještě moc nefunguje. Během roku se situace vykrystalizuje a zpravidla zůstane jeden či dva takového společné emaily, které pak, pokud to dobře dopadne, vydrží celé studium a mezi učiteli se časem dostanou do povědomí („Jaký má třetí ročník email? Aha, studenti@seznam.cz.“)

Elegantní řešení, že? Ano, až do chvíle, než se některý ze studentů nebo prostě jen někdo, kdo zrovna zaslechne heslo, do tohoto emailu přihlásí, dané heslo změní a změní také kontrolní otázku pro jeho obnovu. Pak už vám nepomůže ani Helpdesk poskytovatele dané emailové služby, zvlášť pokud má ve svých podmínkách (ano, to je ten dlouhý text, na jehož konci zatrháváme, že souhlasíme) uvedeno, že emailová schránka není pro účely společného užívání určena. Když se to stane studentům v posledním ročníku, je veškerý nashromážděný obsah za předchozí roky studia nedostupný. Ale mají vše přece uloženo u sebe, ne? Není tedy vlastně co řešit. Snad jen to, že je třeba zřídit nový email.

Náš učitel není náročný. Potřebuje „akorát“ svým skupinám, kterých má ve třech ročnících celkem dvanáct, poslat jednou týdně, jeden až dva dokumenty. Prozatím. Časem možná toho bude chtít víc, ale to zatím netuší.

Pokračování naleznete na spomocnik.rvp.cz.

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.