Martin Rychlík: Další školský hit: SciencePoint za 326 milionů korun

pátek 16. března 2012 ·

V přípravě ministerstva školství je bohulibý projekt na popularizaci vědy. Jak na něj byla určena částka, nevíme, ani se dozvědět nemůžeme.



Takzvané Individuální projekty národní (IPn) z dílny ministerstva školství (MŠMT) jsou mediálním hitem minulých dnů. Natáčí o nich reportáže Česká televize, dnes o nich píše deník Mladá fronta DNES. Upozorňuje (jako již mnozí předtím) na „předělávky“ starších záměrů, například v případě projektu OKNO za 600 milionů korun, který se stal FinGramem – nápadem na podporu finanční gramotnosti pro odboráře, hasiče a vězně, jak ČESKÁ POZICE postupně ukázala. Protikorupční projekt Antikor musel například zarazit až sám ministr Josef Dobeš (VV).

Jak je to možné? Je to kvapnou přípravou, diletantismem? O tom, že projekty ministerstva jsou představovány odborné veřejnosti v naprosto nepřipravené fázi, svědčil i středeční kulatý stůl k „ípéenku“ s názvem SciencePoint (jeho anotaci přikládáme v PDF k posouzení). Jde o pozůstatek části projektu Národní vzdělávací digitální depozitář (NVDD) za bratru 460 milionů korun, kdy byla k dlouhodobě připravovanému depozitáři přidána ještě „akademická televize“ s tvorbou audiovizuálních obsahů za nějakých 285 milionů korun.

Existuje analýza potřebnosti?
Prezentace se odehrála ve středu 14. března na MŠMT. Hned v úvodu se moderující Hynek Jordán z tiskového odboru omluvil, že se diskuse koná v menším sále, kde není možné nahrávat, a proto bude pouze pořízen zápis, což je povinné. Cílem projektu SciencePoint je „vytvoření obecné platformy pro sdílení vzdělávacích obsahů zaměřených (nejen) na popularizaci vědy a výzkumu k cílové skupině žáků základních škol, studentů středních škol a v rámci celoživotního vzdělávání rovněž k široké veřejnosti“.
O tom, jak bylo určeno 326 milionů korun, nic nevíme a ani se dozvědět nemůžeme. Je to tedy moc, či málo?Po oficiálním představování, jehož se účastnil i olomoucký rektor Josef Mašláň, následovalo zodpovídání otázek, jež dopadlo nepřesvědčivě. Příval argumentů z pléna, že desetitisíce výukových objektů už existují, že není počítáno s kompatibilitou jiných vzdělávacích portálů, kolik lidí se bude přípravě věnovat a jestli to jde stihnout, zda je vůbec zpracována nějaká analýza potřebnosti, neřkuli propočítána takzvaná udržitelnost a funkčnost projektu po skončení financování z Evropské unie, byly odráženy jen velmi nesměle a plaše.

Celý článek na webu ČESKÁ POZICE

4 komentářů:

Anonymní řekl(a)...
16. března 2012 v 23:28  

Nějaké přiblblé RVP Petry Buzkové byl jen ubohý odvar toho, co se na MŠMT odehrává. Opravdu jsme národ blbců a zamindrákovaných straníků vládní koalice?

Anonymní řekl(a)...
17. března 2012 v 22:47  

16. března 2012 23:28
Tak nějak.

Anonymní řekl(a)...
17. března 2012 v 23:04  

Pro autora. V nadpisu Vám chybí malé s.

Anonymní řekl(a)...
17. března 2012 v 23:05  

16. března 2012 23:28

Jsme. A ti troubove na MSMT, to je v tomto smeru extratrida.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.