V expozici „Laboratoř moci“ na vás dýchne děsivá atmosféra 50. let 20. století

pátek 24. února 2012 ·

Národní muzeum ve spolupráci s Televizí Metropol u příležitosti výročí „Vítězného února 1948“ otevírá 25. února 2012 expozici „Laboratoř moci“, umístěnou v podzemních prostorách Národního památníku na Vítkově, které byly vybudovány v 50. letech 20. století jako zázemí pro péči o mumifikované tělo Klementa Gottwalda. Expozice emotivním způsobem upozorňuje na zneužití Památníku komunistickou propagandou, přibližuje osobu prvního „dělnického“ prezidenta a kult osobnosti, který vyústil ve vybudování mauzolea. Součástí expozice je i strojovna a autentické prostory, kde bylo ošetřováno tělo Klementa Gottwalda.


Hlavní část expozice je zaměřena na období 50. let a na osobu Klementa Gottwalda. Připomíná období po jeho úmrtí v roce 1953, kult osobnosti, komunistickou propagandu a proměnu Památníku osvobození na Proletářský Pantheon a mauzoleum Klementa Gottwalda. Ústředním momentem celé expozice je scéna připomínající posmrtnou manipulaci s tělem prvního „dělnického“ prezidenta. Fotografie a dobová hesla podtrhují atmosféru období 50. let minulého století. Expozice ve zkratce odkazuje také na příčiny komunistického převratu a na dobu před únorem 1948.

Národní muzeum Národní Památník na Vítkově rehabilitovalo, vrátilo mu původní účel symbolu demokratické republiky a v roce 2009 v něm vybudovalo expozici Křižovatky české a československé státnosti. „Dokončení stálé expozice v Národním památníku na Vítkově je jedním z dalších projektů, kterými se Národní muzeum zaměřuje i na méně šťastná období naší historie. Nově otevřená část expozice připomíná zneužití tohoto místa a je mementem a varováním, jak může být demokracie křehká a jak snadno mohou lidé přijít o svou svobodu,“ vysvětluje generální ředitel Národního muzea Michal Lukeš.

Projekt vznikl ve spolupráci Národního muzea a Televize Metropol. „Televize Metropol opět prokazuje, že je televizí s názorem, která se nevěnuje pouze komerčním tématům, ale cítí i společenskou zodpovědnost,“ dodává generální ředitel Národního muzea Michal Lukeš. Generální ředitel Televize Metropol Marek Vítek k tomu říká: „Jsme velmi rádi, že se můžeme společně s Národním muzeem podílet na akci, která má připomenout jednu z nejtemnějších stránek našich dějin. Akci zároveň vnímáme jako velmi aktuální. V době různých ekonomických a finančních krizí se opět probouzejí nejrůznější populisté a radikálové, kteří nabízejí svá zaručeně dobrá řešení. Náš projekt ukazuje, jak takové experimenty končí.“

Doprovodný program představí záznamy z balzamovací knihy

V rámci doprovodného programu s názvem „I zlo může mít pozlátko“ jsou během víkendu 25. až 26. února pro širokou veřejnost připraveny speciální prohlídkové trasy. Během odborných výkladů se návštěvníci blíže seznámí s osobou Klementa Gottwalda, problematikou balzamování jeho těla nebo s fungováním Památníku jako mauzolea. Pouze o tomto víkendu budou mimořádně vystaveny záznamy z balzamovací knihy. Návštěvníci budou mít možnost seznámit se s činností Útvaru pro zabezpečení těla a mauzolea soudruha Klementa Gottwalda, s fotografiemi přístrojů a původním vybavením mauzolea.

Na víkendový program navazuje ve dnech 27. února až 2. března stejnojmenný program věnovaný základním a středním školám. Týden pro školy doplňují filmové projekce zabývající se otázkou lidských práv z distribuce Jeden svět z cyklu Ztracená duše národa.

Výstava Rudá muzea ukazuje vliv komunistické ideologie na činnost muzeí

Expozice „Laboratoř moci“ a doprovodný program „I zlo může být pozlátko“ úzce navazují na výstavu Rudá muzea, která se věnuje vlivu komunistického režimu a ideologie na československá muzea v letech 1948–1989. Na pěti vybraných historických událostech (husitství, VŘSR, Mnichov, Slovenské národní povstání a únorový převrat) Rudá muzea ukazují dezinterpretaci dějin na tehdejších výstavách v důsledku komunistické propagandy. Výstava je otevřena do 1. dubna 2012.

Naplánujte si svou návštěvu Národního památníku na Vítkově!

„I zlo může být pozlátko“ (víkendový program pro veřejnost, 25.– 26. února)

Doprovodný program přibližuje osobu Klementa Gottwalda a tématiku 50. let prostřednictvím genia loci Národního památníku na Vítkově, který je sám o sobě zrcadlem českých dějin 20. století – zejména jeho deformací totalitním režimem. Během víkendového programu mohou návštěvníci zhlédnout novou část expozice s názvem „Laboratoř moci“ a zapojit se do řady lektorovaných programů.

Komentované prohlídky výstavy Rudá muzea a expozice Laboratoř moci 
od 10:00 a 14:00 hodin

Komentované prohlídky zaměřené na osobu Klementa Gottwalda:

Po stopách činnosti Útvaru pro zabezpečení těla a mauzolea soudruha Klementa Gottwalda
od 11:00 hodin

Klement Gottwald – prezident (1948-1953)
od 12:00 a 16:00 hodin

Mauzoleum Klementa Gottwalda a tajemství balzamovací knihy
Příběh přestavby památníku na mauzoleum a péče o tělo Klementa Gottwalda
od 13:00 a 16:00 hodin

Zmizelá místa Památníku
Speciální prohlídka Národního památníku na Vítkově o jeho podobě v 50. letech a stavu před jeho rekonstrukcí
od 15:00 hodin

Byly jsme tam taky
Monodrama podle knížky politické vězeňkyně Dagmar Šimkové. V podání Činoherního studia v Ústí nad Labem.
Pouze v sobotu 25. února od 17.00 hodin

Projekce filmů s tématikou porušování lidských práv z distribuce Jeden svět z cyklu Ztracená duše národa vztahující se k 50. letům 20. století. Začátek každou celou hodinu.

„I zlo může mít pozlátko“ (lektorovaný program pro 9. třídy ZŠ a SŠ, 27. února až 2. března)
Doprovodné programy přibližují žákům osobnost Klementa Gottwalda a tématiku 50. let prostřednictvím genia loci Národního památníku na Vítkově, který je sám o sobě zrcadlem českých dějin 20. století – zejména jeho deformací totalitním režimem.

Rudá muzea a Laboratoř moci
Komentovaná prohlídka výstavy Rudá muzea poukazuje na vliv komunistické ideologie na muzea v letech 1948–1989. Vyvrcholením prohlídky je sestoupení do podzemní „Laboratoře moci“, ve které lékaři pečovali o nabalzamované tělo Klementa Gottwalda.

Příběh Památníku
Interaktivní program, během kterého žáci aktivním způsobem postupně odkrývají dějinnou zkušenost Památníku s důrazem na období po roce 1948. Žáci pracují aktivním způsobem v badatelských skupinách.

Mauzoleum Klementa Gottwalda a objevování balzamovací knihy
Komentovaná prohlídka zve k objevování „zmizelých“ míst Památníku z období socialismu, věnuje se přestavbě Památníku na mauzoleum Klementa Gottwalda a odkrývá tajemství balzamovací knihy.
50. léta v Československu

Lektorovaný program, zaměřený na období budování kultu osobnosti na jedné straně a období politických procesů na straně druhé, zavede žáky nejen k umělecké výzdobě Památníku z 50. let a osobnosti Klementa Gottwalda, ale také k poslední korespondenci Milady Horákové před její popravou.

Termíny lektorovaných programů pro školy

pondělí 27. února, úterý 28. února, pátek 2. března

9:00 hod. Rudá muzea a Laboratoř moci / 50. léta v Československu
10:00 hod. Mauzoleum Klementa Gottwalda / Příběh Památníku
10:30 hod. Projekce filmu z cyklu Ztracená duše národa
12:00 hod. Rudá muzea a Laboratoř moci / 50. léta v Československu
12:00 hod. Mauzoleum Klementa Gottwalda / Příběh Památníku
14:00 hod. Projekce filmu z cyklu Ztracená duše národa

středa 29. února, čtvrtek 1. března

9:00 hod. Mauzoleum Klementa Gottwalda / Rudá muzea a Laboratoř moci
9:00 hod. Projekce filmu z cyklu Ztracená duše národa
11:00 hod. 50. léta v Československu
11:00 hod. Projekce filmu z cyklu Ztracená duše národa
12:00 hod. Mauzoleum Klementa Gottwalda / Příběh Památníku
13:00 hod. Rudá muzea a Laboratoř moci / Mauzoleum Klementa Gottwalda

Vybraný program pro školy je nutné rezervovat předem. Kontakt Mgr. Barbora Kulihová,
barbora_kulihova@nm.cz, +420 725 811 870. Cena: 40 Kč/žák + 200 Kč (lektor); cena zahrnuje vstup do celého objektu + pedagogický doprovod. Další informace na www.nm.cz.

2 komentářů:

Anonymní řekl(a)...
28. února 2012 v 12:20  

Pro zájemce o podobné exkurze bych měl ještě jeden tip na podobné místo. Parádní laboratoř moci v čele se zběsilým nedotknutelným a neomylným, děsivou atmosféru si ještě umocnit občasným nahlédnutím do gigantických temných tunelů...

Adresa Karmelitská 7.

Pytlik Blaha řekl(a)...
28. února 2012 v 14:15  

dobová hesla podtrhují atmosféru

Různých skanzýnků je po republice rozeseto, že až.
Například školy, pro jejichž ředitelství je nejdůležitější existence školy sama o sobě jako zdroj příjmů a přesměrovávání aspoň toho mála, co přiteče, kde nějaké vzdělávání dětí a mládeže je pouze zástěrkou obživy bez jakýchkoli ambicí něco někam posunout, kde sepsání švp bylo poslední aktivitou v tomto směru a kde se od té doby nikdo ani náznakem nezabývá úvahami, jestli se daří a není-li náhodou co pozměnit. Kde nikoho nezajímá, jak se lidem žije a pracuje, kde hlavním kritériem kvality je poslušnost, loajalita a oslavný článek v místním tisku. Kde převlečení školy do pyžama má nesrovnatelně vyšší hodnotu než piplačka s trojčlenkou a procenty.
Případ od případu se to moc nepozná. V jejich četnosti se však trendy projevují setrvalým poklesem vzdělanosti, bez ohledu na aplikace výdobytků nového věku.
Nezbývá než připomenout, že velké zhovadilosti začínaly malými pitomůstkami tak, jako černé skládky vždy začaly nějakou tou pneumatikou či matrací a velké požáry malými vajglíky.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.