Studenti osmi pražských gymnázií se střetnou v debatní soutěži

čtvrtek 23. února 2012 ·

EDUin a Agora CE vás zvou příští týden na první krajské kolo debatní soutěže Studentská Agora. V dalších pěti krajích proběhnou v březnu a dubnu.


Studentská Agora (dříve jste se s ní mohli potkat pod názvem Cestou do parlamentu) je projekt organizovaný obecně prospěšnou společností Agora Central Europe. Debatní soutěž, jíž se účastní především gymnázia a obchodní školy, probíhá už osmý rok. Na první krajské kolo se můžete přijít podívat příští středu 29. února do Domu Nadace ABF na Václavském náměstí 31.

Příprava soutěže začíná v lednu na přihlášených školách (celkem 48 škol v šesti krajích) debatním seminářem za přítomnosti lektorů. V jeho rámci si učitelé i studenti osvojují metodu debaty dvou týmů, které debatují na vybraná témata. O tom, který tým byl přesvědčivější, rozhoduje porota. Pro publikum je zajímavé, že soutěžící si vylosují i to, zda například k tvrzení Zvláštní školy by měly být zrušeny budou zastávat stanovisko PRO, či PROTI. Vybraná desetičlenná družstva se utkají od konce února do konce dubna v šesti krajských kolech. Vítězové se utkají v celostátním kole na konci června v Parlamentu.

K čemu je pro debatující užitečná Studentská Agora:

  • Posiluje kritické myšlení studentů – protože studenti musí v soutěži zastávat vylosovaný postoj k danému tvrzení a musí si vyhledat argumenty na podporu obou stran argumentace.
  • Rozvíjí schopnost práce s informacemi – studenti pracují s různými informačními zdroji – současné znění zákonů, příklady ze zahraničí; novinové nebo internetové články, internetové diskuse, statistické údaje.
  • Učí studenty formulovat své názory a argumentovat, navíc před širším publikem – při hledání informací k aktuálním tématům si studenti vytvářejí svůj vlastní, informovaný postoj.
  • Podporuje zájem studentů o veřejné dění – krátké debaty s jasnými rolemi, tedy zjednodušení zdlouhavé a komplikované veřejné debaty, jsou nástrojem, jak studenty středních škol motivovat k zájmu o veřejná témata.
  • Učí studenty týmové spolupráci a vzájemnému respektu – studenti se na soutěž připravují jako tým a ve dvou ze tří formátů debat také jako tým vystupují. Musí si tedy umět rozdělit práci a také naplánovat týmovou strategii.
Školy v pražském kole, které se koná 29. února v Domě Nadace ABF, Václavské náměstí 31 od 10:00: Gymnázium Praha 9 Chodovická, Gymnázium Jižní Město, Gymnázium Na Vítězné pláni, Arcibiskupské gymnázium, Gymnázium Sázavská, Gymnázium Na Zatlance, Obchodní akademie Dušní, Gymnázium Písnická.

Příloha:

I. SEMIFINÁLE STUDENSTSKÉ DEBATNÍ SOUTĚŽE CESTOU DO PARLAMENTU 2011/2012

Praha

Dům Nadace ABF, Václavské nám. 31, Praha 1

29. února 2012


10:00– 10:30
Oficiální zahájení v aule
  • Všichni účastníci budou představeni a seznámeni s průběhem celého dne.
  • Rozlosování týmů do prvního kola
  • Zástupce z každého týmu vylosuje protivníka do prvního kola debatování a místnost, ve které budou týmy v prvním kole debatovat.

10:30 -12:30
První kolo debatování

Debatuje se paralelně – 4 týmy v aule, 4 týmy v konferenčním sále.
Vítězové prvního kola budou vyhlášeni po obědě v aule.

12:30 – 13:15
Přestávka – oběd (v předsálí auly)

13:15 – 13: 45
Vyhlášení vítězů prvního kola v aule

13:45 – 14:30
Druhé kolo debatování

4 vítězné týmy z prvního kola – jedna dvojice debatuje v aule, druhá dvojice debatuje v konferenčním sále.

14:30 – 14:45
Přestávka

Občerstvení v předsálí auly.

14:45 – 15:30
Závěrečná debata v aule

Závěrečná debata o vítěze krajského kola, který postoupí do finále celé soutěže.

15:30 – 16:00
Závěr semifinále v aule

  • Vyhlášení vítěze krajského kola soutěže a třech nejlepších debatérů celého dne.
  • Předání cen.

4 komentářů:

Anonymní řekl(a)...
23. února 2012 v 13:25  

Kdyby se tak v EDUinu naučili fomátovat text, možná by udělali lépe...

Anonymní řekl(a)...
24. února 2012 v 8:01  

To by měli, je to ostuda. Ale on to v současné době neumí skoro nikdo. Když už ale ani v české televizi neumějí mluvit hezky česky a správně, tak co byste chtěli po nějakém Eduinu prezentujícím se na nějakém blogu.
Kvalitní text se vším všudy je vizitkou subjektu, takže mě úroveń toho textu zase až tak nepřekvapila.

Janek Wagner řekl(a)...
24. února 2012 v 8:10  

Formátování textu není výsledkem práce EDUin, ale vzniklo při převodu z původního dokumentu do redakčního systému České školy. Takže jste oba anonymové vedle, jak ta jedle.

Janek Wagner řekl(a)...
24. února 2012 v 8:15  

Pro Anonyma 8.01: Píše se Česká televize a EDUin.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.