Ředitelé škol do konkurzů povinně nemusí

čtvrtek 23. února 2012 ·

MŠMT reaguje na množící se dotazy médií ohledně konkurzů ředitelů v souvislosti s novelou školského zákona.

Už 10. ledna 2012 se na webových stránkách MŠMT objevil jednoznačný výklad § 166 odst. 3, podle kterého ZŘIZOVATELÉ NEJSOU POVINNI VYHLAŠOVAT NA MÍSTA TĚCHTO ŘEDITELŮ KONKURZY, pokud vyhlášení konkurzu nenavrhne Česká školní inspekce nebo školská rada.

V případě, že zřizovatel za podmínek stanovených v novelizovaném § 166 odst. 3 školského zákona nevyhlásí konkurz, POKRAČUJE dosavadní ředitel ve funkci v šestiletém funkčním období.

Zřizovatel nebude vydávat pokračujícímu řediteli jmenovací dekret, protože zákon v těchto případech nevyžaduje, aby proběhlo jmenování. Je však vhodné, aby zřizovatel vydal řediteli potvrzení o tom, že byly splněny podmínky automatického prodloužení „funkčního období“. Ředitel bude ve své činnosti potřebovat doklad, že skutečně danou funkci zastává.

Možnou podobu dokladu lze najít zde:
http://www.msmt.cz/file/19989

13 komentářů:

Anonymní řekl(a)...
23. února 2012 v 18:32  

ZŘIZOVATELÉ NEJSOU POVINNI VYHLAŠOVAT NA MÍSTA TĚCHTO ŘEDITELŮ KONKURZY...
ale mohou, a bylo by to čisté, kdyby zřizovatelé uměli bez vší pochybnosti udělat nové čisté konkurzy.

Datel řekl(a)...
23. února 2012 v 19:07  

Vy víte, že ty původní konkurzy byly nečisté?Proč dělat konkurz, když škola funguje?Budete se hlásit?

Anonymní řekl(a)...
23. února 2012 v 20:59  

"dělat konkurz, když škola funguje?"

A to mají ředitelé navěky ? Páni, to je tedy síla. Ocitl jsem se v "reálném socialismu", či někde jinde ?

Anonymní řekl(a)...
23. února 2012 v 21:07  

1) Čtení s porozuměním - nikde jsem neřekl, že konkurzy BYLY nečisté (byť bych mohl uvést příklady s podivnými souvislostmi http://litomericky.denik.cz/zpravy_region/kohout-bulasova-a-jakubec20111014.html)
2) Současná praxe na mnoha městech, okresech a krajích moc důvěryhodná není.
3) Hlásit se nebudu, kvalifikaci bych asi měl docela dobrou, ale žaludek ne.

Anonymní řekl(a)...
24. února 2012 v 7:53  

Takže, když nebudeme vyhlašovat konkurzy, tak se ocitneme v reálném socialismu? Já bych řekl, že ne. Škola je normální byznys, pokud funguje, tak nevím, proč by se měl vyhlašovat konkurz. Konkurzem by měl zřizovatel dát najevo, že něco není v pořádku a že je třeba něco radikálně změnit. Bohužel v dnešní době nikdo neumí a ani nechce "nějak" měřit skutečnou kvalitu škol (a není to jen o výsledcích ve srovnávacích testech, problém je širší). Vzdělání má čím dál tím menší hodnotu.
Vyhlašovat paušálně konkurz je pitomost. Je sice pravdou, že ředitel kvalitní a dobře fungující školy by měl své místo, pokud o to dále stojí, bez problémů obhájit. Ale bohužel realita je jiná. Ve školství to funguje stejně, jako všude jinde. Politikaření, lobby, známosti. Já si myslím, že "čístý" konkurz bude spíše výjimkou. Stejně jako výběrová řízení ve státním sektoru. Kdo se v tom byznysu pohybuje, ví své )))
Takže hurá do konkurzů a školství bude stále horší a horší, ale zase budou mít politici co dělat, budou do nekonečna vymýšlet za naše peníze programy, které to mají změnit, a hádejte, jak to dopadne - nic se nezmění.

Anonymní řekl(a)...
24. února 2012 v 13:23  

24. února 2012 7:53
Obměna je nutná. Ředitelé se tam za dvě volební období dokonale zabydlí. Získají ty "správné vazby" na místní podnikatele a zřizovatele. Vznikají zajimávé kombinace - výběrová řízení kupodivu a opakovaně vyhrávají stále stejné firmy a vznikají tak pochybnosti ve vztazích zřizovatel - ředitel - podnikatel.

Biene řekl(a)...
24. února 2012 v 19:50  

Taky si myslím, že by ředitel neměl mít definitivu.. ztrácí motivaci k vlastnímu rozvoji a bohužel je to na ředě škol znát. A to Anonymní 7:53 - opět narážíme na problém "Co znamená fungující škola? Jaký ředitel je kvalitní? Podle jakých kritérií se toto posuzuje?"

Pytlik Blaha řekl(a)...
24. února 2012 v 20:51  

Škola je normální byznys

Smyslem byznysu je zisk.
Kumu jde v tomto případě do kapsy?

Obměna je nutná.

Konkurzů nemusejí být tisíce.
Stačí jeden.

poste.restante řekl(a)...
24. února 2012 v 21:23  

Argumenty pro i proti funkčnímu období lze nacházet snadno.
Otázkou tedy vlastně je, zda je lepší, když má někdo funkci "jistou až do důchodu", anebo když je vystavován nutnosti svůj post obhajovat a lézt tedy zřizovateli do anusu.

Řekl bych, že většinou záleží na lidech.
Rozumný zřizovatel rozumného ředitele ve funkci podrží a rozumný ředitel má i podporu svého pedagogického sboru.
V ostatních případech je každá rada dobrá, ale rekonkursy tomu ani příliš neublíží, ani situaci nespasí.

Lidé = učitelé a rodiče, by si ale měli uvědomit, že pokud je něco špatně, měli by se sami snažit o nápravu.
Proč je pořád problém sehnat aktivní rodiče, kteří by chtěli pracovat ve Školské radě?
Přitom ta má podle novely školského zákona nyní právo dávat podnět k odvolání ředitele.

A pokud škodí naopak zřizovatel?
Vzpomínáte si, jak se žáci i rodiče postavili za zbytečně odvolaného ředitele Gymnázia J. Lercha v Brně? Kraj nakonec vycouval.

Takže možnosti jsou a bylo by jich i více. Jenom to chce zvednout zadek z kanape před televizí.

Anonymní řekl(a)...
25. února 2012 v 12:32  

Já si myslím, že po osmi až deseti letech by měl být konkurz povinný.Pokud je ředitel dobrý, tak si místo obhájí.
Jiří

Anonymní řekl(a)...
14. března 2012 v 22:01  

Z příspěvků je patrná nenávist vůči řediteli, Vám by se p.učitelé libila smlouva na 6 let? Zákon je diskriminační, o zodpovědnosti ředitele se ani nebavím, všichni mají plnou pusu řečí, když mají něco udělat pro školu, nikdo nemůže ikdyž je pracovní doba 8 hodin.Ředitele se nikdo neptá,školu rozvíjí, plánuje další rozvoj, atd,nikdo se ho neptá jestli má čas nebo jestli může. Je to automatické.

Anonymní řekl(a)...
7. dubna 2012 v 6:16  

Nemohu nereagovat, jsem ředitel. Ano, obměna - obhajoba své práce, atd... ale co když hájíte děti,zaměstnance a školu, jste vyhlášenou školou, je za vámi kus každodenní práce, to nemluvím o 8,5 hodinové práci, sám se vzděláváte, věnujete tomu nejenom svůj čas, ale i srdce. A pak stačí, že nekokrháte se zřizovatele, nesouhlasíte s politikařením a hle... papír o konkurzu je na stole...nejhorší je,že ředitel je taky člověk, takže nedostane odstupné, nedostane ani místo učitele na kterém původně začínal, zkrátka mince mají dvojí pohled.
Bere to pouze jako fakt, že tohle je další životní lekce, jak se nevyplácí jít protiproudu,dělat si věci selským rozumem po svém, nesouhlasit se zřizovatelem, ačkoliv ta rozhodnutí jsou více než scestná, neboť školu zřizují, ale nechodí se tam ani podívat.

Pytlik Blaha řekl(a)...
7. dubna 2012 v 12:29  

stačí, že nekokrháte se zřizovatelem...

Stane se, pravda.
Každé čtyři roky je však naděje, že zřizovatel pitomec bude vyměněn i se svými řiťolizy.
Nevím ovšem, proč by nekokrhající učitel nemohl mít alespoň jednou za šest let obdobnou naději.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.