Stínový ministr školství Marcel Chládek odstartoval petici proti Dobešově reformě regionálního školství, tzv. Rakovnickou výzvu

středa 1. února 2012 ·

Stínový ministr školství a senátor Marcel Chládek dnes v Novém Strašecí odstartoval petici za záchranu českého regionálního školství, nazvanou Rakovnická výzva.


Petice byla spuštěna po jednání stínového ministra Chládka, starostů a ředitelů základních škol z Rakovnicka, kteří vyjádřili zásadní nesouhlas s likvidačním návrhem ministra školství Josefa Dobeše na reformu financování regionálního školství.

„Jen na Rakovnicku by Dobešova reforma vedla ke zrušení až 80 % venkovských škol, což by mělo samozřejmě velmi negativní dopad na budoucnost celého regionu. Tuto cílenou likvidaci regionálního školství ČSSD jednoznačně odmítá“, uvedl senátor Marcel Chládek.

Starostové na dnešním pracovním jednání proto vyjádřili s Rakovnickou výzvou jednoznačný souhlas a petici odmítající Dobešovu chybnou reformu svými podpisy podpořili.

Stínový ministr školství Marcel Chládek již v minulosti avizoval ustavení odborné skupiny, která by měla za cíl připravit alternativní návrh reformy financování regionálního školství. Na toto téma proběhne 20. února 2012 veřejné slyšení na půdě Senátu Parlamentu ČR. Většina starostů na dnešním jednání potvrdila svou účast na tomto veřejném slyšení, na které bude pozván i ministr školství Josef Dobeš.

„S účastí pana ministra Dobeše příliš nepočítáme, dosud podobné pozvánky ignoroval, zřejmě o diskusi s těmi, kterým jeho nesmyslné reformy komplikují život, vůbec nestojí,“ doplnil stínový ministr Chládek.

Podle Marcela Chládka je v celé věci nutné postupovat koncepčně a hlavně v úzké koordinaci s regiony a kraji.„V prvé řadě je třeba rozlišovat mezi základním a středním školstvím, dále je nutné respektovat specifika regionů a krajů,“ říká stínový ministr školství s tím, že je třeba zachovat dostupnost sítě základních škol pro občany.

Stínový ministr školství plánuje v nejbližší době jednání i s dalšími starosty v rámci Středočeského kraje a později i celé České republiky s tím, aby Rakovnickou výzvu rozšířil na celé území České republiky.

„Je nutné říci Josefu Dobešovi jasné NE a připravit alternativní návrh celé reformy financování regionálního školství,“ říká Marcel Chládek.

Text Rakovnické výzvy

2 komentářů:

Anonymní řekl(a)...
1. února 2012 v 18:51  

Tak to si mohl klidně odpustit. Mohl by pan stínovaný ministr uvést, co jeho strana v dobách své vlády zachránila a co udělala pro regionální školství, kromě znásobení státního dluhu a zavedení tužkovného?

Anonymní řekl(a)...
1. února 2012 v 19:28  

Soucasna a predchozi vlada zadluzily zemi nejvice v historii od vzniku Ceskoslovenska (1918) a je pravdepodobne, ze i mnohem dale do minulosti. To jsou jasna prokazatelna fakta. Za vlady CSSD paradoxne naopak prislo nejvice zahranicnich investoru v historii, je to paradoxni, ale je to tak.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.