Soutěž Hledáme nejlepšího mladého chemika zná svého vítěze

sobota 11. února 2012 ·

Ve čtvrtek 9. února se v prostorách ABC Klubu Na Olšinkách konalo slavnostní vyhlášení 5. ročníku soutěže Hledáme nejlepšího mladého chemika. Soutěže se zúčastnilo 1530 žáků osmých a devátých tříd z 67 základních škol Pardubického, Královéhradeckého a Středočeského kraje a ti nejlepší včera napjatě očekávali vyhlášení vítězů. Pomyslným králem mladých chemiků se kupodivu nestal muž, ale mladá dáma, která si pro titul přijela až z Červené Vody.


Soutěž probíhala ve třech kategoriích a jako první se vyhlašovala kategorie Nejlepší projekt. Letošní zadání, které znělo Potraviny a chemie, se pokusilo originálně uchopit a poutavě zpracovat 14 třídních kolektivů. Nejzdařilejší projekt s názvem Výživa sportovců se podařilo vytvořit žákům ZŠ Cerekvice nad Loučnou pod vedením Dagmar Víškové. Jejich prezentace obsahovala kromě poučeného výkladu i herecké a divadelní prvky, takže byla velmi zábavná. „Jsem maximalistka, takže jsme do soutěže šli na sto procent. I když je chemie věda spíš racionální, snažím se ji učit srdcem. Možná proto se mi daří děti pro chemii nadchnout,“ říká šťastně Dagmar Víšková, jejíž třída vyhrála krásný pohár, diplom, truhlu s 2000,- Kč., exkurzi do firem Synthesia a Bayer a další drobné dárky. Druhé místo získala ZŠ Studánka Pardubice s projektem Chemie a vaření a jako třetí skončila ZŠ Luže s projektem, který nesl název Doba jedová.

Druhá v pořadí přišla na řadu kategorie Nejlepší učitel. Tím se stal ten kantor, jehož svěřenci získali v obou kolech soutěže nejvyšší průměrný bodový zisk na žáka. Ani letos nedošlo k překvapení a soutěž již tradičně vyhrál Petr Císař ze ZŠ Npor. Eliáše v Pardubicích. „Ano, čekal jsem své vítězství. Vždyť jsem měl 20 žáků mezi finalisty, i když mezi prvními pěti se neumístil ani jeden z nich. Byl to silný vyrovnaný ročník, ovšem bez výjimečných jedinců,“ zhodnotil letošní klání nejlepší učitel. Jeho recept na úspěch je jednoduchý: „Musíte chemii milovat. Když z vás vane zaujetí předmětem, žáci to vycítí a zcela přirozeně se od vás nakazí,“ prozradil Petr Císař, který obdržel diplom, poukaz na zájezd v hodnotě 3000,- Kč dle vlastního výběru v CK Moni Tour, voucher s vkladem 1500,- Kč na Era účet a knihu z nakladatelství Helios . Druhé místo v kategorii nejlepší učitel obsadila Dagmar Víšková ze ZŠ Cerekvice nad Loučnou a na třetím místě se umístil František Fojtík ze ZŠ Červená Voda. Zvláštní cena pak byla udělena Aleně Volejníkové ze SPŠCH Pardubice za organizaci a odbornou garanci soutěže.

Hlavní soutěžní kategorií byla Soutěž jednotlivců, která se vyhlašovala nakonec. Nejlepším mladým chemikem se po dramatickém a napínavém klání nestal kupodivu muž, ale mladá žena: Michaela Filková ze ZŠ Červená Voda. Ta neskrývala své překvapení. „Já jsem strašně šťastná! Viděla jsem se tak na 10. místě, soutěž byla těžká, zvlášť v laboratoři mi práce nešla, nikdy by mě nenapadlo, že nakonec vyhraju. A ty ceny, ty mi vážně vyrazily dech…“ radovala se nejlepší mladá chemička, která získala modrý Netbook Acer, voucher s vkladem 1000,- Kč na Era účet a diplom. Na otázku, jestli šlo o vítězství vydřené nebo snadné, odpovídá: „Já mám to štěstí, že do chemie se nemusím nutit – ona mě prostě baví. Také díky panu učiteli Fojtíkovi, který ji umí krásně vysvětlit, za což mu děkuji. Bez něj bych to nedokázala. Chemii bych se chtěla věnovat i do budoucna, uvažuji o studiu na SPŠCH v Pardubicích,“ uzavřela půvabná královna mladých chemiků. O druhé a třetí místo se podělili Šimon Kašecký ze ZŠ Červená Voda a Jana Marečková ze ZŠ Cerekvice nad Loučnou, kteří získali shodný počet bodů a stejné ceny: Apple Ipod Touch, voucher s vkladem 700 Kč a diplom. I oni neskrývali své nadšení z cen. Tím ovšem odměňování finalistů neskončilo. Všichni, kteří se umístili do 20. místa, obdrželi čestné uznání a další hodnotné ceny – mobilní telefony, MP3 přehrávače, poukázky Hudy sport a Elektroworld a další drobné dárky.

Slavnostní vyhlášení výsledků moderoval ředitel Českého rozhlasu Pardubice Martin Kolovratník a předávání cen se ujali významní hosté z řad partnerů soutěže a členové vedení SPŠCH. „Já jsem potěšen, jak velkou popularitu získává chemie u mladých lidí. To je dobrá zpráva nejen pro školy, ale i pro zaměstnavatele. Moc gratuluji vítězům k jejich umístění a krásným cenám a děkuji také jejich učitelům, kteří si dali tu práci a dokázali dětem chemii ukázat jako zábavný předmět. Můj dík patří také agentuře Czech Marketing, která soutěž bezchybně organizovala a které se podařilo soutěž oproti předešlým ročníkům téměř zdvojnásobit,“ řekl Miroslav Pavlata, zástupce ředitelky SPŠCH, která soutěž pořádala.

Po předání cen následoval zábavný program. Na pódiu vystoupil Petr Hurta s ohňovou a barmanskou show, taneční skupina T-Bass a DJ Lucky, jehož hudba provázela návštěvníky až do večerních hodin. V 18, 30 se ve dvoře za klubem náhle rozsvítilo nebe a na obloze se rozzářil pestrý ohňostroj, který připravili žáci SPŠCH. Slavnostní večer pak ještě pokračoval diskotékou až do 20. hodiny, kdy poslední mladí chemici a tanečníci znaveně vyklidili parket.

Poděkování partnerům:

Generálními partnery soutěže jsou Synthesia, a.s., Lučební závody Draslovka a.s. Kolín, ČSOB Pojišťovna, Univerzita Pardubice a BAYER s.r.o.

Marketingovým partnerem akce je Czech marketing s.r.o.

Soutěž dále podpořily: Odborový svaz ECHO, Era od Poštovní spořitelny, Výzkumný ústav organických syntéz a.s., EXPLOSIA, a.s., Paramo a.s., Radka spol. s.r.o. Pardubice, Vodní zdroje Chrudim, spol. s r.o., Vitrum Praha s. r.o., Lonza Biotec s.r.o., Svaz chemického průmyslu ČR, ZO OS Echo Synthesia a Alfredo catering.

Mediálními partnery akce jsou Deník a Český rozhlas Pardubice. Soutěž mediálně podporují také CHEMAGAZÍN, portál Chrudimka.cz a Life4us.cz

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.