Novela školského zákona - výklady a informace

sobota 11. února 2012 ·

Dnem 1. ledna 2012 nabyl účinnosti zákon č. 472/2011 Sb., kterým se mění školský zákon. Přinášíme informace a výklady MŠMT k této novele.



Text novely: 472-2011_novela_SZ.pdf

Školská právnická osoba zřizovaná dobrovolným svazkem obcí Pomůcka - úplné znění školského zákona.doc

Výkladová stanoviska:

Školská právnická osoba zřizovaná dobrovolným svazkem obcí Výklad přechodných ustanovení k novele § 166 školského zákona.doc
MŠMT vydává stanovisko k situaci dosavadních ředitelů veřejných škol a školských zařízení, na které se vztahují přechodná ustanovení novely školského zákona vyhlášené pod č. 472/2011 Sb. Zřizovatelé nejsou povinni vyhlašovat na místa těchto ředitelů konkursy, ledaže vyhlášení konkursu navrhne ČŠI nebo školská rada. V případě, že zřizovatel za podmínek stanovených v novelizovaném § 166 odst. 3 nevyhlásí konkurs, pokračuje dosavadní ředitel ve funkci v šestiletém funkčním období.

Školská právnická osoba zřizovaná dobrovolným svazkem obcí Přechodná ustanovení k § 166 - nepřetržitý výkon činností ředitele.doc
MŠMT doplňuje další část výkladů k přechodným ustanovením doprovázejícím novelu § 166 školského zákona. Do nepřetržitého výkonu činností ředitele se započítává také doba překážek v práci.

Školská právnická osoba zřizovaná dobrovolným svazkem obcí Výklad k § 166 - potvrzení zřizovatele; délka funkčního období.doc       
MŠMT vydává stanoviska k

  • podobě potvrzení zřizovatele o tom, že dosavadní ředitel školy nebo školského zařízení pokračuje ve funkci
  • délce funkčního období podle § 166 odst. 2 a 3 školského zákona.

Školská právnická osoba zřizovaná dobrovolným svazkem obcí Výklad_k_rozsahu_bezúplatného_vzdělávání_v_mateřské_škole.doc
Novela zákona také s účinností od 1. ledna 2012 omezuje bezúplatnost posledního ročníku mateřské školy na 12 měsíců. Uvedené ustanovení nemá retroaktivní účinky, takže docházka dětí do posledního ročníku MŠ před 1. lednem 2012 se do úhrnu 12 měsíců bezúplatné docházky nezapočítává.

Školská právnická osoba zřizovaná dobrovolným svazkem obcí Zrušení vlastního hodnocení školy a výstupního hodnocení.doc
Novela školského zákona ruší povinnost škol zpracovávat zprávu o vlastním hodnocení jako samostatný dokument a ruší také tzv. výstupní hodnocení žáků základních škol. 

Školská právnická osoba zřizovaná dobrovolným svazkem obcí Informace o změnách v přijímacím řízení na střední školy.doc
MŠMT podává souhrnnou informaci o změnách v přijímacím řízení na střední školy podle novely školského zákona a připravované novely vyhlášky o přijímacím řízení.

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.