Přečtěte si: Plošné testování 5. a 9. tříd má vážné nedostatky, tvrdí OECD

středa 8. února 2012 ·

Plošné testování žáků 5. a 9. tříd nepatří k dobře připraveným projektům, tak zní závěry mezinárodní Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD), která hodnotila školské systémy v jedenácti zemích světa. Podle zahraničních expertů vznikl celý projekt příliš narychlo a objevují se v něm vážné nedostatky. Výsledky OECD se ministerstvo řídit nemusí, a zda se z nich resort poučí, není jasné. Plošné testování žáků by naostro mělo začít v příštím školním roce.


Z článku kul v ČeskáTelevize.cz vybíráme:

Na většině škol se snaží vést výuku cestou zdůrazňující schopnost porozumět textu a umět o naučené látce mluvit. Testování přes počítače, které chce zavést ministr školství, ale jde opačným směrem, protože pouze zjišťuje, jaká data žák zná. A právě tento postup naráží na kritiku OECD. "Pohled na dovednosti žáka se zužoval na oblasti testovatelné. Examinátoři zdůrazňují, že je třeba vytvořit takové standardy, které popíšou všechny aspekty rozvoje žáka," uvedla pro ČT národní manažerka projektu OECD Jana Straková.

2 komentářů:

Anonymní řekl(a)...
8. února 2012 v 11:32  

Tak tohle je ale dost zkreslené tvrzení, resp. je to jen jedna z možných interpretací. Kdo si poctivě pročte zprávu OECD, zjistí, že plošné testování podporuje, jen upozorňuje na některé podmínky, které je třeba splnit před jeho zavedením.

Anonymní řekl(a)...
8. února 2012 v 19:44  

http://www.ceskatelevize.cz/ivysilani/1096902795-studio-6/212411010100208/obsah/189392-oecd-k-testovani-zaku-zs/

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.