Martin Rychlík: Kolem Dobešova projektu za půl miliardy krouží šibal Elfmark. Jsou to jen fámy?

pondělí 13. února 2012 ·

Za Asociaci krajů byl k debatě o projektu DV TECH pozván Miroslav Elfmark, muž podezřelý z korupčního jednání ve fondech EU.



Ministerstvo školství (MŠMT) chystá další pozoruhodný Individuální projekt národní (IPn). Půjde na něj půl miliardy korun, což je na samé horní hranici pro dotyčnou výzvu. Podílet se na záměru DV TECH, jehož „cílem je vznik regionálního systému dalšího vzdělávání v oblasti moderních technologií“, bude Asociace krajů ČR (AK ČR) a Hospodářská komora ČR. Spuštěn má být v dubnu. „Krouží kolem něj Miroslav Elfmark, který radí asociaci,“ sdělilo ČESKÉ POZICI několik zdrojů ze školství i politiky. Jsou to jen zlé, protidobešovské šumy?

Přímo jsme se tedy tázali na ministerstvu. Namísto odpovědí k projektu, jenž má za pět set milionů připravit učební materiály, multimediální pomůcky a učebny, vydalo PR oddělení MŠMT ve čtvrtek přímo tiskovou zprávu. V kontextu takzvaných ípéenek OKNO, SPORT, NVDD či NEDIR jde o nezvyklou věc – představovat neschválený projekt předem nebývalo vskutku zvykem. Powerpointovou prezentaci záměru DV TECH placeného z evropských fondů přikládáme ve formátu PDF.

„Nutno zdůraznit, že DV TECH byl zatím schválen jako projektový záměr a prošel odbornou diskusí na kulatém stole. V současnosti se upravuje žadatelem a zapracovávají se připomínky ministerské sekce EU fondů. Následovat bude hodnocení externích odborníků a expertní skupiny složené ze zástupců akademické obce. DV TECH projde rovněž takzvaným pre-auditem ze strany auditorské společnosti PwC, s níž máme uzavřenou rámcovou smlouvu,“ uvedl náměstek Michal Zaorálek.

Z tiskové zprávy je nejzajímavější poslední odstavec: „Na základě novinářských dotazů uvádíme, že pan Miroslav Elfmark není pracovníkem MŠMT, ani nepracuje za ministerstvo na tomto nebo ostatních projektech. Jiné skutečnosti o jeho působení na projektu DV TECH nám nejsou známy.“ Podstatné je zvýraznění pasáže „za ministerstvo“, poněvadž se spekuluje, že Elfmark se o projekt zajímá z hlediska AK ČR.

Celý článek na webu ČESKÁ POZICE

1 komentářů:

Anonymní řekl(a)...
13. února 2012 v 18:25  

Podle nejmenovaných zdrojů, blízkých panu Marcelu Chládkovi, jsou to opravdu jen fámy.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.