Tereza Čechová Humpolcová: Scratch ve výuce

čtvrtek 26. ledna 2012 ·

Popis dětského programovacího prostředí Scratch. Jeho využití ve výuce z pohledu žáků a učitele. Ukázky projektů.

Scratch je jednoduchý výukový volně šiřitelný programovací jazyk vyvinutý na Massachusetts Institute of Technology umožňující programovat za pomocí k sobě přiřazených bloků příkazů. Je vhodný pro využití nejen doma, ale i ve škole či při zájmové činnosti dětí orientované na práci s počítačem. Dnes je rozšířen po celém světě. Určen je mládeži od šesti do šestnácti let bez předchozích programovacích zkušeností. Prostředí Scratch je intuitivní a snadné na ovládání. Lze ho zdarma stáhnout z portálu http://scratch.mit.edu/.

Tento programovací jazyk jsem začlenila do svých vyučovacích hodin v 1. ročníku SŠ Obchodní akademie SOVA, o.p.s. Neratovice. Studenti bez větších zkušeností z programování se seznamovali s bloky nástrojů (např. pohyb, vzhled, ovládání, operátory), vytvářeli a vkládali nové sprity (postavičky), nahrávali a přidávali nové zvuky. Začínali programovat základními příkazy (např. chůze, zvuky) a končili složitějšími (např. když-pak, opakuj, pokud-jinak). Studenti byli vnímaví a ukázali svoji fantazii prostřednictvím svých projektů.

Studenti pracovali dobrovolně a s nadšením. Při práci se ukázaly různorodé zájmy studentů, např. studentka, která je členkou hasičského kroužku, věnovala svůj projekt tomuto zájmu, naopak chlapci se věnovali programování akčních postav.

Scratch samotný existuje v české verzi a je v ČR již docela dost používán. Jeho ovládání je popsáno např. v článcích Pavla Tišnovského „Scratch: Plnohodnotný programovací jazyk nebo jen dětské puzzle?“ na portálu Root.cz. Zajímavé jsou také internetové stránky „Programování ve Scratchi“, kde jsou zveřejněny zajímavé projekty, mezi nimi i výukové.

Celý článek na spomocnik,rvp.cz

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.