Premiér Nečas odpověděl na žádost 5800 signatářů: Dobeše neodvolám

pondělí 9. ledna 2012 ·

Hlavní slabinou premiérova dopisu je, že odpovídá na něco jiného, než s čím ho oslovili zástupci odborné veřejnosti.



Premiér Petr Nečas odpověděl po pěti týdnech na otevřený dopis z 21. listopadu 2011, který ho žádá o odvolání ministra školství Josefa Dobeše. Premiér sděluje, že o odvolání ministra neuvažuje a zdůvodňuje to nutností nezasahovat do procesu zavedení plošného testování na základních školách.

Od zveřejnění dopisu na adrese www.odvolejtedobese.cz se k prvním šedesáti signatářům, převážně z řad odborné veřejnosti, připojilo už 5800 lidí, nejčastěji učitelů všech typů škol a studentů.

Premiérova odpověď začíná slovy: Děkuji za Váš dopis ve věci testování úrovně českých žáků na základních školách.

Nahlédnutím do textu otevřeného dopisu ale lze snadno zjistit, že ten se nezabývá plošným testováním, ale autoritářskými a neodbornými zásahy ministra školství, které ohrožují vzdělávání. O těch ale není v premiérově odpovědi ani zmínka. Premiér zjevně odpovídá na něco jiného, než kvůli čemu byl osloven. Že nespokojenost s ministrem Dobešem souvisí jen z části se zaváděním plošných testů, si lze ověřit i ve vzkazech, které nechávají jednotliví signatáři v podpisových arších.

Premiérův dopis konči slovy: Pokud dochází k určitým informačním šumům v průběhu tohoto procesu, je to možná způsobeno tím, že jde o nový, dosud nevyzkoušený projekt, čímž ovšem případné komplikace směrem k odborné a rodičovské veřejnosti nechci omlouvat. Nicméně dokud nebudeme mít alespoň výsledky pilotního testování, tak by zásahy z pozice premiéra byly předčasné.

Výsledky pilotního testování na celé věci nemohou změnit nic, ať už budou jakékoli, protože nic nezmění na míře neodbornosti a chaotičnosti ministrova rozhodování, s jehož doklady jsme každodenně konfrontováni. Nelze tedy než konstatovat, že premiér odpověděl zcela formálně a bez ochoty reagovat na skutečné výtky, které veřejnost vůči ministrovi školství vznáší.

Tomáš Feřtek, tiskový mluvíčí EDUin, řekl: „Zajímavé je, že premiér ve své odpovědi argumentuje mezinárodním šetřením PISA, které konstatovalo zhoršení výsledků českých žáků. Uvádí, že i my potřebujeme informace o našem vzdělávacím systému a máme jich v tuto chvíli nedostatek. V tom s ním zcela souhlasíme. Jenže plošné testování tak, jak ho chystá ministerstvo školství, nám žádné takové informace přinést nemůže. Na to upozorňujeme politiky už více než rok s tím, že by bylo naopak vhodnější místo plošných testů připravovat právě výběrová šetření na národní úrovni. Tedy šetření postavená na podobných principech, jako je například šetření PISA. Protože to by nám na rozdíl od plošných testů kvalitní informace přinést mohlo.“

12 komentářů:

Anonymní řekl(a)...
9. ledna 2012 v 10:40  

Neodvolám, neodvolám,... a nyní předseda vlády přebral plnou odpovědnost za školství a jeho rozvrat.

Anonymní řekl(a)...
9. ledna 2012 v 10:46  

To už tak v téhle zemi je,že mnozí politici nedělají, co by měli, dělají, co by neměli, odpovídají na to, na co se jich nikdo neptá a neodpovídají na to, na co se jich někdo ptá, navíc neodpovídají evidentně vůbec za nic, tedy jsou to lidé neodpovědní a nezodpovědní. A to bohužel včetně pana premiéra, který se chová v mnoha ohledech a situacích úplně stejně. Buď prostě z nějakých příčin nechce a nebo není schopen číst s porozuměním, tedy není zřejmě čtenářsky gramotný.

Anonymní řekl(a)...
9. ledna 2012 v 11:10  

Ono se nedá nic jiného očekávat. Odvoláním neschopného Dobeše, by se jen ještě více potvrdila neschopnost samotného premiéra postavit funkční a kompetentní vládu. Navíc by opět ukázal svojí slabost, protože by se s demisí Dobeše pravděpodobně nechal, jako už jednou z Hradu vyhodit. Takže raději bude hrát tuhle hru a potáhne s Dobešem za jeden provaz. Bohužel pro něj si vybral špatnou stranu, co tahá za kratší konec. Takže buď pak lano zavčas pustí a prchne z boje, což také bravurně ovládá a nebo se nestihne pustit a bude na straně poražených, ač to silou moci politicky ustojí. V myslích soudných lidí však nikoliv, ale o to mu asi zas tak nejde.

Anonymní řekl(a)...
9. ledna 2012 v 15:12  

Ale myslím že je, .. je však politicky zvyklý ohýbat různá prohlášení, aby nemusel věci lámat přes koleno. Netušil, že to praskne, když to tolik ohne :-)

Anonymní řekl(a)...
9. ledna 2012 v 17:43  

Stejně tam místo Dobeše posadí podle koaliční smlouvy nějakého dalšího pazdráta z VV a bude to "píchni jak řízni", jestli ne ještě horší.

Anonymní řekl(a)...
9. ledna 2012 v 18:56  

pazdráta z VV

Naprosto souhlasím, taková podrazácká strana, koryt se držící.

Anonymní řekl(a)...
9. ledna 2012 v 19:04  

A co třeba jiný pohled na ministra Dobeše:

http://neviditelnypes.lidovky.cz/politika-hrrr-na-nej-0q8-/p_politika.asp?c=A120108_195349_p_politika_wag

Ale takové články už pan Wagner neotiskne, co?

Anonymní řekl(a)...
9. ledna 2012 v 19:25  

9. ledna 2012 19:04

To se to mladému Klausovi komentují evropské fondy a je to velmi demagogické. Jeho soukromé gymnázium dostalo od Martina Romana svého času 100 milionů a školy, které jsou pod evropským průměrem ( tedy mimo Prahu ) by neměly dostat nic , protože to prý zaplatíme všichni ? Této partičce zřejmě solidarita nic neříká. Jiří Wagner je vlastně hlásnou troubou Václava Klause st. ( Vy si myslíte, že vyhrají volby ? Dvakrát nevstoupíš do stejné řeky ! Tito lidé mohou jedině oslabit pravici ).

Anonymní řekl(a)...
9. ledna 2012 v 19:30  

A co třeba jiný pohled na ministra Dobeše !

Bohužel, stal se politickou mrtvolou, nikdo mu nevěří a věřit nebude. Jeho chaotický styl řízení se stal nežádoucí. Shoda je to téměř 100%. Tento boj prohrál.

Luděk Blaha řekl(a)...
9. ledna 2012 v 20:51  

podrazácká strana, koryt se držící

A která se nedrží nebo držet nechce?
Představuji si, jak politická strana ústy svého předsedy sdělí obyvatelstvu:
"My jsme všichni tady taková paka, že nás radši ani nevolte!"

Nejspíš takovou stranu založím. Bude se jmenovat
PAK
Partaj Angažovaných Kreténů.

Anonymní řekl(a)...
9. ledna 2012 v 21:52  

Pane Blaho, ještě že Vás tu máme. A ani nemusíte nic zakládat.
:)

Anonymní řekl(a)...
10. ledna 2012 v 10:50  

A dobře udělal.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.