Přečtěte si: Tak mizí evropské peníze - na termosky i vysoké odměny

úterý 3. ledna 2012 ·

Brusel si posvítil na to, jak Česko využívá dotací z jeho sociálních fondů. Auditoři zjistili vážné nedostatky zejména v kontrolních mechanismech, a Unie proto pohrozila zastavením proplácení dotací. Z Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost, na který se kontrola zaměřila, přitom může Česká republika čerpat až 53 miliard korun.

Z článku Jakuba Nováka v Aktuálně.cz vybíráme:

Auditoři narazili na velmi neefektivní využití nově vybudovaných učeben v Lounech a Litoměřicích, které byly využity jen minimálně. Navíc nákup IT vybavení byl provázen opět špatným nastavením minimálních technických požadavků, přemrštěné konečné ceny a zbytečného vybavení.


(o projektu Průvodce světem multimédií, Okresní hospodářská komora Louny, kde auditovaná částky 732419 Kč bylo označeno za nežádoucí či zbytečné výdaje 238319 Kč, tedy plnou třetinu)

3 komentářů:

Anonymní řekl(a)...
3. ledna 2012 v 15:22  

Myslím, že auditoři by se měli podívat především na hospodaření Bruselu. V době, kdy všem státům ordinují šetření si zvyšují rozpočet o 2 %. Více zde: http://frantisekmatejka.blog.idnes.cz/c/232001/Financni-negramotnost-obcanu-versus-usporny-rozpocet-EU-2012.html

Anonymní řekl(a)...
3. ledna 2012 v 16:00  

Název článku je hloupý - opravu to není o termoskách, ale o závažných pochybeních, která jsou uvedena u jednotlivých kontrolovaných subjektů, např. měsíční plat 100.000,- Kč, přestože strop MŠMT stanovilo u dané funkce na 40.000,- Kč apod.

Anonymní řekl(a)...
3. ledna 2012 v 17:48  

V našich luzích a hájích si málokdo umí představit, co je to za práci s velkým projektem. Podávali jsme mezinárodní projekt do ESF - výzkum stavu předmětu, srovnávací studie, 12 zemí EU. Přípravná návštěva, kde se vše dolaďuje a překládá do jazyků, byla ve Vídni a trvala 5 dní, makali jsme v sekcích 16 hodin denně, někdy i v noci. Na získání grantu záviselo několik pracovních míst v řešitelské vídeňské instituci.

Posléze přišla zpráva, že bruselská komise má tak závažné výhrady, že projekt neschaluje. Celý rok jsme na tom dělali, korespondenčně se radili... Napodruhé to vyšlo.
Pro zvědavé musím říct, že finanční efekt pro jednotlivce - skoro nula. Byla to jen příležitost k publikování, vědecká zkušenost a navázání kontaktů. Neumím si představit, jak dělají skupiny pracovníků na těch našich grantech, ale zase chápu, že to není sranda. Na něčem se to holt naučit musejí...

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.