Emil, to zvíře v nás: ilustrované rady, jak ho zkrotit

úterý 3. ledna 2012 ·

Emil je náš vnitřní našeptávač. Jak zasahuje do našeho života? Dokážeme odolat jeho vábení? Umíme si připustit, že je to on, kdo nás zbytečně tlumí v aktivitě? Tyto ilustrované rady vám poradí, jak vnitřního našeptávače zkrotit!


16. Zajeté koleje

Jistě jsi už slyšel o tom, že jsou někteří lidé rádi, když všechno běží v „zajetých kolejích“. to znamená, že automaticky něco dělají tak, jako to dělali vždycky. Na jednu stranu je to velmi praktické, protože se u toho nemusí moc přemýšlet. Ale člověk se tak, bohužel, nenaučí nic nového. Emil a všichni ostatní našeptávači zajeté koleje přímo zbožňují. Nejraději by všechno dělali přesně tak, jak vždycky. Patří k nejlenivějším stvořením na tomto světě. to spíš politik dodrží předvolební sliby, než aby našeptávač opustil zajeté koleje! Pokud chceš opustit své dlouholeté tradice, musíš se nejdřív vypořádat s Emilem. Teprve až to dokážeš, můžeš se naučit něčemu novému.

18. Bezpečná zóna
Náš každodenní život se odehrává v naší bezpečné zóně. Trávíme v ní často celá léta: stále stejný byt, supermarket, oblíbená restaurace, psací stůl, stále stejní kolegové v práci, přátelé, rodné město a stále stejný plat. Čím déle se zdržujeme v této bezpečné zóně, tím vyšší jsou zdi, které ji ohraničují. Zdá se nám, že je čím dál tím těžší naučit se něco nového — a zároveň se začínáme nudit. Neuvědomíme si to hned, nýbrž postupně: ztrácíme chuť poznávat něco nového, myslí nám to pomalu a když se podíváme na staré fotky, vypadáme na nich živěji a aktivněji. Čím déle v naší bezpečné zóně zůstáváme, tím více se uzavíráme prvému životu: novým pracovním výzvám a osobnímu růstu, vzdělávání i zábavě. Jedná se o zcela jasný případ: v tomhle má prsty Emil!

20. Čtení
Můžeš začít třeba tím, že budeš pravidelně číst. Emil je, bohužel, strašně líný a čte nerad. Což je škoda. Čtením lze proniknout do myšlení jiných lidí. Je takřka nemožné, aby tě přečtení knihy nijak neobohatilo! Užitečná věc je i předplatné dobrých novin. Znamená neustálý přísun informací. Představ si dva lidi: jeden přečte každý měsíc knihu, ten druhý v nejlepším případě sportovní přílohu regionálních novin. co myslíš, který z nich má po deseti letech větší přehled a je úspěšnější? Ten, kdo není zvyklý číst, se to může rychle naučit: první dny přečte jen jednu stránku, pak dvě, tři — a za chvíli má přečtenou první knihu. Existují také knihy, které ti přiblíží techniku rychlého čtení.


Tyto a dalších 97 ilustrovaných rad naleznete v knize Emil, to zvíře v nás. S 15% slevou zakoupíte na knihy.cpress.cz.

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.