Přečtěte si: Vitula odmítá, že by po něm ministr Dobeš situaci s eurofondy "zdědil"

úterý 3. ledna 2012 ·

Ministr školství Josef Dobeš prý problémy s čerpánim peněz z fondu "zdědil". V této souvislosti poukázal na to, že se jedná o dědictví po bývalém vedení sekce EU fondů, tehdy ovládané členem TOP 09 Janem Vitulou. Ten vinu odmítá a odkazuje se na konkrétní výsledky auditu Evropské komise. "Dobeš prosazoval snížení počtu úředníku zhruba o 30 procent. My jsme už tehdy zhotovili analýzu, kde bylo jasně řečeno, že pokud se sníží počet lidí věnujících se právě operačním programům, tak dojde k dnes vzniklé situaci," konstatoval Vitula v Interview ČT24.

Z článku muf v ČeskáTelevize.cz vybíráme:

Současná situace podle Vituly není důvodem chaosu na ministerstvu a personální politikou. "Původně jsem si myslel, že je to chaos, který provází působení ministra Dobeše. Nicméně poslední vývoj událostí ve mně vzbuzuje podezření, že to je řízený proces, ve kterém má dojít k tomu, že prostředky skončí jinde než ve vzdělávání," míní Vitula. Jako příklad uvádí projekt s pracovním názvem "Okno", který podle něj směřuje k tomu, že budou zhruba za půl miliardy korun distribuovány tiskoviny do domácností prostřednictvím tisku. "Takže do tisku přiteče půl miliardy korun za to, že roznáší letáky. Nemyslím si, že to jsou dobře vynaložené prostředky na vzdělávání," tvrdí Vitula.


Poznámka redakce: Součástí článku je i nahrávka pořadu.

12 komentářů:

Anonymní řekl(a)...
3. ledna 2012 v 9:48  

Možná i nějaké problémy zdědil, ale rozhodně neudělal mnoho pro to, aby je vyřešil. Má takový člověk vůbec co pohledávat na takovém postu?

A ještě zamyšlení nad Dobešem zavedeným projektem EU peníze školám. Nikomu zatím není podezřelé, že tento projekt funguje naprosto jinak než ostatní v témže operačním programu? A přitom jede podle stejného prováděcího dokumentu! Ve všech ostatních projektech se kontrolují finance až neskutečným způsobem. V projektu EU peníze školám se finannce nekontrolují vůbec. není to podivné? Mám pocit, že divné to bude zase až kontrolorům z EU. A to bude teprve sranda až budou všichni ředitelé škol všechno dohledávat a vykazovat zpětně.

Janek Wagner řekl(a)...
3. ledna 2012 v 10:14  

EU peníze školám je z hlediska pravidel opravdu jedinečný. Kontrola MŠMT nyní spočívá většinou jen v buzeraci autorů digitálních výukových materiálů, audit ze strany EU ale bude nejspíše identický: takže kontrola výběrových řízení bude masakr.

Anonymní řekl(a)...
3. ledna 2012 v 10:26  

3. ledna 2012 10:14

Bavíme se o těch čtyř stovkách brigádníků s nehoráznými platy na MŠMT, kteří ač nepedagogové rozumějí digitálním učebním materiálům lépe než Bůh ? Ignorant

Anonymní řekl(a)...
3. ledna 2012 v 10:47  

Ano, přesně takoví "kompetentní" úředníci tam posuzují kvalitativní stránku výstupů projektů...... A nejde jen o DUMy :)

Biene řekl(a)...
3. ledna 2012 v 11:02  

Dobeš ví o problémech s čerpáním již dávno, ale nezajímalo ho to. Napsala jsem mu 20.3.2010 email s odkazem na článek http://vyborna.blog.idnes.cz/c/130534/Opravdu-ve-skolstvi-nejsou-penize.html#t2

Odpověděl mi:Hezkou sobotu, velmi trefný a zajímavý článek, děkuji za informace.V úctě
Josef Dobeš

Takže hlavně, že máme hezkou sobotu..neděli, pondělí, úterý,....a že jsme z našich daní zaplatili audit, který nechal ministr udělat před nedávnem a který určitě nebyl levný..

To, že se v OP VK postupuje špatně, že kontrolní úředníci jsou sbírka nekompetentního "baby" managementu a že ve výsledku do škol na smysluplné projekty jde jen zlomek z toho zlomku, co se čerpá..to vše se dá jednoduše zjistit..Myslím, že je načase, aby se někdo OPRAVDU zodpovídal za neschopnost!!

Luděk Blaha řekl(a)...
3. ledna 2012 v 11:30  

takoví "kompetentní" úředníci tam posuzují kvalitativní stránku

Se divím, že tam nevzal ty, co tomu doopravdy rozumíme.

poste.restante řekl(a)...
3. ledna 2012 v 12:52  

Vzpomínám si na jeden starý, fousatý:

Do podniku nastoupí nový ředitel.
V šuplíku najde tři očíslované obálky a vzkaz bývalého ředitele: "Milý nástupče, až budeš mít problémy, otevři postupně jednotlivé obálky."

Když začne mít "nové koště" potíže, otevře obálku č. 1 a čte:
"Sveď problémy na mne."

Po čase opět "přituhuje", a tak najde v druhé obálce text:
"Vyhoď náměstky."

Když po čase i ohlas druhého "opatření" vyprchá, v naději otevře třetí obálku a čte poslední radu svého předchůdce:
"Napiš vzkazy do tří obálek a následuj mne."

Anonymní řekl(a)...
3. ledna 2012 v 16:08  

Zajímavé je, že když je na MŠMT tolik úředníků přes fondy EU, nedokáže splnit zákonnou lhůtu pro posouzení monitorovací zprávy, která je 40 dní. Naše monitorovací zprávy kontrolují 80 dní i déle... (Lhůta mezi jejím odevzdáním a zasláním prvních připomínek.)

Anonymní řekl(a)...
5. ledna 2012 v 13:33  

Čtěte: http://neviditelnypes.lidovky.cz/politika-proc-mame-problem-s-eurofondy-dy5-/p_politika.asp?c=A120103_105014_p_politika_wag

Čtěte: http://fragmenty.cz/iy099975.html

Anonymní řekl(a)...
5. ledna 2012 v 17:33  

Článek v Fragmenty.cz je hrubě zavádějící:

Josef Dobeš (od 13.7. 2010)
Miroslav Kopicová (8.5. 2009 - 13.7. 2010)
Ondřej Liška (4.12. 2007 - 8. 5. 2009)
Martin Bursík (2.11. 2007 – 4.12. 2007)
Dana Kuchtová (9.1. 2007 – 3.10. 2007)
Miroslava Kopicová (4.9. 2006 – 8.1. 2007)

Většina pochybení z auditu EK se odehrála za ministrování paní Kopicové.

Anonymní řekl(a)...
5. ledna 2012 v 20:23  

Pro Evžu (Anonymní 5. ledna 2012 17:33)

To vám řekla kdo, nebo jste na to přišel sám?

Největší zlo na našem školství napáchala Paroubkova vláda a zelení ministři.

"Většina pochybení z auditu EK se odehrála za ministrování paní Kopicové." Tak proč z toho všechny články zde publikované a citlivě vybrané panem Wagnerem přičítají panu Dobešovi

Anonymní řekl(a)...
5. ledna 2012 v 21:05  

Stačí se podívat na dataci dokladů.

Dobeš může za nefunkčnost kontroly, takže to prasklo až při auditu.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.