Tomáš Jarolím: Odejdu z politiky, pokud odejde i Kalousek!

pátek 30. prosince 2011 ·

Dovoluji si uveřejnit svůj pohled na události kolem MŠMT - evropských dotací a vyjádření pana Kalouska a Gazdíka k tomuto tématu a zejména k Věcem veřejným. Nejprve chci stručně zkonstatovat fakta nad penězi z EU.



Problém zastavení čerpání těchto dotací je alarmující a bohužel se nebude dotýkat jen jednoho ministerského resortu a několika málo miliard. Nicméně vyvozovat důsledky, bez konkrétních informací, které v oficiální formě budou k dispozici až začátkem ledna je ryze diletantský, nebo cíleně manipulační postoj. Může se totiž také ukázat, že čerpání evropských peněz nejvíce ohrožuje přístup ministerstva financí a jeho dohledu. Z mého pohledu je přístup spravování státních financí a zejména sestavování státního rozpočtu veskrze diletantský. Jednoznačně to ukazuje rozpor v pojetí této agendy ministrem Kalouskem a v rozdílném pojetí odborníků zastřešených v NERV.  Počkejme tedy v případě zastaveného čerpání dotací na MŠMT se soudy, odsudky a vyjádřeními až po obdržení relevantních a oficiálních informací, jinak se dostáváme do sféry spekulací.

Pak by bylo možné spekulovat i o jiných důvodech zastavení čerpání financí z EU určených pro MŠMT. Zejména o podílu TOP09 na jejich odebrání MŠMT a přesun na ministerstva TOP09. Jednoznačným faktem je, že drtivá část kritizovaných aktivit spadá do období, kdy za ně byl zodpovědný na MŠMT Ing. Jan Vitula. Tehdy z pozice náměstka MŠMT za KDU-ČSL, dnes člen strany TOP09 a předseda jihomoravského sdružení TOP09. Osobně se domnívám, že i v případě evropských dotací se nemusí jednat jen o špatně zpracované projekty, ale i projekty s korupčním podtextem, tak jako v případě jiných evropských dotací a resortů. V této souvislosti lze také spekulovat o cíleném převodu dotačních peněz z resortu MŠMT na resort MPSV. Pokládám za zásadní chybu, že o těchto problémech a vazbách neinformoval ministr školství Dobeš veřejnost sám a s předstihem.

Velice osobně se mě dotýká vyjádření ministra Kalouska, že celá zmiňovaná kauza je daň za to, že občané svěřili důvěru subjektu s názvem VV. Miroslav Kalousek, jako mistrný manipulátor a šedá eminence tohoto státu, je podle mého názoru bezesporu spoluzodpovědný za zásadní politické a ekonomické problémy této země, včetně některých korupčních kauz minulých vlád. Je pro mne nepochopitelné, že člověk, který je spojený s miliardovými kauzami, kdy byl tento stát i pod jeho dohledem či s jeho přispěním připraven o desítky miliard korun, je v dnešní kritické době vrchním správcem státních financí! Je pro mě ovšem ještě daleko zásadnější, že tento člověk, za kterým jsou prokazatelné lži a podle mne i podvody a podezření z korupce je vrcholným politickým představitelem našeho státu.  Vzpomeňme namátkou jen kauzy padáky, pistole, rekonstrukce tanku T72 a Pandury na ministerstvu obrany, jeho podíl při podpoře Penty v kauze Sazky nebo jeho napojení na lidi typu Háva, Dalík, Dospiva či Šťáva a mnoho dalších kontroverzních „osobností“ českého byznysu a politiky.  Mnou iniciované kauzy Ostroj a.s.  a povolení internetového sázení dnes šetří policie. Nebo je to symbolické?  Stejně tak mně přijde směšné moralizování pana Gazdíka, které legitimuje a podporuje svým přístupem nejen samotného místopředsedu Kalouska, ale tímto postojem i celý tento zavedený “systém“ politiky. Pro mne jsou všichni noví lidé v politice nadějí na změnu, bohužel někdy je staré pojetí politiky dokáže okamžitě a důkladně pohltit. V případě pana Gazdíka se mohu jen ptát, zda jeho deklarované slovní postoje a rezolutnost korespondují s jeho opatrným a alibistickým jednáním.  Pevný vnitřní morální postoj je více než jednoduché deklarovat slovy, ale vyžaduje opravdovou osobní odvahu jej také žít. To není otázkou slov vyřčených s poslaneckou imunitou, ale konkrétních občanských činů.

Miroslav Kalousek je pro mne jednoznačně symbolem všech negativních vlastností, které charakterizují v destruktivním slova smyslu dnešní politiku a politiky. Lži, manipulace, pletichaření a politikaření, podpora korupce nebo její krytí, blesková změna názorů a postojů, vulgární vyjadřování a dokonce i fyzické násilí. To je dnešní obraz politiky v naší zemi. Lidé, jako Miroslav Kalousek jsou ti, kteří výše popsaným chováním a zejména svým mnohaletým aktivním podílem na vrcholné moci v tomto státě, přivedli tento stát na pokraj nejen ekonomického krachu, ale zejména do propasti mravní a morální bídy. Všichni tito lidé spojení s politickou minulostí musejí jednoznačně z politiky odejít a nebo být odejiti. Jediná opravdová šance je v postoji voličů a systému vykroužkování těchto starých politických struktur z volebních kandidátek. Já osobně jsem pak připraven okamžitě odejít z politického života výměnou za odchod Miroslava Kalouska z politiky.

Tomáš Jarolím
místopředseda VV

4 komentářů:

Anonymní řekl(a)...
30. prosince 2011 v 20:47  

Pane Tomáši, co tedy vlastně dělají VV ve vládě ? Vaší ministři jsou totiž podepsáni pod všemi dokumenty vlády, ve sněmovně hlasujete stejně jako Gazdík, Kalousek,... Tím jste se stali nevěrohodnou politickou stranou. Není to demagogie a manipulace ? Nebo je hlavní a neúnosnou postavou nejlepší ministr školství všech dob ? Ignorant

Anonymní řekl(a)...
31. prosince 2011 v 10:06  

Gazdíka a Kalouska nechte na pokoji. Tady se jedná o problémy na MŠMT, kterému už více než rok a půl vládnou VV, které bohužel do vlády museli ostatní vzít jako nutné zlo. Mám obavy, že to,co VV za tu krátkou dobu v čele se svým guru Bártou vyvedly, svědčí o tom, že takovéto nesmyslné politické subjekty je potřeba v potřeba v příštích volbách hnát svinským krokem. Babišem počínaje. Jinak spadne MŠMT, jako jeden pro vládu vždy jeden z nejméně důležitých resortů do dalších podobných problémů.

Anonymní řekl(a)...
31. prosince 2011 v 12:51  

Gazdíka a Kalouska nechte na pokoji.

Mám obavy, že to nepůjde. Ministerský předseda měl dávno toho absolutu na MŠMT vyhodit, asi se pánové Gazdík a Kalousek málo snažili.

Kalashnikoff řekl(a)...
2. ledna 2012 v 17:31  

Někdo nám tu lže, pane Jarolíme. Buď Vy, nebo redaktor ČR Ondřej Houska. Ten výslovně uvádí: "Audit ale nalezl největší chyby v kontrole výdajů. A kontrola se děla především v roce 2011, kdy už úřadu šéfoval ministr Dobeš. Naopak nastavení evropských projektů, které provedlo předcházející vedení ministerstva, bylo správné."
Protože český politik stojí v drtivé většině ještě níže než český novinář, věřím více panu Houskovi než Vám.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.