Přečtěte si: Vláda přidala na platy učitelů - zrušila jim ale věkový automat

středa 7. prosince 2011 ·

Vláda večer odsouhlasila čtyři miliardy, které půjdou od ledna na platy učitelů. Pedagogům by se tak měla zvýšit mzda o 500 až 1500 korun měsíčně. Ministři ale zároveň zrušili automatické odměňování učitelů podle věku, nově by o platech měli rozhodovat ředitelé. Právě kvůli věkovému automatu dnes na zhruba 1600 škol proběhla stávka. Ministr práce Jaromír Drábek zdůraznil, že u všech ostatních skupin zaměstnanců ve státním sektoru už byl věkový automat zrušen.

Z článku ban v ČeskáTelevize.cz vybíráme:

"Vláda nepřekvapila," komentoval schválení nařízení Dobšík. Uvedl také, že budou nyní pečlivě sledovat kroky ministra školství a odměňování ve školách. Pokud by na začátku roku docházelo k nějakým excesům, tedy kdyby ředitelé starším kantorům platy snižovali, zvážily by prý odbory "větší akce".

10 komentářů:

Anonymní řekl(a)...
7. prosince 2011 v 21:31  

Pokud nebudou stanovena přesná pravidla odměňování v oblasti nadtarifní částky mzdy, pak to nemá cenu vůbec komentovat. Největší částku dám přece mladé kantorce s kterou právě souložím. To je přece logické, že to nedám nějaké padesátileté. Další peníze dám Josefovi s kterým chodím na pivo. Možná zbude něco na ostatní.a i když budou pravidla stanovena, tak se budou masově obcházet. Jsme přece Češi.

Luděk Blaha řekl(a)...
7. prosince 2011 v 21:48  

Nazdar konkurenceschopná Evropo!
V množství vítězů školních, okresních, krajských a celostátních olympiád v matematice, jazycích, přírodních a společenských vědách na metr čtvereční nás nedoženeš.
O davech florbalové drobotě už ani nehovořím.

Anonymní řekl(a)...
7. prosince 2011 v 22:47  

To bude teda k pláči, až kantorka dostane pět let před důchodem základní plat 20 000, protože stát je rozkradený a ona je stará a nestačí třeba v chůzi 15 letým žákům.
A to, že celý život usilovně pracovala a naučila tisíce žáků číst, psát a počítat. Za to ji potrestáme bábu starou. Hrozná společnost.

Luděk Blaha řekl(a)...
7. prosince 2011 v 22:57  

Třeba se konečně začneme ředitelů škol ptát, která kritéria pro hodnocení kvality učitele jsou pro ně rozhodující.
Dělám to už několik let.

Anonymní řekl(a)...
8. prosince 2011 v 1:47  

Nebudeme se jich ptát na nic, pane Blaho. Teď už vůbec ne.

poste.restante řekl(a)...
8. prosince 2011 v 2:31  

Kdo se moc ptá, moc se doví.
Třeba datum, ke kterému ve škole skončí.

Reeve řekl(a)...
8. prosince 2011 v 9:13  

Průšvih zdaleka není jen v tom, že ředitel bude moci nejen beztrestně přidávat svým milcům (to ostatně mohl už teď), ale také odebírat nemilcům (to dosud nemohl). Ale je hlavně v tom, že tím také pro školu končí jakýsi "nárok na minimální balík peněz pro tabulkové platy".
Až dosud mohl ředitel při jarním rozpočtovém řízení říci: "Jen na základní tabulkové platy budu pro letošek potřebovat 7 milionů, takže navrhovaných 6,5 milionu objektivně nemůže stačit". Úředníci pokývali hlavou, museli to uznat a přisypali, minimálně onu polovinu melounu.
Dnes mu však úředníci řeknou: "Řediteli náš, sokole sivý, bohatýre! 6 milionů je ti málo? Přerovnej si mužiky, jiné stupně jim přiřaď... a hned budeš mít pro všechny dost!" A ředitel sklapne kinžál a odkráčí s vědomím, že pro letošek utře ústa nejen holubička jeho, krásná Vasilisa, ale i vzpurný sršatec Luděj Blagovič.

Luděk Blaha řekl(a)...
8. prosince 2011 v 15:11  

vzpurný sršatec pravíte? To spíš Krasnaja Šapočka.

Luděk Blaha řekl(a)...
8. prosince 2011 v 15:38  

Kdo se moc ptá, moc se doví.

Kdo se ptá pořád na stejnou věc, je buď blbej nebo se nedozvěděl nic.

poste.restante řekl(a)...
8. prosince 2011 v 17:44  

Inu, kolego Blaho, zbude to zase na obvyklé rebely. :-)
Já se zase chodívám ptát ke zřizovateli a sem tam dám řeč i s poslanci.
Zatím to má ten efekt, že už se mnou o školství vesměs nechtějí diskutovat, protože mám "malé pochopení pro politickou realitu a složitost legislativního procesu".
A já se jim pořád pokouším vnutit, ať se vykašlou na politikaření a řeší věcnou stránku alespoň hlavních problémů.
Že by to pro začátek stačilo.

Teď čeká mou školu "optimalizace" tak dám vědět, zda přežiju.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.