Marcel Chládek: Ministr Dobeš by měl místo vysmívání se učitelům začít řešit jejich problémy

středa 7. prosince 2011 ·

Sociální demokracie vnímá dnešní stávku učitelů jako krajní řešení, které je ale zcela legitimní formou protestu proti chybné a destruktivní politice ministra Josefa Dobeše v oblasti školství. Jsem přesvědčen, že k tomuto kroku byli pedagogové nesmyslnými plány ministra Dobeše donuceni.



Výroky ministra Dobeše na adresu nespokojených učitelů jasně ukazují na to, že ministr vůbec nepochopil - a zřejmě ani chápat nechce, hlavní důvod této výstražné stávky. Absolutní pohrdání nespokojenými učiteli pak dokládají jeho slova, kdy  stávku více než dvaceti tisíc učitelů označuje za tragikomickou.

Hlavním důvodem, pane ministře, který vedl pedagogy ke krajnímu řešení, tedy k výstražné stávce, je obava z plánovaného škrtu více než 13 miliard pro oblast školství pro rok 2013. Učitelé se tak oprávněně obávají, že ředitelé škol nebudou mít dostatek peněz ani na základní platy učitelů. Takové důvody, zvláště v době, kdy ze strany ministerstva zcela selhává komunikace, považuje ČSSD pro uspořádání protestů za legitimní. Sociální demokracie je proto připravena se v co nejbližší době sejít se zástupci nespokojených učitelů společné jednání tak, abychom si vyslechli hlavní problémy a možná řešení.

Již dnes se přitom nesystémové škrty současné vlády dotýkají například vysokých škol, platů nepedagogických pracovníků či základních školních pomůcek. Všechny tyto škrty ohrožují úspěšný rozvoj našeho školství. Takto tedy vypadá ona vládou proklamovaná priorita „vzdělané a konkurenceschopné společnosti“ v praxi?

ČSSD vnímá hodinou výstražnou stávku jako vystavení prvního vysvědčení politice ministra Dobeše a jasné upozornění na to, že prováděné změny současného ministra vedou pouze k destabilizaci a vytváření chaosu v českém školství.

Apeluji na ministra Dobeše, aby přestal stávku učitelů bagatelizovat a bral jejich připomínky a požadavky vážně. Zároveň vyzývám ministra, aby veřejně garantoval, že v roce 2013 nedojde k drastickému škrtu pro oblast školství ve výši 13 miliard.

ČSSD zároveň oceňuje klidný průběh výstražné stávky a zabezpečení dozorů dětí na jednotlivých školách, které do školy i přes avizovanou stávku přišly před devátou hodinou.

4 komentářů:

Anonymní řekl(a)...
7. prosince 2011 v 21:08  

Ti kteří sledují problematiku školství již pochopili. Dobeš chce provést "dotaci na třídu". Tím zruší nebo sloučí možná až tisícovku škol. Propustí hromadu učitelů, nabouchá třídy nad normu, protože škola bude muset stejně přijmout žáka nad optimální počet, ale již zdarma. Pokrátí dotaci i těm školám, které nebudou mít podnormu. Za takto uspořené peníze udrží v roce 2012 platy, ale co bude v roce 2013 ? To neví ani Bůh.

Anonymní řekl(a)...
7. prosince 2011 v 21:09  

podnormu- normu - oprava

Luděk Blaha řekl(a)...
7. prosince 2011 v 21:13  

místo vysmívání se učitelům začít řešit jejich problémy

Pro začátek by možná stačilo jim právě ty problémy nepřidělávat.
Pravda je, že s tím vysmíváním jsme si začali my.

Anonymní řekl(a)...
8. prosince 2011 v 5:05  

"Pravda je, že s tím vysmíváním jsme si začali my."

To se tak někdy v životě stává. Přesto, že je někdo k smíchu, pořád má moc a slouží někomu, komu na dětech a skutečném vzdělávání nezáleží. Budete ještě nostalgicky nadšeni, když se ohlédnete na roky uplynulé, .. jak v nich bylo dobře.
To není ironie.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.