Zuzana Černá, Michal Černý: Tvorba online školního časopisu

čtvrtek 24. listopadu 2011 ·

Tvorba školních novin a časopisů je asi jednou z nejčastějších studentských aktivit, které souvisí s výukou většinou jen nepřímo. Velice časté je, že jde o zcela samostatnou činnost studentů, do které škola žádným způsobem přímo kontrolně či finančně nevstupuje, a často nemá ani přímou souvislost s výukou (i když se samozřejmě podílí na tvorbě celkového klimatu). Další možností je, že časopis vzniká přímo jako dílo chtěné, a škola na něj vyhradí určité zdroje, ať již v podobě zázemí redakce, odborného vedení nebo finanční podpory. Jinou formu publikování mají výstupy různých třídních projektů, do kterých vstupuje učitel aktivně a přímo.


Stále více se ukazuje, že budoucnost časopisů i novin se přesouvá do oblasti elektronických médií. To by samozřejmě měla reflektovat také výuka. Nejde o nějaké pedagogické inovátorství, ale spíše o důsledek toho, co se v současnosti v médiích děje obecně. Za důkaz mohou posloužit třeba zprávy z nedávné konference Czech Internet Forum, na níž většina našich současných velkých hráčů mediálního byznysu, jako Lidové noviny, MF Dnes, Economia, Česká televize ad., informovala o své nadcházející převažující orientaci na elektronická média. Tento vývoj by měl být pro školy inspirativní.

Elektronické magazíny a školní časopisy se mohou stát velice dobrou reklamou samotné školy, která se s jejich pomocí může prezentovat jako moderní vzdělávací instituce. Nemusí to být jen studenti, kteří metod elektronického publikování využívají, škola samotná může touto formou snadno vydávat pravidelný bulletin, který poslouží jako jeden z kanálů pro komunikaci s rodiči a veřejností. Mluví-li se dnes o koncepci komunitní školy, která by se měla stát hodnotným prvkem místních ekosystémů, tak právě publikace a komunikace může být jednou z cest jak tento cíl naplňovat.

Tvoříme školní časopis

V následující části článku se zaměříme na tvorbu školního časopisu. Závěry jsou poměrně obecné, a tak je možné je jednoduše využívat také v rámci jiných publikačních aktivit. Svoji pozornost soustředíme především na ty nástroje, k jejichž činnosti není třeba instalace na vlastní server (vynecháme tak třeba Drupal), neboť to by mohlo být pro žáky do určité míry omezující. Dalším kritériem výběru je volná dostupnost a snadná ovladatelnost doporučovaných nástrojů. Jde o to, aby je žáci mohli snadno vzít a dokázali si s nimi relativně snadno poradit. Výběr je velmi selektivní. Záměrem bylo především ukázat možnosti různých způsobů tvorby elektronického časopisu, spíše než nabídnout nějaký kompletní výčet.

Celý článek na spomocnik.rvp.cz

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.