Ministr Dobeš zcenzuroval úvodní stranu portálu RVP

čtvrtek 17. listopadu 2011 ·

EDUin komentuje zavádějící tvrzení ministerstva školství.

Reakce ministra Dobeše na zprávu EDUin o radikálním omezení činnosti Metodického portálu rvp.cz obsahuje zavádějící tvrzení. Ministr navíc velmi pravděpodobně nechal změnit úvodní stranu portálu, který ještě před dvěma dny oznamoval svým uživatelům ukončení příjmu všech příspěvků.

Netvrdili jsme, že portál www.rvp.cz nepokračuje. Upozorňovali jsme na to, že zastavil k poslednímu říjnu příjem všech příspěvků. Přitom právě publikování příspěvků a debata o nich je hlavním smyslem portálu.

Všechny námi publikované informace pocházely z ověřených zdrojů. Čerpali jsme především ze závěrečné konference projektu s názvem Metodický portál – příležitosat pro učitele, která se konala dne 9.11. t.r., kde se mluvilo o další budoucnosti portálu rvp.cz.

V naší tiskové zprávě bývalí pracovníci portálu upozorňovali na to, že s jedním či dvěma miliony se dál nedá portál plnohodnotně provozovat, což ostatně vyplývalo i z textů na jeho stránkách. Ty se ale během jediného dne změnily a oznámení o ukončení činnosti z homepage webu zmizela. Velmi pravděpodobně z iniciativy ministra.

Pokud jde o peníze, tvrdili jsme, že takto radikálním omezením provozu fakticky přijde vniveč dosavadní investice zhruba 80 milionů korun. Rozhodně jsme netvrdili, že za náhradu tohoto portálu má být zaplaceno 300 milionů. Naopak jsme upozorňovali na to, že se fakticky ruší portál metodicky podporující učitele s argumentem, že je třeba šetřit, ale zároveň ministerstvo vypsalo zakázky v dosavadní hodnotě zhruba 450 milionů korun na portál umožňující plošné testování na školách. Tedy že ministerstvo mění podporu za kontrolu, což je pro ministra Dobeše dlouhodobě typické.

Tomáš Feřtek, tiskový mluvči EDUin o.p.s., řekl: „Stačí si přečíst naši původní tiskovou zprávu, aby bylo zřejmé, nakolik vážně se dají brát tvrzení pana ministra o lži. Portál rvp nelze plnohodnotně provozovat za jeden či dva miliony ročně, stejně je nesporné, že opravdu velké peníze v řádu stamilionů půjdou na portál určený k zavedení plošného testování a ověřování výsledků vzdělávání. Fakt, že po publikování naší tiskové zprávy zmizely ze stránek rvp.cz upozornění na ukončení činnosti a pozastavení příjmu všech příspěvků, je spíš už jen humorný kolorit.“

7 komentářů:

Anonymní řekl(a)...
17. listopadu 2011 v 16:00  

A nemohli byste, EUDUIni, také zcenzurovat barvu ministrových ponožek, když jste tak všímaví?
Odkdy se kontrole něčeho, co platím a za co ručím, říká cenzura?

Janek Wagner řekl(a)...
17. listopadu 2011 v 16:19  

Ministr portál RVP.CZ určitě nefinancuje a ani nemá žádné právo ho kontrolovat podobným způsobem.

Anonymní řekl(a)...
17. listopadu 2011 v 17:35  

Cituji z titulky portálu:

Portál www.rvp.cz je součástí projektu Metodika II.
Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem ČR.


MŠMT je kromě toho hlavním partnerem portálu. Myslím, že to mu dává dostatečné kompetence. Mimochodem, někomu by se snad víc zamlouval portál pro vyučování ve školách, který by plně provozovalo ministerstvo? Mně ne.

Evžen Mayer řekl(a)...
17. listopadu 2011 v 18:13  

MŠMT není partnerem portálu a ani jeho provozovatelem, tím je realizátor projektu, tedy VÚP, nyní divize NÚV. A ani ministr není ministerstvo ;-)

Nebo se vrací doby, kdy různí tajemníci dávali telefonické příkazy? Ale nový pan ředitel NÚV Václav Hořejší s tím určitě problém jako bývalý důvěrník StB nemá.

Anonymní řekl(a)...
18. listopadu 2011 v 11:59  

"Nebo se vrací doby, kdy různí tajemníci dávali telefonické příkazy?"
ANO.

Anonymní řekl(a)...
18. listopadu 2011 v 18:06  

To Mayer, 18:13

MŠMT není partnerem portálu

Tak to tedy je, račte si pořádně přečíst titulku a odkaz na partnery. Jen pro pořádek.

Anonymní řekl(a)...
20. listopadu 2011 v 23:58  

MŠMT je příjemcem dotace a VÚP (nyní NUV) je partner v realizaci a provozovatel Portálu. To, že MŠMT je příjemcem financí na projekt ho neopravňuje lživě informovat učitele, zatajovat jim pravdu apod. Myslím si, že je naprosto zřejmé, že pokud je něco z rozpočtu ČR, tak je to z našich daní a žádný "Bobeš" nemá právo z nás dělat hlupáky. To, že se změnila titulka na příkaz Hořejšího a ten to dostal příkazem od "Bobeše" je naprostá pravda. Na portálu by měly být informace pravdivé a ne zmanipulované. I když je provozovatelem přímo řízená organizace MŠMT. Nebo spíš právě proto, že je to státní organizace, tak by měla informovat pravdivě. Opravdu se vrací totalita. Všude je samá cenzura, člověk se bojí něco říci. Dříve byl člověk zavržen pro své politické názory, dnes i za to, když veřejně řekne svůj odborný názor, který se pánům a dámám z MŠMT nelíbí. Kdy už se spojíme a řekneme "DOST"!

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.