Přečtěte si: Proč jsou z rodičů neurotici

neděle 23. října 2011 ·

Byl jsem v sobotu v Brně na konferenci Aktivní rodičovství. V rozměrném přednáškovém sále sedělo snad tři sta lidí tak okolo třicítky, matky hromadně kojily či se rytmicky pohupovaly, aby jejich dítko uvázané v sarongu nepovykovalo, citliví otcové nosili a vodili děti okolo sálu, učili je poznávat svět a nikdy je neokřikli, ať se sápaly kamkoli. Všichni řešili bezplenkový režim, biokočárky a kupovali knížky jako Malý tyran či Proč dítě nespí. Můj hlavní dojem byl, že rodičovství je dneska mimořádně komplikovaná činnost, při níž se bez odborné podpory a soustavného studia neobejdete. Ale největším tahákem konference byla přednáška Líný rodič. Není to paradox? Vlastně není.

Z článku Tomáše Feřteka v EDUin.cz vybíráme:

Tom Hodkinson je Angličan. Kniha a z ní odvozené přednášky Líný rodič ho velmi dobře živí (taky jsem si ji koupil). Což nejspíš znamená, že lidí, kteří prožívají své rodičovství jako úzkostnou neurózu, přibývá po celé Evropě. Hned na začátku poznamenal, že přednáška Líný rodič na konferenci o aktivním rodičovství možná působí nepatřičně, ale narvaný a napjatě naslouchající sál dával najevo, že posluchači si to rozhodně nemyslí. Mluvil přes dvě hodiny, jeho recept se dá shrnout docela dobře do jedné věty: Nechte to být. Prostě všechny ty věci jako vlídné uspávání, biostravování, kojenecké plavání a stovku dalších technologií, jak učinit svého potomka šťastnějším, vnímavějším a světu otevřenějším nesmíte brát tak doslova. Nechtějte zvládnout všechno, dejte věcem přirozený průběh.

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.