Přečtěte si: Nápad na sexuální osvětu není nic nového. Je starý jako školství samo

sobota 22. října 2011 ·

Vypadá to jako novinka. Zavést sexuální výchovu ve školách. A vůbec dělat sexuální osvětu mezi dětmi a mládeží. Ta se ale dělala vždycky, jenom měla někdy formy, které nám dnes připadají trochu svérázné.

Z článku Jana Jandourka v Reflex.cz vybíráme:

Ve Velké Británii zase od roku 1986 určují obsah hodin sexuální výchovy sami ředitelé škol. A učitelé mají záležitosti, jež se toho týkají, probírat s rodiči. Brity znepokojuje, že počet nezletilých dívek, které přijdou do jiného stavu, je kolem 90 tisíc ročně. Od sedmi do jedenácti let proto děti povinně absolvují dvacet hodin sexuální a partnerské výchovy, od čtrnácti dostávají informace o pubertě, menstruaci a oplodnění. O antikoncepci se dozvídají od šestnácti let.


Ve Francii probíhá sexuální osvěta od konce sedmdesátých let. Cílem je totéž – zabránit nechtěným těhotenstvím. Sexuální výchova začíná od jedenácti až dvanácti let. I tam ale čelí odporu ze strany veřejnosti a církve.


Z našeho hlediska je zajímavé pověstně liberální Švédsko, kde koncepci sexuální výchovy vymysleli už v roce 1942. V roce 1977 se dotyčný předmět ve školách přejmenoval na výchovu k sexuálním a lidským vztahům. Mluví se v něm o všem a zevrubně. I ve Švédsku se však protestovalo. Rodiče z řad muslimských emigrantů se například bouřili proti tomu, že jejich děti nosí ze školy jahodové kondomy.

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.