Martin Rychlík: Ministr školství Josef Dobeš jako komerční prezentace

čtvrtek 6. října 2011 ·

Není už inscenovaný a zaplacený rozhovor s ministrem novodobou státní propagandou? Je Bruselu jedno, jak se čerpají eura na publicitu?

Máme dva druhy ministrů. Nápadné a nenápadné. Do kategorie těch nejnápadnějších, navíc úplně nejlepších, jak říká prezident Václav Klaus, patří ministr školství Josef Dobeš (VV). Ač to před pár měsíci vypadalo, že jeho masmediální gejzír nápadů, změn a krvavých škrtů na čas opadl, nyní se zdá, že počíná chrlit opět naplno... A aby byl ministr Dobeš ještě viditelnější, neváhá si jeho resort zaplatit čtyřstránkovou promoshow, jaké jsme byli svědky v týdeníku Týden, konkrétně v jeho předposledním čísle 39/2011.

„Naučme české studenty hrdosti,“ zní titulek prefabrikovaného rozhovoru v Týdnu, který je nadepsán jakožto Komerční příloha a podepsán šifrou -gaz-. Kdybychom chtěli být vtipní, pak můžeme spekulovat, že šlo o vedlejšák redakčních Gazdíků z Mladé fronty DNES nebo z Aktuálně.cz, ale pravda bude prozaičtější. Vsaďme chilské pero, že jde o cinkutý podpis tiskového odboru MŠMT. Z čeho tak soudit? Inu samozřejmě – z přihrávaných otázek.

Ale pozor, padla i jedna nepříjemná: a sice „Kritici prý hovoří o pomalém čerpání EU fondů“. Na to Dobeš obratně reaguje; pochválí obměnu svého managementu a vyzdvihuje schválení žádostí za 31,5 miliardy čili šedesáti procent z celkového objemu. Bravo, chce zvolat nadšený čtenář! Podívejme se však na inkriminované interview ve více rovinách.
I. Rovina reportérsko-editorská
Tou prvou budiž úroveň obsahová, nazvěme ji třeba reportérsko-editorskou. Pokusíme se zaměřit na obsahy, jež se tazatel(é) chtěl(i) dozvědět a jak se to povedlo (otázky i odpovědi uvádíme ve zhuštěné, přenesené verzi, plné znění je přílohou tohoto článku v PDF).

-gaz-: Jak státní maturity hodnotíte?

Dobeš: Jsem spokojen s tím, jak jsme to zvládli. Na maturity si žádný ministr netroufl. Ale učitelé nás v tom nenechali.

-gaz-: Chcete spustit projekt elektronizace státních maturit.

Dobeš: Nyní jsou maturity drahé. Nejprve jsem vyhádal slevu, v roce 2015 bude už státní maturita elektronizovaná a její podobu si velmi dobře vypilujeme.

-gaz-: Jak probíhají žádosti o peníze z Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost? Co jsou to šablony?

Dobeš: Jde o velmi jednoduché formuláře žádostí o peníze z fondů.

-gaz-: Co je potřebné pro větší konkurenceschopnost Česka?

Dobeš: Čeká nás optimalizace, tedy rušení některých škol. Musíme změnit i financování.

-gaz-: Máte nápad, nač se zaměřit?

Dobeš: U dětí bych rád posílil sebevědomí. Chci, aby lidé byli hrdí, že jsou z České republiky.

-gaz-: Evropské fondy jsou naprosto klíčové.

Dobeš: Po státní maturitě dávám opět hlavu na špalek, že stihneme prostředky vyčerpat.


II. Rovina resortně-vydavatelská
Druhou rovinou interview budiž četba vztahu resortně-vydavatelského. Rozdávat takzvanou publicitu do médií (navíc placenou z evropských fondů a pod dva miliony korun) je snem každého ředitele PR a komunikace. Ptát se na cenu Dobešovy prezentace, je zbytečné; nikomu do ní vlastně kromě zúčastněných stran nic není. Nahlédneme-li ale do ceníku inzerce Týdne, trochu se zorientovat můžeme. Celostránkový inzerát v něm stojí 225 tisíc korun; odečtěme nějakou tu slevu, takže by to přes půlmilionu dát i mohlo.

Když ČESKÁ POZICE v březnu informovala o zadání ministerské reklamní kampaně v České televizi za 60 milionů korun (navíc nejspíše bez smlouvy a na ústní domluvu, což mluvčí obou institucí nebyli schopni nijak vyvrátit), podivovali jsme se nepovedeným klipům, jež vyrobila neznámá firma Maximum Production, dokonce i bez webových stránek... Daleko horší ale byl tristní a zcela nenápaditý obsah této kampaně.


Celý článek na webu ČESKÁ POZICE


6 komentářů:

Anonymní řekl(a)...
7. října 2011 v 10:31  

Článke je děsivý už proto, že pan ministr vědomě manipuluje s pravdou- např. uvádí, že se široká pedagogická veřejnost podílela na úpravách RVP. Není to pravda- učitelé sice snaživě diskutovali na webu, ale jejich připomínky hluboce zapadly. A představy páně ministra ( či pana B..) o vlastenectví, škoda mluvit. Bohužel za ministra nehovoří jeho práce, tak si svůj obraz musí zaplatit.

Anonymní řekl(a)...
7. října 2011 v 10:32  

Omlouvám se- článek :-)

Anonymní řekl(a)...
7. října 2011 v 13:32  

Podle publikační aktivity p. Rychlíka z poslední doby by se dalo soudit, že je největším odborníkem na školství u nás. Opak je pravdou jak vidno.

ad 10:31
učitelé sice snaživě diskutovali na webu

To tedy diskutovali, ale vznikla z toho taková džungle naprosto protichůdných názorů, že nula od nuly pošla.

Anonymní řekl(a)...
7. října 2011 v 14:04  

Pro 13:32:
Kde je co vidno? Dá se to říct alespoň trochu konkrétně, nebo je to čistě subjektivní pocit?

Ad kvalita diskuse: Je do značné míry dána kvalitou toho, co je k diskutování předloženo.

Martin Rychlík řekl(a)...
7. října 2011 v 15:39  

Dobrý den, expertem na školství se samozřejmě necítím a ani nevím, k čemu se vlastně vyjadřujete... Díky za upřesnění, díky. Martin Rychlík

Anonymní řekl(a)...
7. října 2011 v 17:04  

Ad 14:04 a 15:39

Učím už hodně pátků a vím, že učitelstvo se málokdy na něčem shodne - kromě výše platů a své přetíženosti.
Pokud se diskutovalo zjara o potřebnosti standardů a o jejich znění, čekalo by se že lidi ve školách pochopili, že RVP nestačí, jsou příliš obecné a je třeba je upřesnit v požadavcích na žáka. A jak to dopadlo? Přečtěte si diskusi, je na rvp.cz stále k vidění.
Panu Rychlíkovi doporučuji udělat reportáž o životě učitele na ZŠ. Nebo o studijním profilu žáka, třeba učiliště nebo střední integrované školy. Možná mu leccos dojde.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.