Přečtěte si: Místo vzorečků se děti budou učit národnímu sebevědomí

středa 21. září 2011 ·

Ministr školství Josef Dobeš (VV) chce změnit vzdělávací programy, povinná bude matematika, čeština, cizí jazyk a výchova k národní hrdosti.

Z článku Kateřiny Perknerové v Deník.cz vybíráme:

Dobeš hodlá nastavit jasnou, státem sledovanou linii v matematice, českém jazyce, angličtině, němčině a francouzštině. „Tam budujme standardy a testujme,“ dodává. Zcela nový je jeho podnět k rozvoji druhého školského pilíře. „Pěstujme národní sebevědomí, studujme naši minulost a silné osobnosti. Znamená to znát dobře i negativní stránky české historie a vyrovnat se s nimi. Poznávejme zároveň současnost, děti by měly vědět, v jakých oborech hrají Češi ve světě prim. To by mělo být v rámci výuky dějin a občanské výchovy,“ vysvětlil svou vizi ministr. Třetím stavebním kamenem by měly být předměty, které školu profilují, jako je hudební nebo etická výchova, samozřejmě také přírodovědné předměty.

9 komentářů:

Anonymní řekl(a)...
21. září 2011 v 6:44  

A to i Vietnamci a Mongolci, a Ukrajinci, a Arabové, a Rómové na Šluknovsku taky?

Luděk Blaha řekl(a)...
21. září 2011 v 8:12  

Mně by se spíš líbila výchova proti úplatkářství, klientelismu a zadlužování státu nebo výchova pro smíření se s vyšší nezaměstnaností a s rozkrádáním státního majetku.
Taky by nebyla špatná výchova pro přímou volbu prezidenta, neprolámování těžebních limitů, dostavění dálnic a další díly Šehrezády v hlavním vysílacím čase.

Anonymní řekl(a)...
21. září 2011 v 8:17  

Hoďte na něj sítě!

Proboha, hoďte na něj konečně ty sítě!

Anonymní řekl(a)...
21. září 2011 v 21:55  

Co slovo, to perla.
Ještě nám nezaschl inkoust na ŠVP a už bude všechno jinak.
A to jsem dneska ještě četla další lahůdku - základní škola pouze s osmi ročníky a další dva (povinně - součástí školní docházky) na střední škole. Prý kvůli cikánům, aby měli vzdělání.
Takže jinými slovy - opět změna v ŠVP (tedy i v RVP). Jo a nejlepší na tom bylo, že to VŮBEC nemá zatížit státní rozpočet. HAHAHA! Tady to je fakt kocourkov!

Anonymní řekl(a)...
21. září 2011 v 22:38  

Prča je v tom, že Josef Dobeš nezískal při schvalování státního rozpočtu na rok 2012 ve vládě nic navíc. 4 miliardy dostal pouze jeho jmenovec z dopravy. Kde vezme korunky na zvýšení nadtarifních složek těch nejlepších ? Kdo zaplatí učitelům novou práci na ŠVP. Ostatně je podzim a ministr aby zahladil stopy slibů, tak začal opět vypouštět bubliny. Jen tak dál. Ignorant

Kalashnikoff řekl(a)...
21. září 2011 v 23:11  

Já jsem nadšen!
Představte si, ctění kolegující, jak v rámci budování výchovy k národní hrdosti zkusíme napodobit chování třeba našeho pana prezidenta - kdo jiný si to víc zaslouží!
Nejprve jim pustíme ukázku z pořadu 168 hodin, kterak moudrý pan prezident, inženýr, profesor, klimatolog, slunce naše jasné, předvádí v Chile na protokolárním peru, jak funguje neviditelná ruka trhu.
Následně vyzveme děti k tomu, aby si vzájemně vyměnily pouzdra a napodobily pana prezidenta. Kdo to zvládne nejrychleji, včetně jeho upřímného úsměvu, dostane jedničku. Jak se tímto přiblíží výuka reálnému životu je nasnadě, o růstu pocitu národní hrdosti nemluvě.

Ale dosti sarkasmu. Tato vláda není nic jiného než
tooleovské spolčení hlupců, mezi nimiž je Josef Dobeš óbrvůl. Jeho omezenost hraničící s tupostí, nekoncepčnost a neumětelství může české školství na dlouhé roky totálně paralyzovat, v horším případě je rozloží. Takoví trotlové snad nebyli u moci ani za bolševika...

Anonymní řekl(a)...
22. září 2011 v 5:37  

"Kde vezme korunky na zvýšení nadtarifních složek těch nejlepších? Kdo zaplatí učitelům novou práci na ŠVP?"
Ale no tak! To se ptáte vážně?

Anonymní řekl(a)...
22. září 2011 v 8:26  

To se ptáte vážně?

To byl smutný pokus o humor.Jinak totálni trotli a blbi, kteří volili VV. Ale zas "až tak hrozné to není", pač na Slovensku je to totální pohroma, učitelé mají platy uklizeček. Ignorant

Anonymní řekl(a)...
22. září 2011 v 19:45  

Co není, může být. Co může být, bude. To Slovensko je inspirativní: je vidět, že možnosti škrtů nejsou u nás dosud zdaleka vyčerpány.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.