Martin Rychlík: Josef I. Premiant, nebo Pepík Propadlík?

středa 21. září 2011 ·

Ze školství se za rok vládnutí Josefa Dobeše stal „silový resort“. Rektoři a ředitelé škol se bojí ventilovat kritický názor.



S českým školstvím to není tak zlé a Josef Dobeš je nejlepším ministrem školství od sametové revoluce. Hned dvě zásadní sdělení vyslal na úvod školního roku prezident ČR Václav Klaus. Jakožto profesor ekonomie, exaktní disciplíny, jistě věděl, co říká. Bohužel ve svém televizním vystoupení nepřidal jediný argument, jímž by své tvrzení podepřel.

ČESKÁ POZICE se proto pokusila zjistit, co prezidenta k takové pochvale vedlo. Ptali jsme se přímo na Hradě, kam jsme zaslali na tiskový odbor prezidentské kanceláře prosbu o vysvětlení Klausova výroku o Dobešovi pro Českou televizi: Jaké konkrétní argumenty vedly pana prezidenta k těmto slovům? Můžete nějaké uvést? Je vhodné srovnávat roční působení ministra s třinácti předchozími za pouhý rok práce?

Odpověď jsme dostali, nikoliv však na položené dotazy. Uvádíme ji v plném znění. Odpovídá Petr Marcinka, zástupce ředitele tiskového odboru:

„Vážený pane Rychlíku, podle mého názoru se pan prezident v rozhovoru pro Českou televizi vyjádřil k této věci zcela jasně. Váš článek se silně ultimativním titulkem i obsahem ze dne 2. září 2011 („Chceme vědět, v čem je Josef Dobeš nejlepší ministr, pane prezidente!“) již server Ceskapozice.cz publikoval. Vzhledem k faktu, že tento typ článků nepovažuji za objektivní zpravodajství, ale spíše za subjektivní text typu komentář či spíše blog, nevidím sebemenší důvod s Vašimi osobními názory polemizovat.“

Protože jsme takovou odpověď nepochopili, poslali jsme na Hrad další e-mail:

„Vážený pane zástupče Marcinko, děkuji za Vaši odpověď, byť jí nerozumím. Ultimativní a subjektivní výrok par excellence vynesl – bez jakéhokoliv zdůvodnění – pan prezident Klaus. Ano, den poté jsme vydali k věci náš ,subjektivní‘ komentář, ale tím spíše se snažíme dobrat objektivního zdůvodnění v dalším připravovaném článku. Proto Vás ještě jednou žádám o zodpovězení položených otázek. Děkuji Vám.“

Nikdo už se z Hradu neozval.

Proč tolik obav z kritiky?
Jak se lze objektivně dobrat Dobešových kvalit a jeho zásluh o české školství? ČESKÁ POZICE požádala o zhodnocení roční práce ministra Dobeše a jeho „soků“ v klání o titul superministr ty nejpovolanější – ředitele deseti nejlepších gymnázií, deseti nejlepších středních odborných škol (podle výsledků státní maturity) a rektory univerzit. Odpovídali na tyto anketní otázky:
  1. Je podle vás ministr Dobeš nejlepší od roku 1989, případně proč?
  2. Jaké jeho kroky v ročním úřadování hodnotíte pozitivně?
  3. Jaké jeho kroky v ročním úřadování hodnotíte negativně?
  4. Který ministr školství byl podle vás od roku 1989 nejlepší, a který nejhorší?

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.