Katalog pro pedofily? - Národní centrum bezpečnějšího internetu varuje před zveřejňováním fotografií dětí na veřejných web stránkách

středa 21. září 2011 ·

Mnozí z vás odpoví: nesmysl, přece nebudu každému ukazovat lechtivé či směšné fotografie potomků! Všechny ostatní důrazně varujeme: neposílejte obrázky svých ratolestí na zcela veřejné, často pochybné web stránky! Zejména, pokud neznáte provozovatele a nevíte, jak bude dále s fotografiemi nakládáno. Takový obrázek si může stáhnout kterýkoliv uživatel internetu. A jistě si nepřejete, aby obrázek vašeho dítěte skončil v katalogu pedofila…



Příkladem sporných soutěží mohou být například tyto, které právě probíhají na stránkách Facebooku a porušují hned několik jeho pravidel:

Soutěž o nejkrásnější miminko na FB – stav k 12. 9. 2011: „1.933 uživatelům se to líbí“
Nejkrásnější dítě soutěž 2011 – stav k 12. 9. 2011: „18.485 uživatelům se to líbí“

O etických pravidlech nemluvě: malé děti se nerozumnému chování svých rodičů bránit nemohou.

Internetová Horká linka (www.horkalinka.cz) sbírá podněty veřejnosti – podezření na nezákonný obsah internetových stránek. Hlášení se může týkat i takových, které na první pohled vypadají nevinně, jako například již zmíněné, soutěžní. Na základě hlášení, po následném posouzení vyškoleným expertem Horké linky, je v podobných případech kontaktována irská pobočka Facebooku. V rámci evropské sítě INSAFE/INHOPE má Horká linka na tuto pobočku přímý kontakt. Zde se předanými stížnostmi prioritně zabývá kompetentní osoba - ověřovací proces pokračuje. Jestliže je potvrzeno porušení závazných pravidel, jsou stránky provozovatelem zrušeny.

Horká linka přijímá zejména hlášení, týkající se nezákonného a nevhodného obsahu na internetu, jako je dětská pornografie, dětská prostituce, obchod s dětmi, pedofilie, věkově nepřiměřený obsah, ostatní nelegální sexuální praktiky, rasismus, xenofobie, sebepoškozování, výzvy k násilí a nenávisti, šíření drog atd. Pro zaslání stížnosti můžete použít formulář Horké linky: www.ohlaste.horkalinka.cz či e-mail: ohlaste@horkalinka.cz. Pro lepší představu o negativních jevech nahlédněte na stránku: http://horka-linka.saferinternet.cz/co-je-nezakonne-a-co-nevhodne.

Národní centrum bezpečnějšího internetu je členem celoevropské sítě národních osvětových center bezpečnějšího internetu INSAFE a mezinárodní sítě horkých linek INHOPE.

Jedním z projektů Národního centra bezpečnějšího internetu je Saferinternet.cz, spolufinancovaný Evropskou komisí. Tento osvětový projekt usiluje o zvýšení povědomí o bezpečnějším užívání internetu. Podporuje vzdělávání a výzkum v této oblasti, a to zejména dětí, kterým ubližuje nevhodné a závadné chování na internetu. Poskytuje pomoc, působí proti šíření ilegálního, zejména pedofilního a extremistického obsahu na internetu.

Cílem projektu je osvěta a snaha propagovat pozitivní obsah a zodpovědné chování na internetu. Projekt také poukazuje na nevhodný obsah pro různé skupiny uživatelů, na projevy ohrožujícího chování v online prostředí a poskytuje rady, jak se takovým případům vyhnout.

Národní centrum bezpečnějšího internetu ve spolupráci se svými partnery pořádá konference, semináře, přednášky a školení, zaměřené na oblast bezpečnějšího užívání internetu a prevenci internetové kriminality.
Národní centrum bezpečnějšího internetu se snaží aktivně sledovat trendy a přinášet aktuální informace, týkající se vývoje v oblasti online technologií a rizik, které se v této souvislosti objevují.

K nim samozřejmě patří i oblast sociálních sítí, komunitních serverů a mobilních technologií, které nabývají v posledních dnech na stále rostoucí popularitě.

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.