Novela školského zákona umožní Cermatu utajovat, co se mu zlíbí

čtvrtek 8. září 2011 ·

EDUin žádá poslance školského výboru, aby při dnešním jednání změnili riziková místa v novele školského zákona a přikázali zveřejňovat zadání maturitních testů.

S ohledem na dnešní jednání „školského“ výboru Poslanecké sněmovny upozorňujeme média a poslance na stále nezměněná problematická místa ve schvalované novele školského zákona. Nejdůležitější pasáž upravuje povinnosti Centra pro zjišťování výsledků vzdělávání (CVVZ – CERMAT) informovat veřejnost o své činnosti a naopak některé informace utajovat. Důležité je také věnovat se postavení mezinárodních škol působících na našem území.

Navrhované znění novely by rozšířilo možnosti Cermatu utajovat zadání maturitních testů a další dokumenty a informace o přípravě a průběhu státních maturit. Čerstvé zkušenosti z jarního kola maturit ukazují, že Cermatu je naopak třeba jasně přikázat, aby dodržoval zákon, který jasně říká, že na zveřejnění těchto dokumentů mají studenti nárok (viz § 82 odst. 4 zákona č. 561/2004 Sb. v příloze pro editory ) .

Žádáme tedy poslance, aby v rámci dnešního zasedání „školského“ výboru projednali úpravu znění novely školského zákona tak, aby se nerozšiřovaly pravomoci Cermatu utajovat informace, na něž má veřejnost ze zákona nárok, a zároveň, aby explicitně vložili do zákona povinnost zveřejňovat zadání maturitních testů hned druhý den poté, co je studenti skládající státní maturitu vyplní.

Dalším dosud neřešeným problémem je postavení mezinárodních škol – viz žlutě označený text na straně 8 novely, kterou najdete v příloze této tiskové zprávy. Dokumentace, kterou nově požaduje stát po mezinárodních školách působících v České republice, jim velmi komplikují existenci. Podrobnější informace najdete ve starší tiskové zprávě ZDE.

Zdeněk Slejška, výkonný ředitel EDUin, řekl" Žádali jsme poslance o tyto změny poprvé už na konci dubna, ale sporné pasáže zákona zatím zůstaly bez podstatných změn. Mezi tím se ukázalo, že státní maturita má opravdu mnoho diskutabilních míst a bez přístupu veřejnosti k utajovaným informacím vůbec nelze vést kvalifikovanou debatu o tom, jak a v čem by se měl pro příští léta maturitní model změnit. Doufáme tedy, že poslanci přistoupí k úpravám novely teď, aby nebylo nutné tyto změny mnohem složitěji prosazovat až při jednání pléna Sněmovny. “





  • Problematickou pasáž novely týkající se Cermatu (označena žlutě) kopírujeme v plném znění

§ 80b Informace veřejně nepřístupné a povinnost zachovávat mlčenlivost

(1) Zadání zkoušky společné části maturitní zkoušky a jednotlivé zkoušky podle § 113 odst. 2 písm. a), jakož i jeho jakákoli část, je informací veřejně nepřístupnou od okamžiku, kdy je Centrum za takovou informaci označí, až do okamžiku, kdy je postupem stanoveným v prováděcím právním předpisu zveřejněno.
(2) Centrum dále může způsobem stanoveným prováděcím právním předpisem označit jako veřejně nepřístupné
a) informace o opatřeních přijatých k zajištění ochrany informací veřejně nepřístupných podle odstavce 1,
b) informace o způsobu přípravy a výběru zadání zkoušek a dílčích zkoušek společné části maturitní zkoušky a jednotlivé zkoušky podle § 113 odst. 2 písm. a),
c) informace o procesech zajišťujících uložení a nakládání s informacemi veřejně nepřístupnými, nebo
d) informace o tom, které osoby jsou oprávněné seznamovat se s informacemi veřejně nepřístupnými, které osoby vytvářejí a provádějí opatření k zajištění ochrany informací veřejně nepřístupných, podílejí se na přípravě zadání zkoušek a dílčích zkoušek společné části maturitní zkoušky a jednotlivé zkoušky podle § 113 odst. 2 písm. a) nebo zajišťují nakládání s informacemi veřejně nepřístupnými.
(2) (3) Centrum přijímá opatření nezbytná k tomu, aby informace označené jako veřejně nepřístupné byly zpřístupněny výhradně osobám, které jsou oprávněny se s nimi seznamovat.
(3) (4) Zaměstnanci Centra, jakož i další fyzické osoby, které přijdou do styku s informacemi veřejně nepřístupnými, jsou povinni zachovávat mlčenlivost o těchto informacích a neumožnit přístup k těmto informacím neoprávněným osobám.
(4) (5) Povinnosti mlčenlivosti může zaměstnance Centra zprostit pouze ředitel Centra, v případě ředitele Centra a další fyzické osoby ministr, školství, mládeže a tělovýchovy.
  • Plné znění vládního návrhu novely školského zákona najdete ZDE.Problematická místa jsme označili žlutě.

14 komentářů:

Anonymní řekl(a)...
8. září 2011 v 9:26  

tak, tak, demokracie na n-tou, za to jsme skutečně bojovali v roce 1989 ?

Anonymní řekl(a)...
8. září 2011 v 10:05  

Já teda nevím, jak "jsme bojovali v roce 1989", ale chraštění svazkem klíčů a vyřvávání (Už je to tady! Dubčéééék, Havéééél! ostatní strašná hesla jsem už naštěstí zapomněl) nelze považovat za boj o demokracii. To podstatné mělo následovat po té. Nebyli bychom tam, kde jsme.
Tedy, v idiotské etapy zastydlého kapitalismu a připosraté a ustrašené podřízenosti vůči západním mocnostem.

Anonymní řekl(a)...
8. září 2011 v 10:06  

Já teda nevím, jak "jsme bojovali v roce 1989", ale chraštění svazkem klíčů a vyřvávání (Už je to tady! Dubčéééék, Havéééél! ostatní strašná hesla jsem už naštěstí zapomněl) nelze považovat za boj o demokracii. To podstatné mělo následovat po té. Nebyli bychom tam, kde jsme.
Tedy, v idiotské etapy zastydlého kapitalismu a připosraté a ustrašené podřízenosti vůči západním mocnostem.

Anonymní řekl(a)...
8. září 2011 v 11:42  

Proč zadání zveřejňovat? Proto, aby to SCIO mohlo obšlehnout bez vlastní námahy?

To bych podle autorů článku měl zveřejňovat i já svoje zkušební testy, a k tomu mě tedy nedonutíte. To už by ty naše zákony musely být úplně padlé na hlavu.

Anonymní řekl(a)...
8. září 2011 v 12:01  

Zveřejňovat, protože i přes zjištěné chyby Cermat tvrdošíjně trvá na správnosti svých testů. Nejobvyklejší cermatovská odpověď na upozornění na chybu v testech totiž zní: "naši experti považují úlohu za správnou".

Anonymní řekl(a)...
8. září 2011 v 12:35  

Nevidím nic nelogického na tom, že v rámci každého projektu zůstanou určité části neveřejné. Prostě pro to, aby byla udržena konzistentnost bez hloupých mediálních nájezdů podobných občanských iniciativ. Když nemají na to, maturitu udělat, tak do ní aspoň kopou. Bernard

Anonymní řekl(a)...
8. září 2011 v 16:05  

To 12:01

Tak vidíte, k čemu vede svoboda myšlení. Už ani odborná veřejnost (představovaná, pravda, hlavně Eduiny a spol.) a oboroví experti se neshodnou, co je a co není správně. Dokud Eduin nevyškolí své vlastní zástupy učitelů, klid zbraní nenastane, neboť vše jiné je špatně.

Anonymní řekl(a)...
8. září 2011 v 20:08  

Proč zadání zveřejňovat? Proto, aby to SCIO mohlo obšlehnout bez vlastní námahy?

Nic ve zlém, ale CERMAT je placen i z mých daní. To se bude "demokraticky" skrývat vše co se na MŠMT a CERMATU děje. To snad ne ? Tyto ochránce tzv. "demokracie" chrání zřejmě kancléř MŠMT. Pak to tak vypadá !Ignorant

Anonymní řekl(a)...
8. září 2011 v 21:52  

To 20:08

Zřejmě patříte k expertům, kteří vytvářeli testové baterie a zalíbil se jim dobrý přivýdělek. Proč by se mělo šetřit a stejná zadání použít zase napřesrok, když se můžou velkoryse všechny texty vyházet do éteru a hurá příští rok se pustíme za desítky milionků zase do nových, že?
On to poplatník rád zafinancuje.
Hlavně že bude ta svoboda informací. A k čemu vlastně?

Anonymní řekl(a)...
8. září 2011 v 22:14  

Hlavně že bude ta svoboda informací. A k čemu vlastně?

Jenom pro takovou malinkou nepodstatnou věc - aby maturant věděl, zda odpověděl na otázku správně nebo ne. Hňupe.

poste.restante řekl(a)...
8. září 2011 v 22:33  

Když sděluji žákům výsledky obyčejné "malé" průběžné písemky, vždy jim sdělím také správné řešení.
A stalo se také, že jsem uznal svou chybu, pokud text zadání bylo možno pochopit více způsoby a opravil jsem klasifikaci.

A u zkoušky tak zásadního významu pro studenta, jako je maturita, by tomu tak být nemělo?
To mi připadá poněkud nepochopitelné.


Kromě toho, vážně si někdo myslí, že v dnešní době lze nějaká, již použitá zadání "uchovat v tajnosti"?
Navzdory faktu, že kameru skrytou v propisce si mohu objednat na internetu za pár stovek.

Kolik času, prosím, uplynulo od otevření "maturitních boxů" do zveřejnění textů zadání na internetu při posledních maturitách?


A nakonec. Pokud bylo například zadání otázky z matematiky použito v jednom roce, znamená to snad, že nemůže být, s jinými číselnými hodnotami, použito třeba za 4 roky znovu?

Myslím, že náklady na tvorbu zadání jsou výrazně menší, nežli ostatní náklady, které nás SM stála.

Proč ale, probůh, vymýšlíme a diskutujeme postupy již dávno běžně používané?

Může někdo z diskutujících uvést příklady zahraniční praxe?

Anonymní řekl(a)...
8. září 2011 v 22:52  

Slovinsko
Podle Dariji Damajenkove z RIC (slovinský CERMAT) má slovinský maturant po maturitní zkoušce právo ve třídenní lhůtě nahlédnout do maturitních testů a může si s sebou dokonce přivést odborníka, který nesmí být zaměstnancem RIC. V případě neshody může podat žádost o přezkum speciální námitkové komisi. Následně jsou pak testy zveřejňovány, např. zde: http://www.ric.si/splosna_matura/predmeti/anglescina/

Kontakt
Darija Damajenko, tel.: + 386 1 548 46 21

Dánsko
Podle Steena Lassena z dánského ministerstva školství má dánský maturant po uplynutí zkoušky právo vzít si zadání testů i svoje výsledky a případně namítat špatné vyhodnocení. Ministerstvo školství následně zveřejňuje zadání testů na internetu.

Kontakt
Steen Lassen, phone: +(45) 3395 4254, e-mail: Steen.Lassen@ktst.dk

Finsko
Podle Ully Hynönen, ředitelky střední školy ve finském Ivalo, mají finští studenti právo požádat po zkoušce zkouškovou komisi (centrální „examination board“), aby jim vydala kopii jejich zkouškových materiálů.

Kontakt
Ulla Hynönen, Tel: +358 40 561 1357, e-mail: ulla.hynonen@inari.fi

O zveřejňování testů po zkouškách v dalších zemích

Polsko
Zveřejňuje zadání testů, zde.

Slovensko
Zadání testů od roku 2005, kdy maturita na Slovensku začínala:
http://www.nucem.sk/sk/maturita#715,o756

Maďarsko
Maďarsko kupodivu také zveřejňuje zadání testů ze státních maturit:
http://www.oh.gov.hu/3_1_6_korabbi_erettsegi/kozepszintu-irasbeli
http://www.oh.gov.hu/3_1_6_korabbi_erettsegi/emelt-szintu-irasbeli

Simona CARCY řekl(a)...
9. září 2011 v 6:23  

U nas se zverejnuje zadani testu take:

Steffl, Botlik a dalsi, Eduin, http://www.eduin.cz
Takze je vlastne vsechno v poradku, nebo ne?

Anonymní řekl(a)...
9. září 2011 v 10:14  

Přijímačky na VŠ u nás:
na internetových stránkách fakult nebo kateder jsou pouze vzory přijímacích testů. Konkrétní zadání se nezveřejňuje.
Studenti si po cca týdnu zjistí pod svým heslem bodové výsledky. Nahlédnout do listin se svým vypracováním mohou v jednom určeném datu, na studijním oddělení.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.