Platy nepedagogických pracovníků

čtvrtek 25. srpna 2011 ·

Senátní Výbor pro vzdělávání, vědu, kulturu, lidská práva a petice svolal dnes mimořádnou schůzi k projednání problematiky financování v oblasti školství. Systém odměňování pracovníků ve školství - především otázka budoucích platů nepedagogických pracovníků v regionálním školství.



Iniciátorem jednání byl místopředseda výboru Marcel Chládek, který opakovaně varoval, že snížení platů nepedagogických pracovníků může narušit fungování celého systému školství.

Na jednání výboru byl pozván také mistr školství Josef Dobeš, na schůzi výboru se však nedostavil a delegoval svého náměstka Ladislava Němce. Ten uznal, že některé kroky ministerstva školství v posledním roce nebyly dobré. „Oceňuji, že pan náměstek tuto skutečnost uznává, škoda jen, že toho není schopen sám ministr. Taková je ale už jeho strategie: Kde cítí problémy, tam nechodí,“ konstatoval senátor Chládek a poukázal na to, že se ministr Dobeš za dobu, po kterou vykonává vládní funkci, jednání senátního Výboru pro vzdělávání ještě nezúčastnil.

Náměstek Němec během zasedání výboru garantoval, že se platy nepedagogických pracovníků nebudou snižovat. „Výbor se shodl, že nyní by měl následovat ale ještě druhý krok. Platy kuchařů nebo školníků ve školství jsou tak mizerné, že by mělo dojít spíše k jejich navýšení, než redukci,“ zdůraznil senátor Chládek.

Během jednání výboru vyzval  senátor Chládek znovu ministra Dobeše k omluvě Středočeskému kraji za účelovou interpretaci výsledků státních maturit. „Náměstek Němec přiznal, že raději nebude komentovat, z čeho  ministr Dobeš vycházel, když konstatoval, že Středočeský kraj u státních maturit propadl. Jedná se prý o věc politickou. Nerozumím tomu, jak může bát takzvaně objektivní analýza věcí politickou,“ konstatoval  M. Chládek.

13 komentářů:

Anonymní řekl(a)...
25. srpna 2011 v 21:38  

Vyhledal jsem konkurz na misto skolnika v male obci na severu Moravy za nastupni plat 9.850 hrubeho. Mam otazku, kam by vlastne mel jeste klesnout takovy plat podle vlady a MSMT? Kolik berou jemu podrizene uklizecky? Podle me jsme my obcane CR ekonomicky sikanovani a zastrasovani, abychom meli permanentni strach o praci a o ten ubohy plat, ktery ale nutne potrebujeme k preziti. Vysledkem jsou ustraseni, vyplaseni, nevzdelani a nesebevedomi lide, ktere politici potrebuji k dalsim volbam (to nam naslibuji hory doly), kteri by bez vyplaty neprezili ani nasledujici mesic a ktere casto znici jiz minimalni dluhy a nasledne exekuce. Pokud v systemu nejsou penize ani na prijatelne zakladni platy, kde se vzaly penize na bezmala statisicove vanocni odmeny na ministerstvu? A nasledne se chce zase setrit na tech nejchudsich! Zadna solidarita, zadne progresivni dane, jen hezky hrabat pod sebe a neohlizet se na druhe. A protoze jsme ve skolstvi a deti nejsou uplne blbe a cim dal hure na ne pusobi prohlubujici se rozdily mezi chudymi a bohatymi, co asi vyroste z takove generace? Asi extremni levice na strane jedne a extremni pravice na strane druhe. Diky vsem, co docetli tento vyplod, ale situace se vyhrocuje a nezbude nez si tentokrat pomoci sami "zespoda". Od tech nahore se dockame uplneho zbidaceni.

Anonymní řekl(a)...
25. srpna 2011 v 21:49  

Ministr Dobeš navrhl, aby loterijní společnosti odváděly místo 50% jen 20% z rozdílu mezi přijatými sázkami a vyplacenými výhrami. Tím státní rozpočet přijde o 1 miliardu ročně...

Anonymní řekl(a)...
25. srpna 2011 v 22:00  

Máte pravdu - "BLBÁ NÁLADA" je tady a to v plné síle. Zavedli nás do slepé uličky vlády levicové, ale především pravicové. Asi už to takhle dále nepůjde, protože velká část lidí nemá již z čeho brát. Nejsou schopni platit nájem, energie, svoz odpadků,... a ještě se vládnoucí vrstvy smějí tomu, že po takových lidech vystartuje exekutor. To vám pan Kalousek ještě odpoví, že neviděl chodit bosé lidi. Jednotná DPH má za úkol obrat lidi o to málo co mají. Bohatým se snižují daně. Masově se privatizuje zdravotní a sociální péče. Je tady snaha porušit vše státní a především zrušit sociální stát. Nikdo tady nebyl potrestán za zlodějinu velkého rozsahu, kam zmizely kauzy Promopro, Drobil, ... ? Zametly se pod koberec. Kam zmizelo heslo nové éry - ROVNOST, VOLNOST, BRATRSTVÍ ? Jsme ještě demokratický stát, je všem měřeno stejně ?

Anonymní řekl(a)...
25. srpna 2011 v 22:36  

Bosé lidi brzy uvidíme všichni, protože na teletextu ČT je zpráva o schválení možnosti uvalení exekucí i na dávky v hmotné nouzi. Kam to proboha spěje a jak dlouho si to necháme líbit??? To stále budeme volit ty, kteří způsobí, že nebude na boty? A koukat na jejich vypasené a arogantně vysmáté obličeje?

Charlie řekl(a)...
25. srpna 2011 v 22:41  

Nevidím jediný důvod, proč by dávky v hmotné nouzi nemohly být exekuovány. Nehodlám ze svým daní přispívat na život lidí, kteří si ani neumí spočítat, na co mají a na co nikoli. Nikdo je k půjčkám nenutil, tak ať nesou svoji zodpovědnost.

Anonymní řekl(a)...
25. srpna 2011 v 22:57  

Ach Charlie, ty musíš být buď mladý nebo blbý! Do exekuce tě může zatáhnout nejen rodina, podvodník či kamarád, co ho u sebe necháš přespávat, odcizené doklady, ale i obyčejný neomluvitelný omyl soudu, když např. někdo má stejné jméno či RČ. A pak se dějí věci viz televizní programy. Zadlužuje se většina obyvatel, ale jen málo lidí rozumí smlouvám a jejich dodatkům. A už vůbec nikdo si dopředu neumí spočítat, co bude, až přijde o práci, bude mít zdravotní problém nebo mu NĚKDO SNÍŽÍ PLAT O 10%, Z NICHŽ PRÁVĚ PLATIL TY SPLÁTKY. Pokud se má životní úroveň snižovat, pak je třeba na to lidi připravit a současně se ta úroveň musí snižovat všem (alespoň co se státních pracovníků týká), nejen těm nejchudším. Asi patříš k jiné kastě.

Anonymní řekl(a)...
25. srpna 2011 v 23:01  

Jediná rada: emigrujte na Kubu nebo do Běloruska.

Anonymní řekl(a)...
25. srpna 2011 v 23:17  

To je velmi duchaplná odpověď... Takže mládež vyženeme do USA, Anglie apod. (ale kdo bude vydělávat na důchody?), vytvoříme kastu totálních chudáků a komu ten bordel bude vadit, tomu doporučíme Kubu... Nic neřešit a vše zlehčovat, že? Taky názor!

poste.restante řekl(a)...
26. srpna 2011 v 2:38  

Myslím, že snižovat už tak mizerné platy provozním pracovníkům je těžce nemorální.

Obzvláště od lidí, kteří sobě a svým přátelům vyplácejí statisícové odměny.

Anebo když propustíme lidi a pak nestíháme některé činnosti, na které pak najímáme externí firmy za mnohonásobně větší odměny.


Charlie
Stačí být ručitelem za půjčku dobrému kamarádovi a jste pobíračem dávek v hmotné nouzi, dříve než se nadějete.

Souhlasím, že nelze lidi ochránit před vlastní blbostí.
Ale současně by měly také platit zákony, které zabrání nekalým obchodním praktikám.
Ale prý to nejde.
Přitom třeba zákon o lichvě platil snad už za Marie Terezie.

Kromě toho finanční systém naší společnosti je principiálně založen na vytváření dluhu.
Doporučuji video Peníze jako dluh.

Anonymní řekl(a)...
26. srpna 2011 v 13:18  

23:17 aj.

Paní JP, už se opakujete. Nechte si svá moudra do školní sborovny. Ale pozor, ať vás ředitel zase nevyhodí!

Anonymní řekl(a)...
26. srpna 2011 v 15:10  

Nejsem žádná JP, anonyme 13.18, kdes na to přišel? Zato moc díky Vám, poste.restante. Škoda, že ani tady v diskuzích není více moudrých a prozíravých lidí.

Anonymní řekl(a)...
26. srpna 2011 v 17:21  

"Nikdo je k půjčkám nenutil"

Na to, aby na Vás kolego byla uvalena exekuce dnes již stačí, že nezaplatíte několik měsíců svoz odpadu. Je to od Vás pane Charlie vysoce arogantní. Oni na to opravdu již někteří nemají a jsou to obyčejní lidé, kteří nemají žádné půjčky,... Ignorant

Luděk Blaha řekl(a)...
26. srpna 2011 v 21:29  

Asi fakt budu naprosto neomezený idiot, ale pořád si říkám, kdo ty blbé levicové a pravicové vlády, které nás buď zadlužují nebo ožebračují, do té Strakovy akademie neustále přijímá bez vstupního testu a co je tam ten Straka u všech všudy učí?
Proč jim nezorganizuje nějaký projektový den, ať si okusí, jaké je to být třeba školním správcem sítě. Příkladný výlet do okolí Třeboně, tam se určitě nějaká rybárna najde. Pěkný článek do školního časopisu ve wordu s oklikaným normálním stylem, v excelu tabulka se závislostí počtu vyspravených ok sítě na sníženém platu správce i s výsečovým grafem, prezentace o ničem s desítkami roztodivných animací, přechodů, zvukových efektů a stovkami vložených dvacetimegových nezaostřených fotografií, písnička ve stylu síť nám spadla, kdopak nám ji postaví a branná hra chyť si svého správce.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.