MŠMT: Termín podzimních maturit se blíží

čtvrtek 25. srpna 2011 ·

Příprava podzimního termínu maturitní zkoušky (MZ) je v plném proudu. K opravným zkouškám jde 20 528 žáků. Vysvědčení dostanou maturanti 26. září.



Ústní zkoušky společné části a profilové zkoušky se konají v období od 1. – 14. září, a to na kmenové škole žáka. Písemné zkoušky společné části se konají podle jednotného zkušebního schématu ve dnech 15. – 21. září na tzv. spádových školách, kterých bude 198.

Do konce prázdnin obdrží všechny SŠ, ve kterých na jaře probíhala MZ, zprávy o předběžných výsledcích jarního termínu společné části MZ. Zprávy budou obsahovat informace, které umožní učitelům a ředitelům jednotlivých škol díky srovnání s oborově podobnými školami a třídami identifikovat silné a slabé stránky svých žáků a využít těchto informací ke snížení rizika neúspěchu žáků u MZ v příštím školním roce. "Mělo by to přispět ke zvýšení kvality na těchto školách," uvedl ministr Dobeš.

Ředitelé a zejména učitelé jednotlivých předmětů získají zpětnou vazbu, tj. informaci o výsledcích „svých“ žáků nejen v jejich v absolutní podobě, ale zejména ve srovnání:

• s ostatními třídami jejich školy,
• se všemi třídami stejného oborového zaměření v celé republice,
• se všemi třídami v republice bez ohledu na oborové zaměření.

Zároveň obdrží z CERMATu soubor předmětových analýz výsledků maturitní zkoušky v roce 2011, k jejichž přípravě budou přizváni v roli konzultantů učitelé středních škol.

Vysoké školy mohou studenty zapisovat do 30. září. Přijetí repetentů na vysoké školy tedy nic nebrání, pokud udělají přijímací zkoušky a VŠ nemají plno.

Na tiskové konferenci MŠMT dnes prezentoval ministr Dobeš také maturitní výsledky jednotlivých krajů. Nejlépe dopadli žáci z Prahy, Královéhradeckého, Jihomoravského kraje a Vysočiny. Naopak nejhorší výsledky měli maturanti v Ústeckém, Karlovarském, Libereckém a Středočeském kraji. "Varuji před tím, aby tuto analýzu brali ředitelé jako bič a podnět k rozdávání výpovědí," upozornil ministr a zopakoval, že jde o podporu a zpětnou vazbu ke zkvalitnění výuky na školách.

Příští školní rok čeká maturity plno změn, které zjednoduší a zrychlí jejich proces, například nejprve budou probíhat písemné zkoušky a po nich teprve ústní. Chystané změny právě projednává legislativní rada vlády. Všechna chystaná opatření vyplynula z diskuze, která probíhala nejen se středními školami a jejich asociacemi, ale také s vysokými školami.

1 komentářů:

Anonymní řekl(a)...
26. srpna 2011 v 11:55  

Ona ta diskuze probíhala dávno předtím, než začaly první státní maturity. A byla houby platná.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.