EDUin: Studentům chybí poklady pro podání kvalifikované stížnosti na výsledky státní maturity

pátek 17. června 2011 ·

EDUin nabízí na svých stránkách ke stažení odborné recenze maturitních testů a formuláře potřebné k vyřízení stížnosti.


Dnes a v pondělí se studenti dozvědí výsledky státní maturity. Přesto to neznamená, že budou mít jasno v tom, jak a v čem chybovali v didaktických testech a písemných pracích. Pokud by si některý student chtěl ze zákona stěžovat na výsledek státní maturity, nemá on ani jeho škola pro kvalifikovanou stížnost dostatek podkladů.


Přestože ministerstvo školství nakonec ustoupilo a zveřejní zadání maturitních testů i autorizované správné odpovědi, nebude to studentům nic platné. Na podání žádosti o přezkoumání průběhu či výsledku zkoušky mají ze zákona pět dní od chvíle, kdy je jim sdělen výsledek jejich maturity. Je ale obtížné si kvalifikovaně stěžovat, když nelze nahlédnout do vlastního testu, a nejsou ani známy oficiální správné odpovědi na jednotlivé úlohy. Obojí hodlá ministr Dobeš zveřejnit až během července.


Důvodů pro možnou stížnost je hned několik. Kromě často diskutovaných nejednoznačně formulovaných úloh v didaktických testech, jejichž existenci Cermat odmítá uznat, je to především velmi problematické zadání písemné práce z češtiny. První statistická čísla navíc ukazují na podivný nepoměr mezi úspěšností žáků v testech z angličtiny a němčiny. Z němčiny propadlo osmkrát více žáků a není jasné, jestli je to způsobeno rozdílným nastavením obtížnosti testů, nebo nějakým jiným faktorem. Podobný nepoměr lze nalézt i u testů základní úrovně obtížnosti z matematiky a češtiny, kde se zdá, že test z matematiky byl výrazně těžší – propadlo u něj 5,5 krát více studentů. Tyto nesrovnalosti pramení z prezentace na webu Cermat ZDE.


Cermat bohužel zatím nezveřejnil k těmto číslům žádný komentář ani odborné recenze testů. Další informace je možné očekávat nejdříve příští středu na závěrečné tiskové konferenci ministra Dobeše ke státním maturitám. To je však z hlediska studentů velmi pozdě.


EDUin proto zveřejňuje na svých stránkách odborné recenze alespoň dvou nejfrekventovanějších testů, z českého jazyka a matematiky, základní úroveň obtížnosti, aby studenti, kteří se rozhodou stížnost podat, ji měli o co opřít. Zároveň je na webu k dispozici ke stažení i formulář studentské stížnosti.


Oldřich Botlík, spoluautor testů Kalibro a odborných recenzí EDUin, řekl: Jestliže odborní recenzenti Cermatu mají na 9 testových úloh v českém jazyce jiný názor než odborní recenzenti EDUinu, měli by se v diskusi pokusit o vyjasnění (a třeba i sblížení) svých stanovisek. Abychom mohli začít diskutovat, musíme odbornou recenzi Cermatu s opačným názorem znát. Ale my ji nemáme k dispozici, stejně jako neznáme autorizované znění testu a postrádáme autorizovanou informaci o tom, co jeho autoři pokládají za správnou odpověď. To je ze strany Cermatu neobhajitelné ve chvíli, kdy začíná maturantům běžet lhůta na rozporování vyhodnocení zkoušek. Toto je selhání systému na celé čáře, chtěl-li být férový vůči maturantům a objektivnější než tradiční podoba maturity." 

1 komentářů:

Anonymní řekl(a)...
17. června 2011 v 20:04  

Lze nahlédnout do kopie vlastního testu, která je k dispozici ve školách a dnes cermat zveřejnil správné odpovědi (tedy správné podle cermatu). Čili tyto věty pravdivé nejsou, ale kvalifikovaná stížnost opravdu není možná. MAximálně je možné si zkontrolovat, zda celková úspěšnost podle odpovědi studenta se rovná celkové úspěšnosti podle cermatu.

Bohužel použitím lží klesá důvěryhodnost v další argumentaci.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.