Přečtěte si: Vyjádření MŠMT k informaci EDUin ohledně údajného zavádění jednotných učebních osnov

pondělí 11. dubna 2011 ·

Dotaz EDUin zaslaný na MŠMT dne 4.4.2011: V souvislosti s tiskovou zprávou EDUin, vás prosíme o zprostředkování vyjádření ministerstva školství k problematice „povinných osnov“. Konkrétní otázky znějí: Obsahuje navrhovaná novela školského zákona v jakékoli podobě větu, že školy mají sladit své školní vzdělávací programy se vzdělávacími obsahy publikovanými ministerstvem? Pokud ano, můžeme dostat výklad této věty? Znamená to, že mají školy přizpůsobit své osnovy vzorovým osnovám publikovaným VÚP?



Odpověď MŠMT ze dne 6.4.2011:


Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy začlenilo do návrhu novely zákona č. 561/2004 Sb., o předškolním, základním, středním, vyšším odborném a jiném vzdělávání (školský zákon), ve znění pozdějších předpisů, také změnu § 5 odst. 1, jíž by se mělo jako kritérium pro tvorbu školních vzdělávacích programů základního vzdělávání nově stanovit také „obsah vybraných vzdělávacích oblastí“.

Znění navrhovaného ustanovení přiznává MŠMT pravomoc doplnit rámcový vzdělávací program základního vzdělávání (RVP ZV) podrobnějším vymezením obsahu vzdělávání v některých vzdělávacích oblastech – český jazyk, matematika, anglický jazyk.

Stanovení obsahu vybraných vzdělávacích oblastí nebude pokrývat rozsah celého školního vzdělávacího programu (ŠVP).  MŠMT se zaměří výhradně na kritické oblasti vzdělávání, kde bylo na základě výsledků sledování kvality vzdělávání v mezinárodním srovnání a z činnosti České školní inspekce zjištěno, že kvalita výstupů základního vzdělávání stagnuje a v některých oblastech se i zhoršuje proti výsledkům z předchozích období.

Ve své podstatě se jedná o doplnění obsahového vymezení učiva v RVP ZV tak, aby školy při přípravě nebo kontrole svých vzdělávacích programů měly větší jistotu při konkretizaci učiva, že jejich programy jsou v souladu s RVP ZV.

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.