Martin Rychlík: Přepestrý životopis doktora Bátory. Od buldozeru k Dobešovi.

pondělí 11. dubna 2011 ·

Ekonomický poradce ministra školství prošel desítkami pracovních a statutárních postů. Jak se mu vedlo? A je to dostatečná kvalifikace?


Začlenění ekonomického poradce Ladislava Bátory (59)  do struktur ministerstva školství budí mračna otázek i poté, co ministra resortu Josefa Dobeše (VV) souží závažnější starosti. Proč zrovna Bátora? Co ve své profesní kariéře dokázal ekonomicky výjimečného? Jak vedl své firmy? Stačí formální – teoreticky výborné – vzdělání?

Na úvod upozornění: Bátora není koktající hlupák ani komická šednoucí figura v obleku. Přesně takový, leč úplně falešný obraz se podařilo médiím za několik týdnů vytvořit. Především díky debatě na ČRo Radiožurnálu, kterou dále zesměšňoval týdeník Reflex. Naopak. Mgr. Ing. Ladislav Bátora, PhD., je extrémně chytrý muž (umí i čínsky), jehož mimikry jsou takové, jaké pro své vyznavače volí: nenápadný, vzdělaný a tak trochu ublížený, ostrakizovaný vlastenec ze staré školy sypající latinské citáty či Riegerova moudra. Dle informací ČESKÉ POZICE, která se pokusila zmapovat Bátorův životaběh, je precizním člověkem, neváhá se soudit (umělce Davida Černého žaloval za urážku češství kvůli jeho výrokům o „české zaprděnosti“) a disponuje pečlivě vedeným archivem, z nějž dle potřeb vytahuje dokumenty.

Filda s rudýma trenkama
Důkazem uvedeného je krok, jímž ctěnou Filozofickou fakultu UK ihned nachytal se spuštěnými trenýrkami. Vědecká rada FF UK vydala rozšafné stanovisko, v němž odmítla člověka s podobně „xenofobními“ názory. Co na tom, že neměla pro své tvrzení důkaz a že skoro polovina akademiků dle informací ČESKÉ POZICE před tímto krokem varovala. To slovo nepoužívejte, stačí jen Bátorovo odmítnutí coby „netransparentní“ osoby, říkali.


Byli přehlasováni. A několik dní na to Bátora udeřil. Na nejcitlivější místo FF UK, na její rudou minulost. „Nejsem xenofob, dokažte to, a zveřejněte, kdo byl členem KSČ,“ napsal děkanovi otevřený dopis a z archivu přiložil i svůj kárný zápis z roku 1972, kdy zde studoval anglistiku a kultury Dálného východu. Odpovědi se nedočkal a jeho obdivovatelé šíleli blahem nad „morálním políčkem“...
Chyba mudrců z Filozofické fakulty UK však nesmí zakrýt podstatnou věc. Bátora je skutečně nepřehlednou postavou, okolo níž se šíří řada zvěstí, kontroverzí a trestních oznámení, byť on hovoří o cizí zášti a konzistentnosti svých názorů. Stokrát to opakuje. A denně o tom přesvědčuje svých 1266 přátel na Facebooku, kde neváhá linkovat i sebenepatrnější zmínky o sobě, třebas z obskurních blogů Jiříka a Pepičky. Vždyť „velký vlastenec“ Bátora už byl členem nejméně čtyř stran; pravda, za téměř 30 let.

Celý článek na ČESKÁ POZICE.

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.