EDUin: Záhada „povinných osnov“ vyřešena!

pondělí 11. dubna 2011 ·

Ministerstvo školství chce po poslancích, aby podepsali bianco šek na cokoli, co si příští ministr zamane.

Nejasnosti okolo záměru ministerstva školství zavést jednotné a povinné osnovy pro základní školy ozřejmila odpověď, kterou z tiskového oddělení ministerstva obdržel EDUin v pátek 8. dubna. V novele školského zákona se nemluví o „jednotných osnovách“, ale o „obsahu vybraných vzdělávacích oblastí“. Školy by byly povinné uvést své vzdělávací programy do souladu s tímto „vybraným obsahem“. Ve skutečnosti by se tedy povinným stalo cokoli, co by ministerstvo označilo za „vybraný obsah“. To je postup nepřijatelný jak věcně, tak z legislativního hlediska.

Na dotaz, co se rozumí slovy „obsah vybraných vzdělávacích oblastí“ a nakolik si ho budou moci školy upravit pro své potřeby, ministerstvo odpovědělo:

Pojem „vzdělávací oblast“ není zákonem striktně definován, a proto vymezení oblastí záleží na MŠMT. Stejně tak nebude zákonem dáno, že stanovení obsahu musí být pro danou „vzdělávací oblast“ provedeno s jednotnou mírou podrobnosti. MŠMT na základě nového znění § 5 odst. 1 školského zákona hodlá upravit pouze oblasti, v nichž si sjednocení úrovně vzdělávání vyžaduje aktuální stav zjištěný mimo jiné v mezinárodním srovnání výsledků vzdělávání. Rozhodující je proto věcná potřeba metodického sjednocení vzdělávání, která se může týkat třeba jen části učiva v tom kterém předmětu nebo jít i napříč předměty. MŠMT ovšem bude dbát toho, aby možnosti škol samostatně profilovat školní vzdělávací programy nebyly neúčelně omezovány.

Pokud by vláda a Parlament toto znění novely školského zákona přijali, znamenalo by to, že co je a není pro školy v oblasti obsahu vzdělávání povinné, by neurčoval zákon, ale momentální názor ministra. A to jak současného Josefa Dobeše, tak kteréhokoli jeho nástupce ve funkci. To je zcela nepřijatelné, protože to vystavuje školy svévoli politiků, proti níž by prakticky nebylo možné se bránit a znemožnilo by to těm kvalitnějším školám dlouhodobou koncepční práci.  EDUin proto v této záležitosti oslovil premiéra a vládu, aby novelu školského zákona v tomto znění zamítli.

Tomáš Feřtek, tiskový mluvčí EDUin, řekl: "Přestože chaotická situace okolo případné výměny ministra školství naznačuje, že tato novela pravděpodobně spadne pod stůl, je třeba upozornit na princip, jímž chce ministerstvo školství fakticky obejít poslance a senátory a nechat si od nich vystavit bianco šek, na jehož základě by mohlo vnutit školám prakticky cokoli. Tento postup je třeba jednoznačně odmítnout a nevydávat tak náš vzdělávací systém všanc politikům, kteří se střídají na ministerské pozici v rytmu několika měsíců. Respektovaná studie společnosti McKinsey, publikovaná loni na podzim, na níž se často odvolává i ministr Dobeš, jako jednu z příčin špatného stavu našeho školství uvádí příliš časté změny koncepce a chaotičnost. Přesně tam směřuje i tento paragraf novely
školského zákona.“

2 komentářů:

Anonymní řekl(a)...
11. dubna 2011 v 20:12  

Přesně tak vypadá pošetilost mocných. Sebestředná slepota a hluchota vede k narušené soudnosti sebesamých. Nebo snad někdo, kdo ten zákon připravoval už usoudil, že učitelský stav snad už není příčetný?

Na tomto místě bych psala řečnické: "Já už tomu nerozumím".
Jenže já tomu rozumím, milí ouřadové. To už není jen o narušené soudnosti, ale také o bezbřehém cynismu.

Anonymní řekl(a)...
12. dubna 2011 v 11:57  

Celé to má základ v sice snad dobře míněném, ale z hlediska kvality definic jednotlivých cílů vzdělávání špatně napsaném (odfláknutém) RVP. (Založeném mj. na tom, že místo odborného POUŽITELNÉHO popsání, hlavně u dovedností, stačí "vědecky" pojmenovat.)

Pak nemůže následovat skoro nic jiného než známá situace "nevím co chci, ale nedám pokoj, dokud to nedostanu".

Leda (což v podstatě navrhuje EDUin) rezignace v duchu "tak si dělejte co chcete".

Fakt je že v situaci, kdy celý ten veřejný dům na kolečkách vedou Dobešové, Zelení a jiní podobní pazdráti, to druhé možná nadělá míň škody.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.