Dnes jím jako Afričan v Café NONA

středa 23. března 2011 ·

V pondělí 21. března naplnila prostory Café NONA na Nové scéně Národního divadla vůně afrického jídla. Kaši milipap a zeleninovou omáčku chakalaka připravoval Pedro Ngonga Macaxi z Angoly. Ochutnat jídlo a podpořit akci přišli kromě široké veřejnosti i známé osobnosti, David Matásek, Tina Pletánková, Klaudius Kryšpín ze skupiny Pražský výběr, kouzelník Pavel Kožíšek a samozřejmě i patron letošního ročníku, Pavel Anděl. Celá událost doprovázela projekt Dnes jím jako Afričan, který na Facebooku podpořila již téměř tisícovka lidí.



Od deseti hodin dopoledne bylo pro všechny návštěvníky Café NONA připraveno typické africké jídlo – kaše milipap a zeleninová  omáčka chakalaka. Kdokoli mohl ochutnat, vyplnit si kvíz o Africe nebo si popovídat s bývalými i budoucími dobrovolníky o jejich pomoci v rozvojových zemích. Akce Dnes jím jako Afričan má zvýšit povědomí o problémech Afriky a současně povzbudit každého, aby se rozhodl, jakým způsobem může pomoct. „Souhlasím s tím, že není dobré donekonečna dávat chudým Afričanům jídlo nebo peníze. Jistě, je nutné zajistit životní potřeby, ale tato pomoc by měla být doprovázena vzděláváním. Taková pomoc je opravdu potřebná,“ vyjádřila svůj názor na pomoc Africe Tina Pletánková.

Akci v Café NONA navštívilo i několik školních tříd, pro které zde byl připravený aktivní program. Děti se dozvěděly nové informace o Africe, mohly sledovat přípravu afrického jídla, zahrát si na bubny nebo se naučit africké tance.

Během dne se v Café NONA rozdalo téměř 300 porcí afrického jídla. Dnes jím jako Afričan ale stále pokračuje, a to až do konce března. Kdokoli si může na webové stránce www.facebook.com/dnes.jim.jako.african vybrat jeden den v březnu, kdy zkusí jíst jako průměrný Afričan. Kromě receptu na milipap a chakalaku zde najde také reakce ostatních fanoušků. „Moje zkušenost s milipapem je jednoduchá: i když si ho člověk udělá slušnou porci, velice rychle má zase hlad. Energie mi to moc nedodalo,“ popisuje svůj africký den jeden z účastníků akce.

O občanském sdružení SADBA:  

Salesiánská  asociace Dona Boska (SADBA) je organizátorem projektu Adopce nablízko. Cílem tohoto rozvojového projektu je pomoci ohroženým a znevýhodněným dětem a mládeži v různých koutech světa. Adopce nablízko vysílá své dobrovolníky do projektů salesiánských center, aby se starali o sirotky, děti ulice či o mládež se sklony ke kriminalitě. Tito dobrovolníci se momentálně nacházejí v Jihoafrické republice, Kongu, Indii, Bulharsku i České republice. V minulosti byli vysláni též do Mexika, Zambie, Súdánu, Etiopie, Lesotha a dalších zemí.

Více informací  o projektu „Adopce nablízko“ a občanském sdružení  SADBA naleznete na stránkách www.adopcenablizko.cz  a  www.sadba.org.

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.